En Sıcak Konular

NOBEL'E TÜRK İMZASI

11 Ekim 2013 20:28 tsi
NOBEL'E TÜRK İMZASI Nobel Barış Ödülü, Genel Müdürlüğü'nü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verildi.

Nobel Barış Ödülü, OPCW'ye
Nobel Barış Ödülü, Genel Müdürlüğü'nü Türk diplomat Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) verildi.

Nobel Barış Ödülü, OPCW'ye
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), bu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu. Norveç'in başkenti Oslo'daki Nobel Komitesi, KSYÖ'nün "kimyasal silahların ortadan kaldırılması için harcadığı kapsamlı çabalar" nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada Birinci Dünya Savaşı sırasında binlerce insanın ölümüne yol açan kimyasal silahların kullanılmasının 1925'te imzalanan Cenevre Anlaşması ile yasaklandığını ancak anlaşmada kimyasal silahların üretimi ve saklanmasıyla ilgili bir madde yer almadığı belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi lideri Adolf Hitler tarafından milyonlarca insanın katledilmesi için kullanılan kimyasal silahların daha sonra da hem devletler hem de teröristlerin elinde ölüm saçmaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada 1997'de uygulamaya konulan anlaşma ile kimyasal silahların üretimi ve saklanmasına da yasak getirildiği hatırlatıldı.

Komite açıklamasında merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan KSYÖ'nün kurulduğu 28 Nisan 1997 tarihinden bu yana kimyasal silahların yok edilmesi için büyük çaba harcadığı vurgulandı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'na şimdiye kadar 189 devlet imza attı.

ÖRGÜTÜN BAŞKANI BİR TÜRK

Suriye'de kimyasal silahların imhasıyla görevli BM'ye bağlı Kimyasal Silahları Önleme Örgütü'nün başkanlığını Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü yürütüyor.

1997 tarihli Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin yürürlükte olmasını ve takibini Lahey merkezli Kimyasal Silahları Önleme Örgütü yürütmektedir.

Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kurum ya da kişilere 1.2 milyon dolar para ödülü de veriliyor. 

Oynat
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN NOBEL TEBRİĞİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kimyasal Silahlarla Mücadele örgütünün başında biliyorsunuz bizim eski müsteşar yardımcımız Büyükelçimiz Sayın Ahmet Üzümcü var. Bir Türk'ün başında bulunduğu bir örgütün Nobel ödülünü almasından büyük memnuniyet duydum" açıklamasında bulundu.

JOHN KERRY DE KUTLADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Nobel Barış Ödülü'nü kazanması dolayısıyla Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü kutladı.

John Kerry KSYÖ'nün Nobel Barış Ödülü kazanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Kerry, "Dünya 21 Ağustos'ta kimyasal silahlarla duyarsızca öldürülen binden fazla masum Suriyelinin kaybını asla unutmayacaktır. Uluslararası toplumun bu silahları kabul edilebilir sınırlar dışında addetmesi konusunda hemen hemen 100 yıldan bu yana daha tam şekilde hatırlatan bir şey yoktur" dedi.

Korkunç saldırıdan bu yana KSYÖ'nün olağanüstü adımlar attığını, ve tüm dünyada insanların vicdanını sızlatan uluslararası normların bu bariz ihlaline yönelik görülmemiş bir hızla çalıştığını kaydeden Kerry, "Daha birkaç hafta, önce birleşmiş haldeki uluslararası toplum KSYÖ ve BM'de Suriye'nin kimsayal silahlarını sonsuza dek ortadan kaldırmaya yönelik açık bir yol saptadı ve geçen hafta, BM'nin tüm gücüyle desteklediği KSYÖ müfettişleri hedefe yönelik ilk kritik adımları attı" dedi.

Bugün Nobel Komitesi'nin örgütün Suriye'de devam eden savaş ortamında bu hayati misyonu gerçekleştirmeye yönelik cesaret ve azmini doğru şekilde kabul ettiğini belirten Kerry, "Bu vesileyle kanlı çatışmada 100 binden fazla Suriyelinin kaybının ve bütün uluslararası toplumun buna son vermek ve barışsever Suriyelilere dönülecek katliamdan arınmış bir ülke kazandırmak üzere çabalarını iki kat artırmaları gereğinin bilincindeyim" dedi.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

1901 ve 2012 arasında 93 kez Nobel Barış Ödülü verildi. 100 kişi ve 24 örgüte layık görülen ödüllerden 28'i iki kazanan arasında paylaştırıldı. Nobel Barış Ödülü, tarihinde sadece iki kez 3 kişiye verildi: 1994'te Yaser Arafat, Şimon Perez ve Yitzak Rabin, 2011'de ise Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tevekkül Karman, Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi 1917, 1944 ve 1963'te 3 kez, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 1954 ve 1981'de 2 kez Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Nobel Barış Ödülü'nü kazanan 100 kişiden 15'i kadındı: Bertha von Suttner (1905), Jane Addams (1931), Emily Greene Balch (1946), Betty Williams ve Mairead Corrigan (1976), Rahibe Teresa (1979), Alva Myrdal (1982), Aung San Suu Çii (1991), Rigoberta Menchú Tum (1992), Jody Williams (1997), Şirin Ebadi (2003), Wangari Maathai (2004), Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tevekkül Karman (2011).

Nobel Barış Ödülü'nün en genç sahibi 2011'de ödüle layık görüldüğünde 32 yaşında olan Tevekkül Karman'dı. 1995'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 87 yaşındaki Joseph Rotblat, ise Barış Ödülü'nü alan en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

LE DUC THO ÖDÜLÜNÜ ALMADI

ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile 1973'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Vietnamlı siyasetçi Le Duc Tho, ödülü reddetti. Vietnam savaşına son veren barış anlaşmasına yaptığı katkı nedeniyle ödüle layık görülen Le Doc Tho, ülkesindeki durumu öne sürerek ödül alacak durumda olmadığını belirtti. Alman gazeteci Carl von Ossietzky, Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Çii ve Çinli insan hakları savunucusu Liu Xiaobo ise gözaltında ya da hapiste oldukları için ödül törenine katılamadılar.

MADALYA 

Nobel Barış Ödülü'nü kazananlara ödüllerinin takdim edildiği akşam bir de İsveçli sanatçı Gustav Vigeland tarafından tasarlanan madalya veriliyor. Madalyanın bir tarafına Alfred Nobel, diğer tarafına ise kardeşlik bağını temsil eden üç erkek figürü nakşedilmiş. Madalyada aynı zamanda "Pro pace et fraternitate gentium" ifadesi yer alıyor. Latince ifade, "İnsanlığın barışı ve kardeşliği için" anlamına geliyor.

2000'DEN BU YANA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜ KAZANANLAR:

2000: Kim Dae Jung (Güney Kore)

2001: Birleşmiş Milletler, Kofi Annan

2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter

2003: Şirin Ebadi (İran)

2004: Wangari Maathai (Kenya)

2005: Muhammed El Baradei (UEAK)

2006: Muhammed Yunus (Bangladeş)

2007: Al Gore (ABD) ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli

2008: Martti Ahtisaari (Finlandiya)

2009: Barack Obama (ABD)

2010: Liu Şiaobo (Çin)

2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakkul Karman

2012: Avrupa Birliği


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/nobel-baris-odulu-opcw-ye/dunya/detay/1776126/default.htm


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,221 µs