En Sıcak Konular

'DUVARLARIN ARKASINDA' KİTABI TANITILDI

30 Ocak 2008 21:28 tsi
'DUVARLARIN ARKASINDA' KİTABI TANITILDI Ayşe Böhürler'in Aslıhan Eker ile hazırladığı ve ''Müslüman Ülkelerde Kadın Duvarların Arkasında'' kitabı, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Gazeteci Ayşe Böhürler'in Aslıhan Eker ile hazırladığı ve TİMAŞ yayınlarından çıkan “Müslüman Ülkelerde Kadın Duvarların Arkasında” kitabı, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ayşe Böhürler'in Türkiye'de kadınların ne kadar özel ve önemli bir potansiyel olduğunu bütün yaşamı ve birikimiyle sergilediğini ifade ederek, kitabın çok değerli ve önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Günay, “Bütün bu emeğe tadını veren bu iki hanım olmuş. Hayatımızda da evlerimizde de böyledir. Hepimiz bir çaba gösteririz, ama evin, yemeğin, sofranın tadı kadınların katkısıyla, kadın elinin değmesiyle gerçekleşir” dedi. Bakan Günay, sadece insan yaşamında değil, bütün canlıların yaşamında üretken olanın ve asıl yaşamı şekillendirenin kadın olduğunu vurguladı. Kitabın, İslam dünyasının, bir dönem fevkalade önemli bir ilerleme içindeyken sonra neden geri kaldığının yanıtlarını verdiğini dile getiren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadını hayatın, üretimin, toplumun dışına iten, sadece cinsel bir obje veya bir süs eşyası olarak gören, onun için kapanmaya, saklanmaya, geriye itmeye çalışan bir anlayış, vücudunun bir yarısını kaldırıp atmış bir anlayıştır ve onun iki ayak üzerinde yürümesi, iki kolla üretenlere yetişmesi mümkün olamaz ve olmamıştır. Galiba biz İslam dünyasında geri kalmışlık problemlerinin cevaplarını da belki bu kitapta bulacağız. Bu yüzden de çok önemli bir çalışma olduğuna inanıyorum.”

13 ÜLKEDEN 140 KADIN

Ayşe Böhürler de kitabın yaklaşık 3 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, kitapta, 13 Müslüman ülkeden 140'a yakın kadının ülkesinin ve önyargıların duvarlarını aşma mücadelesini anlatan röportajlarına yer verildiğini söyledi.

Kitabın hazırlanmasında, 11 Eylül olayı sonrasında tüm Müslümanları tek tipleştirme çabalarının büyük katkısı olduğunu anlatan Böhürler, bu çalışmanın dünyada ve Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. Böhürler, zor biri işi başardıklarını ifade ederek, her bir ülkenin demokrasi anlayışının ve dünyaya bakışının farklı olduğunu gördüklerini, Türkiye'ye döndüklerinde ise Türkiye'nin farkını çok daha iyi fark ettiklerini dile getirdi.

Müslüman ülkelerdeki kadınların sesini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Böhürler, “Bu bir gazeteci tanıklığıdır, yazarlık değildir” dedi. Böhürler, Endonezya'nın bir bölgesinde erkeklerin mal-mülk sahibi olamadığını, camilerde erkekler için sığınma evi bulunduğunu gördüklerini dile getirerek, “Bu bizi çok sevindirdi” diyerek espri yaptı.

Kitabı Aslıhan Eker ile hazırladıklarını anlatan Böhürler, kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Aslıhan Eker de bu projeye başlamadan önce söz konusu ülkeler ve kadınlar hakkında tek Türkçe kaynak bulamadıklarını belirterek, kitabın araştırmacılar için iyi bir eser olduğunu söyledi. Tanıtım toplantısına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, TİMAŞ Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Öztürk, eski milletvekili Nevzat Yalçıntaş, bazı belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,225 µs