En Sıcak Konular

GAZİ'DEN PROTEZ FARKI İSTEMEK AYIP DEĞİL Mİ?

19 Eylül 2013 13:51 tsi
GAZİ'DEN PROTEZ FARKI İSTEMEK AYIP DEĞİL Mİ? Eskiden bedeline ve süresine bakılmaksızın protezlerin yenilenirken, devlet şimdi yeni ve gelişmiş bacak protezleri için fark istiyor.

Gazi'den protez farkı istemek ayıp değil mi?

İsmail K. Güneydoğu gazisi... 2000 yılında Hakkâri Yüksekova'da mayına basmış. Sol bacağı dizinin bir karış üstünden sağ bacağı ise dizinin hemen altından kopmuş. Yıllar süren tedavinin ardından hayata yeniden tutunmuş. Bugün bacak protezleriyle yürüyebiliyor. Ve "Çok şükür baston kullanmıyorum" diyebiliyor.
Ancak; küçük(!) bir sorunu var. O da eskiyen 10 yıllık protezleri. Değiştirme hakkı var ama, yapamıyor. Çünkü; devlet yeni ve gelişmiş bacak protezleri için fark istiyor. Onun için de "Alıştım, hoşuma gidiyor bunlar" deyip geçiştiriyor! Eskiden bedeline ve süresine bakılmaksızın protezlerin yenilendiğini anlatan İsmail K. şöyle konuşuyor:
"Şimdi en az iki yıl kullanma zorunluluğu var. Sonrasında değiştirmek mümkün. Ama devletin yaptığı ödemeye de sınırlama geldi. Son sistem istersen ya farkını ödeyeceksin ya da önerilen eski tip protezi alacaksın. Onu alırken de rapor için hastanelerde zorlanacaksın..."  
 ***
Seçkin D. Güneydoğu gazisi. 1990 yılında Siirt'te  saldırıya uğrayan bir karakola  destek için giderken, içinde bulunduğu mühimmat yüklü araç şarampole uçmuş. Sol eli bilekten kopmuş, boynuna platin takılmış. Gazi maaşı ve Almanya'daki ablasının desteğiyle iki kızını okutmuş. Bugün kızlarından biri avukat diğeri psikolog. Kendisi ise son 9 aydır bir devlet kuruluşunda çalışıyor.
O'nun sorunu protez el ya da boyundaki platin parası değil, işyerindeki psikolojik baskı ve dışlanma. Yani mobing. Boynundaki sakatlık nedeniyle uzun süre ayakta kalamadığını, ancak 12 saatlik vardiya sistemiyle çalışmaya zorlandığını öne süren Seçkin D., bu koşullara itiraz ettiği için de ihtar aldığını söylüyor.
 ***
Taner Uran, Güneydoğu gazisi. 1995 yılında Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyonda ayaklarından yaralanmış. Bugün Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı. Binlerce gazinin hakkını savunuyor. Terörle mücadele sırasında kaybedilen kol bacak, el, ayak protezleri için devletin istediği farklar nedeniyle gazilerin umutsuz ve çaresiz olduğunu söyleyen Uran, "30 binden 100 bin liraya kadar protez var. On binlerce liralık farklar, gazi maaşıyla nasıl ödenir?" diye soruyor. Sonra da kahramanlık madalyasıyla ödüllendirilen bir- çok gaziye işyerlerinde yapılan kötü muamele ve baskıdan yakınıyor...
***
Bugün Gaziler Günü. Kutlu olsun...

 

Tunca Bengin - Milliyet

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/gazi-den-protez-farki-istemek-ayip/gundem/ydetay/1765551/default.htm




Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,373 µs