En Sıcak Konular

DEVLETE BORCU OLANA SINIRSIZ HACİZ GELİYOR

12 Eylül 2013 20:33 tsi
DEVLETE BORCU OLANA SINIRSIZ HACİZ GELİYOR Maliye Bakanlığı, artık 50 TL borcu olanın bile mal varlığı araştırmasını online yapıp elektronik haciz uygulayabilecek.

Devlete borcu olana sınırsız haciz geliyor

Maliye Bakanlığı, artık 50 TL borcu olanın bile mal varlığı araştırmasını  online yapıp elektronik haciz uygulayabilecek. Motorlu taşıt, hava ve deniz araçları ile iş makineleri de elektronik ortamda haczedilebilecek.
 
Kamu borç stokunun 600 milyar TL'ye doğru tırmanması  artık Maliye'ye alacakları tahsil etmek için kılı kırk yardırıyor. Özelleştirmeden umduğunu bulamayan Maliye, yeni gelir kaynakları bulmak için vatandaşın  kuruş borcunu dahi sorgular duruma geldi.
Maliye Bakanlığı, 50 milyar liraya çıkan alacak stokunu eritmek için tahsilat tebliğinde bir dizi değişikliğe gitti. Kamu borcunu aksatanlara bir takım yaptırımlar öngören düzenlemeye göre vergi borcu olanlar silah ve maden ruhsatı alamayacak. Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 
Maliye Bakanlığı, mal varlığı araştırmasında sınır tanımayacak. Daha önce 5 bin lira üstü olarak belirlenen miktar kalktı. Artık 50 TL borcu olanın bile mal varlığı araştırması online yapılıp elektronik haciz uygulanabilecek. Maliye, Tapu Dairesi, Merkezi Kayıt Kuruluşu, PTT gibi kamu kurumlarıyla yaptığı protokoller çerçevesinde mal varlığı araştırmasını anında yapacak. Gayrimenkulü, hisse senedi, bankada ve PTT'de posta çeki hesabı bulunan borçluların mallarına haciz konulabilecek. Bakanlık daha önce amme alacaklarını tahsil etmek için borçlunun mal varlıklarını yazılı ortamda yapıyordu. Bir kişinin mal varlığını öğrenmek için bütün tapu müdürlüklerine yazı yazılıyordu. Bu da hem ek masraf hem de zaman kaybı yaratıyordu. Alacaklı tahsil daireleri, yetki alanlarına bağlı kalmaksızın doğrudan haciz bildirisi tebliğ ederek elektronik ortamda haciz yapabilecek. 

Online araştırma
Bu mallar için yazılı ortamda mal varlığı araştırması olmayacak. Gayrimenkuller varlığı araştırmaları, tapu sicil müdürlüklerine haciz bildirisinin tebliği suretiyle gerçekleştirilecek. Elektronik ortamda haciz uygulanacak. Motorlu taşıt, hava ve deniz araçları ile iş makineleri de elektronik ortamda haczedilebilecek. Marka, radyo TV yayın hakkı ve patent de haciz kapsamında. Vergi borcu olanlar maden ruhsatı alamayacağı gibi elinde bulunan ruhsatları da devredemeyecek. Mal varlığının elektronik ortamda araştırılmasının kapsamına bankaların yanı sıra gayrimenkul ve taşıtlarda ekleniyor. Tebliğde yer alan ve yasası daha önce çıkmış diğer düzenleme ise Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili. Borcu olanların BES'teki birikimleri haciz edilirken yüzde 25'lik devlet katkısına el konulmayacak. Maliye borcu olanlara yurtdışı çıkış yasağını da Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda kaldırdı.
 
"2007'de sukuk ihracı AKP'yi kapattırırdı" 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nda yaptığı konuşmasında, ilk kez 2012 yılında başlatılan sukuk (faizsiz bono) ihracına ilişkin 2007 yılında bir çalışma yaptıklarını ancak, AK Parti için soruşturma konusu olabileceği kaygısıyla vazgeçtiklerini açıkladı. Şimşek, "Sukuk ihracına cesaret edemedik. Çünkü savcının iktidar partisini kapatmasından korktuk" diye konuştu. Şimşek, 2007 yılında Hazine'den Sorumlu Bakanlık görevini yürütürken borçlanmanın çeşitlenmesi açısından sukuk ihracı yapmak istediklerini söyledi. O dönemde bürokratların kendisine savcılık tarafından bunun iktidar partisine yönelik bir soruşturmaya konu olabileceği uyarısında bulunduğunu da belirtti. Hazine ilk sukuk ihracını 2012'de yaptı ama yasal alt yapı hazırlığı çok öncelerden tamamlanmıştı.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88747




Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,314 µs