En Sıcak Konular

İSTANBUL'DA OLİMPİYAT HAYALİMİZ BİR BAŞKA BAHARA KALDI

8 Eylül 2013 12:12 tsi
İSTANBUL'DA OLİMPİYAT HAYALİMİZ BİR BAŞKA BAHARA KALDI İSTANBUL’UN 20 yıllık hayâli bir kez daha gerçekleşmedi... IOC Heyeti, 2020 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini Japonya’nın Başkenti Tokyo’ya verdi.

2020 Olimpiyat Oyunları Tokyo'da yapılacak

İSTANBUL'UN 20 yıllık hayâli bir kez daha gerçekleşmedi... IOC Heyeti, 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini Japonya'nın Başkenti Tokyo'ya verdi.
OYSA ki bu kez gerçekten çok yaklaşmıştı İstanbul. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyetimiz Buenos Aires'te güne muhteşem bir sunumla başlamıştı. Bugünün genç sporcuları, protokolde en ön sıraya oturdular, konuşmacılar da İstanbul'da neden olimpiyat yapılması gerektiğini anlattı. 
TAKIMIMIZIN sunumu bittikten sonra soru-cevap bölümüne geçildiğinde IOC Heyeti öylesine tatmin oldu ki; neredeyse soru dahi gelmedi. Monaco Prensi Albert'in "Olimpiyatlar'ın Türkiye'ye verilmesi bölgeye ne kazandırır?" sorusuna ise Başbakan Erdoğan'ın "Bölgeye barış ve huzur gelecektir" yanıtı güne damga vurdu. 
ARDINDAN diğer aday kentler Tokyo ve Madrid sunumlarını yaptı. Bu iki şehre sert soruların yöneltilmesi ve tatmin edici yanıtların gelmemesi umutlarımızı daha da artırdı. 
VERİLEN aranın ardından yapılan ilk oylamada, 94 oyun 42'sini Tokyo aldı. Türkiye ve Madrid'e ise 26'şar oy çıkınca iki şehir arasında tie-break'e gidildi. Ve ilk tur için yapılan ikinci oylamada İstanbul, Madrid'i 49-45 geçip finale yükseldi. 
 
1993'TEN BERİ KAZANAMADIK!
BU bölümde kritik olan İstanbul'un Madrid'e giden oyların ne kadarını alacağıydı. Ne yazık ki Madrid'e giden oyların büyük kısmı Tokyo'ya gitti. IOC Başkanı Jacques Rogge kazananın 60-39'la Tokyo olduğunu açıkladı ve Buenos Aires'teki Hilton Oteli'nde sevince boğulan taraf Japonlar oldu. 
BÖYLECE İstanbul 5. kez olimpiyat adaylığından sonuç alamadı. 1993'te Monaco'da gerçekleştirilen 2000 Olimpiyat Oyunları için yapılan oylamada ilk turda elenen İstanbul, sonrasında 2004, 2008 ve 2012 Olimpiyatları'nın da ev sahipliğine talip olmuş ve kazanmayı başaramamıştı. 
 
'Yanlış seçim yaptılar'
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan 2020 Olimpiyatları'nın finalde Tokyo'ya verilmesi sonrasında "Nasip değilmiş" derken, IOC'nın kararını da eleştirdi. Erdoğan kararın açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"DOĞRUSU olimpiyatı İstanbul'a alma noktasında umudumuz çok çok fazlaydı. Tüm ekibimiz buna inanmıştı. Çok iyi de hazırlanmıştı. Tek üzüntüm, daha önce olimpiyat organizasyonunu yapmış bir ülkeye yeniden olimpiyat vermek oldu. Bana göre bu yanlış. Dünyaya yayılmaktan bahsederken Tokyo'yu tercih ettiler. Yayılmacılık noktasında bu değerlendirmeyi daha iyi yapabilirlerdi. Ancak bu tercihe saygı duymalıyız. Bunun daha önce de benzeri oldu. Atina'da, Londra'da... 
 
'SAHADA KAZANACAĞIZ'
GÖNLÜMÜZ farklı birşey istiyordu. İstanbul farklı medeniyetlerin buluştuğu Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir şehir. 7 yılda çok farklı yatırımları yapma planları olan bir şehir. Mevcut yatırımlarımız zaten olimpiyatları karşılıyordu. Demek ki böyle uygun gördüler. Nasip değilmiş. Ama finale kalmak bile büyük başarıydı. Bundan sonra farklı adımların atılmasına neden olur. 
TÜRKİYE birçok uluslararası organizasyonu, Mersin'de, Erzurum'da, Trabzon'da başarıyla gerçekleştirmiş bir ülke. Mevcut komite bizim olimpiyatlar noktasında hazır olmadığımıza karar verdi. Hayırlısı olsun diyelim.
BUNDAN sonra tek hedefimiz olimpiyatlarda çok daha önemli başarılar almak ve madalya sayısını artırmak. Tüm Türkiye'ye sevgiler. Sultanahmet'teki heyecanı gördüm. Tüm vatandaşlara selam gönderiyorum. İnşallah sonunda başaracağız."
 
Hasan Arat: Ülkemizi çok iyi temsil ettik
İSTANBUL 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, dün sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada doğru şeyler yaptıklarını ama kazanmayı başaramadıklarını söyledi. Destek veren herkese teşekkür eden Arat, "Bu bir yarış. Son ana kadar geldik ama olmadı. Ülkemiz adına yaptığımız çalışmadan dolayı mutluyum. Bu sonucu bir spor karşılaşmasında olduğu gibi normal karşılamak lazım. 
Ülkemiz burada çok iyi temsil edildi. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. İstanbul müthiş bir şehir. Lütfen ülkemize sahip çıkalım. Birlik-beraberliğimizi herkese gösterelim. Doğru şeyler yaptık. Günlerce, aylarca Türkiye konuşuldu. Evet kazanamadık ama rakipler de kuvvetliydi" şeklinde konuştu. 
 
'Olimpiyatların KAYBIDIR'
2020 Olimpiyatları'nın Tokyo'ya verilmesine AB Bakanı Eğemen Bağış'tan da tepki geldi. Bağış, IOC'nin tercihiyle iigili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"İstanbul kazansaydı dünyanın birçok yerinde sevinç gösterileri ile daha adil, yaşanılabilir, barışçıl dünya için umut ışıkları yakılacaktı. Olimpiyatların İstanbul'da düzenlenmemesi İstanbul için değil Olimpiyatlar için bir kayıptır. Dünya yine önyargıların esiri olmuştur."



Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88564


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,345 µs