En Sıcak Konular

ABD'DEN ''ADANA'YI TERK EDİN'' ÇAĞRISI

7 Eylül 2013 14:35 tsi
ABD'DEN  ''ADANA'YI TERK EDİN'' ÇAĞRISI ABD Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmadıkça ABD vatandaşlarının Türkiye'nin Güneydoğu'suna seyahat etmemelerini istedi. Ayrıca güvenlik gerekçesiyle konsolosluk personelini azaltma kararı aldı.

ABD'den flaş açıklama!

'Adana'yı terk edin'

ABD, Adana'daki Konsolosluğu'nda görevli personelin acil durum ekibi hariç bölgeden çekilmesi ve diplomatların ailelerinin de Adana'dan ayrılması emri verdi.

ABD Senatosu'nun Beyaz Saray'a Suriye'yi vurma yetkisi veren yasa tasarısı onaylamasından günler önce ABD Dışişleri Bakanlığı savaş hazırlıklarında son aşamaya geldi.

Washington yönetimi, saldırıdan önce cuma sabahı bir duyuru yayınlayarak Türkiye, Lübnan ve Irak'ı potansiyel risk altındaki ülkeler arasında sayarak Adana Konsolosluğu ve Beyrut Büyükelçiliği'nin acil durum personeli hariç boşaltılması emir verdiğini duyurdu. ABD vatandaşlarını da bu ülkelere seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Bakanlık, İsrail konusunda, halen geçerli olan seyahat uyarısını 19 Haziran'da yaptığı için tekrar bir duyuru yayınlamadı.

Bakanlık duyurusunda Adana'daki personel ve ailelerinin bölgeden ayrılması için karar alındığı belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ABD vatandaşlarına da Türkiye'nin güneydoğusuna seyahat etmemelerini tavsiye ettiği ifade edildi.

6 Eylül itibariyle Adana'daki konsolosluk personelinin çekilmesi izni verildiği hatırlatarak Türkiye'den ayrılmaya çalışacak ABD vatandaşlarının da seyahatleriyle ilgili detaylardan kendilerinin sormlu olacakları vurgulandı. Bölgenin boşaltılması için masraflarını ABD hükümetinin karşıladığı özel bir uçuş olmadığı ifade edildi.

ŞİDDET UYARISI 

Aynı uyarıda, Türkiye'de kalacak ABD vatandaşlarının şiddete uğrama riski de taşıdıkları belirtildi ve "ABD vatandaşlarının gösteriler ve geniş katılımlı toplantılardan kesinlikle uzak durmalarını istiyoruz. Barışçıl gösteriler bile şiddete dönüşebilir" denildi. Ardından Türkiye'de kalacak ABD vatandaşlarına acil durumlar için başvurabilecekleri telefon numaraları, adresler ve web siteleri verildi.

"LÜBNAN'I TERK EDİN"

ABD Dışişleri Bakanlığı Lübnan'daki diplomatlarına da güvenlik endişeleri gerekçesiyle ülkeyi terk etmelerini söyledi. Bakanlık, Lübnan'daki vatandaşlarından da acilen ülkeyi terk etmelerini istedi.

ABD sözcüsünden kritik Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ABD'nin Adana Konsolosluğu'ndaki aciliyet gerektirmeyen personelin ayrılması izniyle ilgili, bunun Lübnan'daki gibi ayrılma "talimatı" değil, "izni" olduğunu, bu nedenle de aciliyeti olmayan personelin ayrılıp ayrılmaması konusunda kararlarını kendilerinin vereceğini söyledi. Harf, "Peki spesifik olarak Suriye ile alakalı bir tehdite yönelik bir bilginiz var mı?" sorusu na ise "Hayır" yanıtını verdi.

Harf, günlük basın toplantısında, Lübnan'daki büyükelçilik ile Adana'daki konsolosluktaki aciliyet gerektirmeyen çalışan ve ailelerinin geri çekilmesi konusunun Suriye ile alakalı olup olmadığına yönelik soru üzerine, Suriye dahil bölgedeki tahsiyonun bu kararda rol oynadığını kaydetti.
Harf, "Suriye'de diğer bölgesel tansiyon da rol oynadı" dedi.

"Peki spesifik olarak Suriye ile alakalı bir tehdite yönelik bir bilginiz var mı?" sorusu üzerine Harf, "Hayır" yanıtını verdi.

Harf, Türkiye ile ilgili seyahat uyarısıyla ilgili olarak, bunun ayrılma talimatı değil, "izni" olduğunu, bu nedenle de aciliyeti olmayan personelin ayrılıp ayrılmaması konusunda kararlarını kendilerinin vereceğini bildirdi. Harf, Lübnan'da ise ayrılma "talimatı"nın verildiğini kaydetti.

"Kongre'nin, kredibilitemizin sorgulanmasına izin vereceğini düşünmüyoruz"

Harf, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'den Suriye rejimine yönelik askeri güç kullanma talebiyle ilgili olarak da gereken oyu alacaklarına inandıklarını belirterek, "Konge'nin onaylamayarak, Amerika'nın kredibilitesinin sorgulanmasına izin vereceğini düşünmüyoruz" diye konuştu.

Harf, Kongre ve yönetimin birlik içinde karar almasının ülkeyi daha güçlü kılacağını belirtti.

Bir soru üzerine Harf, ABD olarak diğer ülkelerle daha çok temas halinde oldukça ve istihbarat birimlerinin bulguları paylaşıldıkça, Obama'nın kararına desteğin de arttığını ifade etti.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/abdden-flas-aciklama/567191/1/gundem


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,408 µs