En Sıcak Konular

G-20'NİN EN GERGİN ZİRVESİ

6 Eylül 2013 10:33 tsi
G-20'NİN EN GERGİN ZİRVESİ Petersburg’ta ekonomi gündemiyle toplanan zirveye Suriye’ye olası müdahale tartışmaları damgasını vurdu.

EN GERGİN ZİRVE

Petersburg'ta ekonomi gündemiyle toplanan zirveye Suriye'ye olası müdahale tartışmaları damgasını vurdu.
 
Rusya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü G-20 zirvesi, Petersburg'un Strelna kasabasında başladı. İki gün sürecek zirvede dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderleri, vergi reformları başta olmak üzere diğer ekonomik konuları görüşecek. G-20'de resmi gündemin dışında Suriye konusunun da geniş yer bulması bekleniyor. Zirve öncesi liderler çeşitli görüşmeler yaptı. Erdoğan, önce Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştü. Erdoğan-Hollande görüşmesinde, Şam yönetiminin sivilleri kimyasalla hedef almasının, karşılıksız bırakılmaması konusunda görüş birliğine varıldığı bildirildi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy de Suriye'de 21 Ağustos'taki kimyasal silah kullanımının, uluslararası hukuk kurallarının apaçık ihlali olduğuna dikkati çekerek, BM'nin bu konudaki raporunun biran önce yayınlaması çağrısı yaptı. Rompuy, Suriye'ye olası bir askeri müdahale için henüz erken olduğunu belirterek, krizin çözümünde siyasi yöntemlerin denenmesi gerektiğini ifade etti. G-20 zirvesi dolayısıyla Papa Francesco ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup gönderdi.  Rusya'ya seslenen Papa Francesco, Putin'den Suriye'deki çatışmaya barışçıl bir çözüm aramasını istedi. Mektubunda dünya liderlerine de seslenen Papa, "Anlamsız bir arayış olan askeri çözümü bir kenara bırakın" mesajını verdi.
 
Basına poz verdiler
Bu arada, Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, karşılama töreni sırasında samimi bir şekilde el sıkışıp yüzlerine birer diplomatik gülümseme yerleştirerek bu havayı dağıtmaya çalıştı. Ancak Washington'ın Edward Snowden olayından sonra Putin ile Obama arasında yapılacak baş başa görüşmeyi haftalar önce iptal etmesinin ardından ilişkileri düzeltecek en ufak bir gelişme yaşanmadı. Aksine karşılıklı açıklamalarla tansiyon gittikçe yükselirken son olarak Suriye konusundaki anlaşmazlık "yeni Soğuk Savaş" yorumlarına neden oluyor.

8 bin polis görevli
Öte yandan, G-20 Zirvesi başlamadan Rus yetkililer, zirvenin düzenlendiği Strelna kasabasının dünyayla bağlantısını kesti. Rus güvenlik güçleri, bölgenin hava sahasını sivil uçuşlara kapatırken, kasabaya çıkan yollarda araç ve yaya trafiği yasaklandı. Gazeteciler Strelna'ya deniz yoluyla getirilirken, yerel halk kasabada dolaşmak için akreditasyon belgesi taşıyor. G-20'de binlerce gazetecinin yanı sıra yaklaşık 8 bin güvenlik görevlisi ve 20 ülkeye ait delegasyonlar görev yapıyor. Rus makamları, saraya giden resmi delegasyonları ise golf arabalarıyla taşıyor.
 
Küresel riskler önlenmeli
Rusya'nın St. Petersburg şehrinde başlayan G-20 Zirvesi öncesi Konstantin Sarayı'nda yapılan açılış oturumuna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ev sahipliği yaptı. Putin bütün liderleri adet olduğu üzere tek tek ellerini sıkarak kapıda karşıladı. G-20 Zirvesi'nin açılış oturumu Putin'in konuşmasıyla başladı. Putin, konuşmasına ekonomik konulara dikkat çekerek başladı. Finansal piyasalara odaklanılması gerektiğini belirten Putin, bütçe stratejilerinin yeniden belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Küresel ekonomiye yönelik olarak üye ülkelerin bir takım yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Putin, "Mali konsolidasyon ile büyüme arasında bir denge oluşturmamız gerekiyor" dedi. Gelişmiş ülkelerdeki bütçe açıklarına dikkat çeken Putin, kısa vadede gelişmiş ülkeler için çok büyük büyüme oranlarının öngörülmediğini hatırlattı. "Büyümeye ilişkin temel stratejileri sürdürmemiz lazım" diyen Putin, zirvede aynı zamanda vergi konusunun da gündeme geleceğini belirterek, iş piyasaları ve ticari pazarlarda yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Putin, "Bu yapısal reformları gerçekleştirmek uzun zaman alacak. Küresel riskler önlenmeli" ifadelerini kullandı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88519






Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,584 µs