En Sıcak Konular

KANUNİ İLE İLGİLİ O İDDİANIN ARKASINDA NE VAR?

5 Eylül 2013 22:56 tsi
KANUNİ İLE İLGİLİ O İDDİANIN ARKASINDA NE VAR? Macar araştırmacıların Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbini, öldüğü Zigetvar'da aramaları tartışmaları da beraberinde getirecek.

Siyasi mi yoksa turistik bir hamle mi?

Macar araştırmacıların Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbini, öldüğü Zigetvar'da aramaları tartışmaları da beraberinde getirecek.
 
Bir grup Macar araştırmacı, bu ay içinde Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin nerede olduğuna dair bir rapor yayımlayacak. Peki Sultan Süleyman'ın kalbi, neden bu kadar önemli bir tarihi bilmece haline geldi? Osmanlı Ordusu, Eylül 1566'da nihayet kaleyi ele geçirdi. Ama Sultan Süleyman'ın kendisi de dahil, o kadar büyük kayıplar verdiler ki, Viyana'yı 120 yıl daha böyle tehdit edemediler. Şimdi de araştırmacılar, Sultan Süleyman'ın kalbini bulmak için toprağı ve arşivleri eşeliyor. Pecs Üniversitesi'nden Coğrafya Profesörü Norbert Pap, restorasyondan geçirilmiş surların etrafında gezinirken, "Macarlar Zigetvar kalesinde yürüdüklerinde bir Macar kalesinde olduklarını düşünüyorlar, ama tabii bu doğru değil'diyor. Gülümsüyor ve " Bu aslında bir Türk kalesi. Macar kalesi 1566 kuşatmasında yok edildi " diye ekliyor. Zselic bölgesinin etrafı saran tepeleri gibi, bu kuşatma ve ardından yaşananların tarihine dair anlatımlar, bir diğerini gizliyor gibi görünüyor. Olayların her bir versiyonu, diğerinin yerine geçiyor. Yüzeysel bakıldığında, efsaneyi anlamak ve takip etmek kolay. Muhteşem Süleyman sayıları 100 bini bulan en iyi askerleriyle 1566 Ağustos'unun başlarında buraya geldi. Kale Viyana yolu üzerindeydi. Viyana'yı fethedeceğinden emindi. Böylece Batı Avrupa'nın büyük kısmını imparatorluğuna katacak yolu açacaktı. Güzel Edirne şehrinde, bugün dahi hâlâ yapılan büyük savaş davullarının sesleriyle yer gök titriyordu. Ama kalenin kumandanı Miklos Zrinyi ve 2 bin 300 adamı, Türkleri durdurdu. Zrinyi, son saldırıda yanan kalede öldü. Kanuni Sultan Süleyman da çadırında öldü. Bazı kaynaklar zaferden duyduğu heyecan nedeniyle öldüğünü söylüyor. 72 yaşındaydı ve 40 yıldır Macarlarla savaşıyordu. Naaşı İstanbul'a geri götürüldü, ama kalbi buraya, sonradan bir Katolik kilisesine dönüşen türbeye gömüldü. En azından, kentin doğusunda bulunan Turbeki kilisesindeki kitabede böyle söylüyor.
 

Peri masalı gibi
Ancak Prof. Pap'a göre bu bir peri masalı. Kitabenin 1916'da siyasi nedenlerle kilisenin papazı tarafından konulduğunu anlatıyor. O yıllarda Macaristan, ya da dönemin Avusturya - Macaristan İmpatorluğu, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'yla müttefikti ve savaşın çamuru ve kanı arasında kaybolacak iki eski imparatorluğun ölümsüz dostluklarını doğrulayacak sembollere ihtiyacı vardı. Şimdi Prof. Pap, yine siyasi nedenlerle Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbinin gömüldüğü yeri bulmakla görevlendirildi. 
 
Tarihin yeniden yazılması
Şu sıralarda Macaristan ve Türkiye ilişkilerinde büyük bir gelişme yaşanıyor. İki ülkenin başbakanı iyi anlaşıyor. Macaristan'ı ziyaret eden Türk turistlerin sayısı geçen yıl yüzde 45 arttı. Ancak bir zamanlar on binlerce kişinin bülbül sesleri eşliğinde çadırlarda uyuyup savaşa hazırlandığı bu sakin kasabadaki yatak kapasitesi sadece 500. Kente bir ya da iki beş yıldızlı yeni otel yapılması ve kalenin yanı sıra, diğer Osmanlı eserlerinin yeniden restorasyondan geçirilmesi söz konusu. Ama her şey, Süleyman'ın muhteşem kalbinin son istirahatgahının bulunmasına bağlı. Kalbin gömüldüğü yere dair birkaç harita var. 1689 tarihli bir haritada kalbin gömüldüğü yer işaretlenmiş. Viyana'daki savaş arşivlerinde 1680'lerde kenti geri alan Habsburg hanedanına bağlı askerler için hazırlanmış başka haritalar da var. Vatikan, Venedik, Budapeşte ve İstanbul'daki arşivlerde başka bilgiler de var. Prof. Pap ve ekibi bütün bu arşivlerde araştırmalar yaptı. Araştırmanın sonuçları 20 Eylül'de kamuoyuna açıklanacak. Prof. Pap bir başka alanda da kazı için izin almış, "Burada mesele sadece Süleyman'ın kalbi değil. Son 400 yılın tarihinin her bir katmanının yeniden yazılması söz konusu. Daha şimdiden çok şey bulduk" diyor.
 

Haritalar yanıltıcı
Ama haritalar yanıltıcı. Habsburglar 1689'da kaleyi ele geçirdiğinde, Sırp milisler geride kalan Müslümanları sürmüştü. Daha sonra, 18. yüzyılda buraya Alman Katolikler yerleştirildi. Hatta bölgenin coğrafi yapısı bile değişti. Prof. Pap, Osmanlı döneminde bölgede mini bir buzul çağı yaşandığını belirtiyor. Şimdiki küçük Almasi çayı, o zaman azgın bir suydu. Zigetvar'ın "Ziget"i Macarca "ada" anlamına geliyor. Bu adayla kastedilen su taşkınlarıyla nehrin etrafında oluşan adalar. Hemen yakındaki, Türk - Macar dostluk parkı, Süleyman'ın ordusunun çadırlarını kurduğu alan. Burada da bir Süleyman türbesi var. Prof. Pap, yeni konulmuş çiçeklerle süslü türbenin "tamamen sembolik" olduğunu anlatıyor. Bronz çağından kalma bir höyük de kuşaklar boyunca bölge halkı tarafından yanlış bir şekilde "Türk mezarı" diye adlandırıldı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88466


Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,915 µs