En Sıcak Konular

YENİ BİR BAKAN GELENEDEK YENİ EĞİTİM SİSTEMİMİZ BU OLACAK

5 Eylül 2013 10:10 tsi
YENİ BİR BAKAN GELENEDEK  YENİ EĞİTİM SİSTEMİMİZ BU OLACAK Son 11 yıldır aynı parti tarafından yönetilen Milli Eğitimimiz bu süre zarfında 4 bakan gördü.Her gelen bakanın yeni bir sistem getirdiği eğitimimiz yeni bir bakan gelene dek bu şekilde olacak.

Sınav sistemi sil baştan

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, merakla beklenen ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Yeni sistemde merkezi sınav sistemi kaldırılıyor, dersanelere ihtiyaç olmayacak. Yanlış sorular doğruları götürmeyecek.
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden ortaöğretime geçiş modelini açıkladı.Yeni sistemde SBS kalkarken, öğrencilerin müfredatta zaten girdikleri sınavlardan birer tanesi, merkezi olarak yapılacak. Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf ortalamasının yüzde 30 ile, 8. merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak. Bakan Avcı, JW Marriott Otel'de düzenlenen "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı. Yapılan çalışmaların uzun yıllara dayandığını, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olduğunu belirten Avcı, kısa vadede merkezi sistemi kaldırdıklarını, okulu, sınıfı ön plana çıkaracaklarını kaydetti.  Orta vadede ise çoktan seçmeli testler yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, klasik sınavlarla yerleştirmeyi planladıklarını anlatan Avcı, "Uzun vadede de öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde sadece eğitim öğretim sürecinin değil, onların sosyal, sanatsal, sportif etkinliklerinin değerlendirildiği, bu etkinliklerin yerleştirme sürecine katkı sağladığı yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Yaptıkları düzenlemeyle, senede bir kere yapılan sınav yerine, yeni bir sınav getirmediklerinin altını çizen Avcı, şunları kaydetti: 

Stres yaşamayacaklar
"Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Yaptığımız şudur; sene içerisinde zaten yapılmakta olan sınavlardan her dönemde birer tanesini, daha kontrollü bir biçimde yapmak. Çocuklarımız yine sınıflarında o yazılıya girecekler. Sorular yine müfredattan sorulacak. Sınav stresi yaşamayacaklar, yanlışlar doğruları götürmeyecek. Telafi mümkün olacak. Bu yazılı sınavları daha denetimli hale getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda peyderpey, okullarımızda zaten yapılmakta olan bütün yazılı sınavları bu şekilde, kontrollü, güvenilir, objektif, çocuklarımızın, öğretmenlerimizin strese girmeden yapılan sınavlar haline getirmek istiyoruz." Bakan Nabi Avcı, ortaöğretime geçişteki yeni sistemin bu yıl sadece 8. sınıflarda uygulanacağını, gelecek yıldan itibaren de 7. ve 6. sınıfları da kapsayacağını bildirdi.
 
Model nasıl uygulanacak
* 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi MEB tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek. Sınavlar fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olanlara, sosyal bilgiler alanlarından soru sorulacak.
* Özel okullara ayrı bir sınav hakkı verilmeyecek. Önceki yıllarda olduğu gibi özel okullar ve Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek Lisesi gibi yüksek puanlı okullara da Bakanlık tarafından yapılacak bu yazılılarla öğrenci alınacak.
* Merkezi değerlendirmeler her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak. Merkezi değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek. 
* Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.
* Merkezi değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecek.
* Öğrenciler merkezi sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek. 
* Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak. 
* Geçerli bir mazereti sebebiyle merkezi sınava giremeyen öğrencilere telafi hakkı verilecek. Bu öğrenciler bir sonraki hafta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen, kendi okulunun dışındaki bir okulda sınava girebilecek.
 

Puan hesaplaması
* Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, liselere yerleştirmelerde kullanılacak. Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek. 
* Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak
* Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre 
değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda 
gerçekleştirilecek.
* Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacak; "Tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı." 
 
Boş kontenjanlar dolacak...
Toplantının ardından gazetecilerin sınavla öğrenci alan okullardaki boş kontenjanlarla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, 'Asıl okullar doldu, diğerleri boşta kaldı'şeklinde bir kampanya yürütüldüğünü bunun da özellikle meslek liserini rencide eden bir söylem olduğunu söyledi. Avcı şöyle konuştu: "Yerinden memnun olmayanlar da dahil olmak üzere, boş kontenjanların doldurulması için kayıtlar sürekli açık tutulacak. Kontenjanlar dolana kadar biz bu sistemi işleteceğiz. Dolayısıyla boş kontenjan konusunda endişe edilecek bir şey yok. Kontenjan açığı mümkün olduğu kadar kalmayacak. Kayıt sistemini sürekli güncelliyoruz."


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88478


Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,996 µs