En Sıcak Konular

YENİ EHLİYET'TE MAKSAT VATANDAŞI YOLMAKMIŞ

4 Eylül 2013 11:24 tsi
YENİ EHLİYET'TE  MAKSAT VATANDAŞI YOLMAKMIŞ Ehliyet değişimi bahaneymiş.. Maksat, vatandaşı biraz daha fazla “yolmakmış”!

Şimşek, baklayı ağzından çıkardı

Ehliyet değişimi bahaneymiş.. Maksat, vatandaşı biraz daha fazla "yolmakmış"!

Bir soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ehliyet gibi değerli kağıtların bedeli belirlenirken maliyet dışında "gelir getirici amaç" da taşıdıklarını belirterek, "Ehliyetleri yenilerken 1.8 milyar lira gelir elde edecektik" diyerek gerçek niyeti ortaya koydu.

Torba yasaya konan ve bir son dakika düzenlemesiyle alelacele Meclis'te yasalaştırılmak istenen "ehliyet değişim bedeli" ile ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üstü kapalı itiraflarda bulundu. Sürücü belgelerinin 101 lira karşılığında yenilenmesi gündeme gelmiş, 24 milyona yakın sürücü belgesi olduğu hesaba katıldığında da ortaya 2.5 milyar liraya yakın bir gelir çıkmıştı. Gelen yoğun tepkiler üzerine Maliye Bakanı Şimşek, 101 liralık bedelin düşürüleceğini, ancak yeni tutarın da maliyetinin altında olmayacağını söylemişti. Vatandaşın tepkisinin ardından "ehliyet değişim bedeli", 101 liradan bir anda 15 liraya düşürüldü. Bu durum akıllara aradaki 86 liralık farkın, toplamda da 2 milyar liralık bir tutarın vatandaşın cebinden yapılacak bir vurgun olduğu gerçeğini getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ehliyet gibi değerli kağıtların bedeli belirlenirken maliyet dışında "gelir getirici amaç da taşıdıklarını" belirterek, vatandaşın tepkisiyle alınmasından vazgeçilen 1 milyar 776 milyon lira için üstü kapalı bir itirafta bulundu. 

"Alınan 15 lira bile fazla"

Bakan Şimşek'in yanıtına tepki gösteren CHP'li Umut Oran, şunları kaydetti: "Bakan bey kendisi itiraf ediyor Genel Tebliğ'de ilan etmişler zaten yeni ehliyetin bedeli 89 lira, niçin bundan 101 lira almaya kalktılar o zaman? AKP hükümeti AB'ye uyum adı altında dahi vatandaşın ehliyetini yenilerken ondan 2 milyar 136 milyon lira gelir bekliyordu. Ancak vatandaşımızın tepkisi ve bizlerin konuya TBMM'de sahip çıkması karşısında Maliye bu kez geri adım attı ve 1 milyar 776 milyon lira yurttaşımızın cebinde kalmış oldu. Bugün devlet, 24 milyon vatandaşımızdan 15'er lira karşılığında 360 milyon lira toplayarak ehliyetleri yenileyecek. Bu bile büyük paradır. Bunun plastik maliyeti 5 lira ise 120 milyon liraya da yapabilirlerdi bu değişimi."


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Simsek_baklayi_agzindan_cikardi/290361#.UibuC9JSh1I


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,562 µs