En Sıcak Konular

BU HAFTA SEÇİM OLSA ANKETİNDE AKP ERİDİ

29 Ağustos 2013 14:02 tsi
BU HAFTA SEÇİM OLSA ANKETİNDE AKP ERİDİ "Bu hafta bir yerel seçim yapılsa belediye meclisinde oyunuzu kime, hangi partiye verirsiniz" sorusundan "AKP: 34.0, CHP: 25.1, MHP: 28.4" çıktı.

Bu hafta seçim olsa: AKP: 34.0, CHP: 25.1, MHP: 28.4

GEZİCİ Araştırma şirketinin, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 ilde toplam 5 bin 278 katılımcıyla, yaptığı ankete göre "Bu hafta bir yerel seçim yapılsa belediye meclisinde oyunuzu kime, hangi partiye verirsiniz" sorusundan "AKP: 34.0, CHP: 25.1, MHP: 28.4" çıktı. Ankete göre AKP'ye oy verenlerin ikinci partisi; MHP. "AKP kimlerden oy kaybediyor" diye bakıldığında 18 -27 yaş arası gençlerden ve bu oyların büyük bir kısmı MHP'ye gidiyor.
 
Gezici Araştırma şirketi, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 17 - 18 Ağustos 2013 tarihlerinde, TÜİK verilerine göre Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 il ve 192 ilçede bunlara bağlı 210 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 2.639'u kadın ve 2.639 erkekle toplam 5.278 katılımcıyla, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yaptığı anket sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
 
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kahramanmaraş Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak " illerini kapsayan anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
 
AKP'NİN OYLARI ERİYOR
Bugün Milletvekili Genel Seçimleri yapılsa, yani sandık bugün önünüze gelse kime - hangi partiye oy verirsiniz? sorusuna " AKP: yüzde 41.2, CHP: yüzde 26.4, MHP: yüzde 20.2, BDP: yüzde 9.7, SP: yüzde 1.4, Diğer: yüzde 1.1 " olarak çıktı.
 
Anket sonuçlarını değerlendiren Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici, şu tesbitlerde bulundu:
" AKP'nin oylarının bir kısmı MHP ve CHP ye kaymakta. BDP Genel seçimlerde baraj sorunu olmayacaktır.
 
YÜZDE 50 MHP DİYOR
Türkiye'nin bölgelerine göre bakıldığında AKP'nin oy kayıpları iç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha fazla. Batı Karadeniz bölgesinde de ciddi oy kaymaları vardır.
AKP'ye oy verenlere sorduk, partiniz AKP olmasaydı kime oy verirdiniz diye yani AKP'ye oy verenlerin 2. Partisi; % 50'si MHP, %25'i CHP, % 15'i BDP, % 10'u SP dediği görülmekte.
 
YEREL SEÇİMLERDE MHP'NİN OYLARI ARTIYOR
Yaklaşık 1 Yıl Sonra yerel seçimler yapılacak fakat bu hafta bir yerel seçim yapılsa yani bu Pazar sandığa gitseniz yerel seçimlerde Belediye Meclisinde oyunuzu kime, hangi partiye verirsiniz? sorusuna ise AKP 34.0, CHP 25.1, MHP 28.4, BDP 8.2, SP 2.1, DSP 1.0, DİĞER 1.2
 
Anket soruçlarına göre; Yerel seçimlerde AKP Akdeniz bölgesinde büyükşehir belediyesi kazanması mümkün görünmüyor.
CHP Marmara bölgesinde ve Batı Karadeniz bölgesinde oylarında ciddi artış bulunmakta.
MHP İç Anadolu bölgesinde ve Doğu Akdeniz de oy oranlarını artırmakta.
 
AKP'DEN KOPAN OYLAR MHP'YE
AKP kimlerden oy kaybediyor diye bakıldığında 18 -27 yaş arası gençlerden ve bu oyların büyük bir kısmı MHP'ne gitmekte, 2. Sırada AKP'ye Oy veren kadınların %9'u bir daha oy vermeyeceğim diyerek diğer partilere gitmektedir. CHP kopan kadın oyların büyük kısmını almaktadır. Kopan kadın oyların geçiş sebebi öncelikle yaşam tarzıma müdahale demektedir. Erkekler ise ekonomik koşullardan (vatandaş geçinemiyorum demekte) dolayı oy vermeyeceğim diyor. Diğer kopan oyların sebepleri ise; Suriye Türkiye gerginliği, PKK ve İmralı ile yapılan görüşmelerden rahatsız olan vatandaşlar.
 
 
MEDYAYA BASKI
"Türkiye'de Hükümet tarafından medyaya planlı bir baskı uygulanıyor mu?" sorusuna ise halkın %62.6'si Türkiye'de Hükümet tarafından medyaya planlı bir baskı uygulandığını düşünüyor. Hayır diyenlerin oranı %24.9.
 
SURİYE POLİTİKASI
Suriye ile ilgili Türkiye'nin dış politika stratejisinin ve uygulamalarının doğru buluyor musunuz? " sorusuna % 25.8 olumlu, % 74.2 ise olumsuz bakıyor.
 
 
MİT-ÖCALAN GÖRÜŞMESİ
İmralı canisi Abdullah Öcalan ile MİT'in PKK Konusun'da görüşmelerini onaylıyor musunuz?" sorusuna ise Türkiye geneli ankete katılanların % 80.2'si Hayır derken, Evet diyenlerin sayısı % 19.8 oldu
AKP seçmenin % 48,6'sı ve BDP seçmenin % 8'i de görüşmeyi onaylamıyor.
 
YÜZDE 68 BÖLÜNME ENDİŞESİ İÇİNDİ
"Türkiye'nin Bölünmesiyle ilgili bir endişeniz var mı?" sorusuna "% 68.1 evet, % 31.9 hayır" dedi.
Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici'nin değerlendirmesine göre; Halkın genelinde bölümme endişesi bulunmaktadır. Halkın %68.1'i bölünme korkusu yaşıyor. 2 ay önceki oran %64 iken bu oran şuan % 68.1'dir. Yerel seçimler öncesi bu endişe AKP'ye büyük oy kayıpları yaşatabilir.
BDP Seçmenin % 14'ü, AKP seçmenin de % 34'ü bölünmeyle ilgili endişe yaşıyor.
 
Ankete katılanların yüzde 11,3'ü "Türkiye Eyalet sistemine dönmeli" derken yüzde 88,7'si ise mevcut sistemin devamından yapa görüş ortaya koydu.
 
PKK SİLAN BIRAKTI MI?
"PKK'nın silah bırakarak sınır dışına çıkacağına inanıyor musunuz?" sorusuna
"yüzde 17.3 inanıyorum, yüzde 82.7 inanmıyorum" cevabını verdi.
AKP'ye Oy verenlerin % 49'u, BDP ye oy verenlerin % 75'i PKK'nın silah bırakacağına inanmıyor.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türkiye Başkanlık seçimine geçmeli midir? sorusuna ise ankete katılanların yüzde 87,9'u hayır derken, evet diyenlerin soyısı 12.1 oldu.
AKP Seçmenin % 73'ü, BDP Seçmenin % 65'i, CHP Seçmenin % 82'si ve MHP Seçmenin %92'si Başkanlık sistemine karşı.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=bu-hafta-secim-olsa-akp-340-chp-251-mhp-284&id=30397


Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,479 µs