En Sıcak Konular

FİNANSAL TERÖRİSTLERİN PARA SAVAŞINA DİKKAT

29 Ağustos 2013 10:22 tsi
FİNANSAL TERÖRİSTLERİN PARA SAVAŞINA DİKKAT Ekonomist Yaşar Erdinç Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın piyasalardaki açıklamaları,piyasalardaki dalgalanmalar ve dolar kurunun artmasıyla ilgili yazısını köşesine taşıdı

Finansal teröristlerin para savaşına dikkat

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın  "40 milyar dolarlık operasyonla TL'yi aslanlar gibi savunacağız" 
açıklamasına piyasalar rest çekti.
 
Suriye'ye müdahale beklentisiyle dolar 2.07 liraya çıktı. Altın  94 lirayı aştı. İktisatçılar finansal teröristlerin para harekâtını vurguladı.
 
ABD Merkez Bankası FED'in  eylülde sıkı para politikası başlatacağı beklentisine Suriye'ye müdahale de eklenince  piyasaların ateşini  Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları söndüremedi. Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın  " Faizler kesinlikle yükseltilmeyecek..40 milyar dolarlık operasyonla TL'yi aslanlar gibi  savunacağız" restine de piyasalar da rest çekti. Dolar dün sabah yeni bir rekorla 2.07 liraya kadar çıktı. Altının uluslararası piyasalardaki fiyatı 1435 dolara çıkarken, iç piyasada da gramı 94 liraya Cumhuriyet Altını da 635 liraya  tırmandı. Petrolün varil fiyatında beklenti ise 150 dolara yükseldi..İstanbul Borsası ise iki günde yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti..
 
Risk ve siyasi baskı 
"Para Harekâtı" kitabının yazarı iktisatçı Yaşar Erdinç ise köşe yazısında Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın çok büyük bir risk alarak faizlerin yükseltilmeyeceğini ve dolar mavnevralarıyla TL'nin değerinin korunacağını söylemesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. İktisatçı Erdinç, Başçı'nın "faizler yükseltilmeyecek" demesi siyasi emirle yapıldıysa bu Merkez'in özerkliğinin bittiğinin göstergesidir.Bu çok daha tehlikelidir.  Ve bu algıyla piyasadaki finansal teröristlerin döviktz fiyatını nereye kadar götürebileceğini kestirmek mümkün değildir "dedi. 
 
İyimserlik tutmadı 
Öte yandan Amerika'nın en büyük bankalarından  Goldman Sachs, TCMB Başkanı Başçı'nın ortaya koyduğu faiz oranlarının enflasyon yüzde 6.2'yi inene kadar faizleri yüzde 6.75'e  yakın tutma stratejisinin iyimser varsayımlar altında çalışabileceğini bildirdi. Gösterge tahvilin bileşik faiz güne yüzde 9,82 ile yatay başladı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamalarla gösterge tahvilin bileşik faizi gün içinde gördüğü yüzde 10,24 seviyesinden yüzde 9,82'ye gerilemişti.
Dolar dünyadaki diğer para birimlerine karşı da değer kazanıyor. Doların Hint Rupisi karşısında değeri yüzde 3'ün üzerinde arttı ve dolar rupi karşısında da tarihi rekorunu kırmış oldu.
 
Başçı'nın mesajları çok tehlikeli 
Ekonomist  Yaşar Erdinç Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın piyasalardaki açıklamaları,piyasalardaki dalgalanmalar ve dolar kurunun artmasıyla ilgili yazısını köşesine taşıdı.Sayın Erdem Başçı saat 10:30'da konuşmasına başladığında, bu konuşmanın piyasalar üzerinde rahatlama sağlaması beklenirken, tam tersi oldu. Çünkü net bir şekilde faiz silahının kullanılmayacağı mesajını verdi. Sayın Başçı'nın dünkü açıklamaları sonrasında neler algıladık ve piyasa bu durumda MB'den neler bekliyor, özetleyelim:
* 22 Eylül'de yapılacak PPK toplantısında faizler artırılmayacak. Başçı'ya göre yıl sonuna doğru dolar 1.92'ye gerileyecek.
* Sayın Başçı ekim ayına kadar süre istedi ve "TL'yi aslanlar gibi koruyacağız" dedi. 18-19 Eylül'de Fed'in yapacağı toplantıdan sonra küresel risk iştahının yeniden artacağını ve bunun da döviz kurlarını aşağı çekeceğini düşünüyor.
*  Sayın Başçı "Bundan sonra yapacağımız her açıklama kuru ve faizi düşürecek" dedi.
 
Son noktaya geldik
Bu açıklamalar Merkez Bankacılığında herhalde son noktadır. "Faiz silahını kesinlikle kullanmayacağız, bilanço silahını kullanacağız" sözünü nasıl yorumlamak gerek? Ben lafı kıvırmadan yorumumu vereyim. Üç olasılık var. Birincisi: Merkez Bankamız bir yöntem icat etti ve bunu dünyada henüz hiç kimse bilmiyor. İkincisi; emir büyük yerden geldi ve "Faiz silahını kesinlikle kullanmayacaksınız" denildi. Sonuncusu ise; gerçekten de sahih bir şekilde Merkez Bankası şu anki gelişmeleri çok ciddiye almıyor ve döviz üzerinde uluslararası fonlar tarafından yapılan spekülasyonlara karşı rest çekti. Bunlardan ilk olasılık hariç diğerlerinin hepsi, çok tehlikelidir. Bana göre faiz artışına izin verilmiyor ve bu siyasi bir karardır. Bu durumda para politikası özerkliği bitmiştir. 

Tahmin yapmayalım
Eğer "Para Harekâtı" isimli kitabımda anlattığım üzere, iş artık finansal teröristlerin eline bırakıldıysa bundan sonra dövizin yönü ve nereye kadar gidebileceği konusunda kimse tahmin yapmamalıdır. Eğer yabancı fonlar hâlâ benim bildiğim fonlar ise, artık önleri açılmıştır. Faiz silahı kullanılmayacağı bilgisini kullanarak nasıl para kazanacaklarını çok iyi bilirler. Fakat önemle vurgulayalım ki, Sayın Başçı'nın bu açık ve net konuşması birçok belirsizliği bitirmiştir ve herkes teşekkür etmelidir. Sayın Başçı çok büyük bir risk aldı. İşler çok bozulur da, eylüldeki PPK toplantısından faiz artırım kararı çıkarsa, işte o zaman MB kredibilitesi de yerle bir olur. Artık sözle müdahale hiçbir işe yaramaz. Başarı, Erdem Bey'i "kahraman", başarısızlık ise "tek suçlu" yapar.
 
Altın spekülatörleri pusuda 
Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatının son beş ayın zirvesine yükselişini değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yatırımcı açısından altın fiyatlarındaki yükselişlerin satış fırsatı olarak görebileceğini tahmininde bulundu. Yıldırımtürk, Suriye'ye askeri müdahale konusunda, " Beklenti gerçekleşene kadar yükseliş muhtemelen sürecektir ama gerçekleştiği anda bu trend sona erebilir " dedi. Altın fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, Fed'in parasal genişlemeyle ilgili takvim belirsizliği ve ay sonu kontrat işlemlerinin etkisiyle altın fiyatlarının son beş ayın en yüksek seviyesi olan 1.433,76 dolara yükseldiğini söyledi. Yıldırımtürk," Teknik olarak altın, 1.420 Dolar/Ons'un üzerinde kalması sonrası 1.450 Dolar/Ons direncine kadar yükselebilir. Temelde Fed'in parasal sıkılaştırmaya gideceği beklentisi ve altın fiyatı yükseldiğinde büyük fonlardan satış geldiği dikkate alınırsa altında bugünkü yükselişlerin kalıcı olması mümkün görünmüyor "dedi.
 
Petrol 150 dolara çıkabilir 
Suriye geriliminin etkisiyle petrolün varil fiyatı son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'den gelen açıklamaların ardından Suriye'ye askeri müdahalenin başlayacağı yönünde artan kaygılar petrol fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı Çarşamba gününe yaklaşık 2 dolarlık artışla 117 doların üzerinde başladı. Brent petrol böylece son altı ayın en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Societe General, Suriye'ye askeri bir müdahale olması halinde petrol fiyatlarının varil başına 150 doları bulabileceği konusunda uyardı. Suriye sorununun yayılarak Ortadoğu'da petrol arzını aksamaya uğratacağı endişesiyle petrol fiyatında yükseliş hızlandı. Batı Teksas türü ham petrol Mayıs 2011'den bugüne en yüksek seviyesini test etti.

 


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=88199


Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,422 µs