En Sıcak Konular

AKP ÜLKEYİ SURİYE BATAKLIĞINA SAPLIYOR

28 Ağustos 2013 10:10 tsi
AKP ÜLKEYİ SURİYE BATAKLIĞINA SAPLIYOR Batı, Suriye'de akan kanı durdurmak yerine daha fazla Müslüman kanı akıtmak için harekete geçti.

AKP, ülkeyi Suriye bataklığına saplıyor

Batı, Suriye'de akan kanı durdurmak yerine daha fazla Müslüman kanı akıtmak için harekete geçti. ABD'nin isteği üzerine Türkiye'nin de içinde olacağı bir koalisyon 1-2 hafta içinde Suriye'yi vurmaya hazırlanıyor
 
Yeni tezkere ne için?
 
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Suriye'ye müdahale edecek koalisyonda yer alırız" açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı Arınç'ın da Suriye için "yeni tezkereden" bahsetmesi Türkiye'yi Suriye bataklığına saplama olarak değerlendirildi. Davutoğlu da "İhtiyaçlar daha başka bir durum gerektirirse tezkere için TBMM'ye başvururuz" dedi. "Yeni tezkere, yabancı güçlerin Türkiye'de konuşlandırılması için mi" diye soruluyor. 
 
"Sen kim oluyorsun"
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye ile ilgili açıklamasına sert tepki gösterdi. Vural, "Yurt dışına asker gönderme, buralarda asker bulundurma yetkisi TBMM'ye aittir. Sen nasıl oluyor da TBMM'nin vermediği bir yetkiyi müdahale, bir koalisyon amacıyla kullanabileceğini söylüyorsun" diye sordu. 
 
Obama seçenekleri inceleniyor
 
SURİYE'ye askeri müdahalenin seçenekleri değerlendirilirken ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından 'her olasılığa karşın'aylar öncesinden hazırlanan Suriye'de vurulabilecek hedefler listesi geçen hafta Beyaz Saray tarafından incelenmeye başlandı. Obama, tüm planları kurmayları ile değerlendiriyor.
  
AKP hükümeti Suriye'ye müdahale için can atarken, Batılı ülkeler, 2003'te Irak'ın işgalindeki aynı senaryoyu Suriye için de uygulamaya koydular. Türkiye'nin de içinde olacağı bir koalisyonun 1-2 hafta içinde Suriye'yi vuracağı belirtiliyor.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın, atılacak adımlar için istihbarat birimlerini harekete geçirdiği belirtilirken, Washington, müttefik ülkelerle atılabilecek adımların üzerinde değerlendirme yapıldığını açıkladı. Askeri müdahalenin seçeneklerini değerlendirilirken Pentagon tarafından 'her olasılığa karşın'aylar öncesinden hazırlanan Suriye'de vurulabilecek hedefler listesi New York Times gazetesinin haberine göre geçen hafta Beyaz Saray tarafından incelenmeye başlandı.
 
HEDEFLER BELİRLENDİ
Tomahawk füzeleriyle gerçekleştirilecek olan saldırılarda nokta atışlarıyla kimyasal silah depoları, askeri üsler, hava savunma sistemleri ve iletişim altyapısının yok edilmesi planlanıyor. Füzelerin Akdeniz'de konuşlu Amerikan ve İngiliz destroyerlerinden fırlatılması hedefleniyor.
 
İngiliz basınına göre operasyon konusunda en hevesli olan ülke İngiltere. İngiliz Başbakanı Cameron'ın Suriye'ye askeri müdahale için Obama'ya baskı yaptığı iddia ediliyor.
 
Libya'da Kaddafi'yi deviren NATO operasyonunda başrol oynayan Fransa da askeri müdahaleyi en şiddetli olarak savunun batılı ülkelerden.
 
İtalya Başbakanı Emma Bruno ise "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye'ye askeri müdahalenin uygulanabilir değil. Herhangi bir girişimde bulunmadan önce binlerce kez düşünülmesi lazım. Sonuçları dramatik olabilir" açıklamasını yaptı.
 
KIBRIS'TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİ ALARMDA
Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine, Suriye'ye askeri müdahale seçeneği Batı'da tartışılmaya başladı. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz üsleri alarma geçirildi. Gazetede yer alan habere göre, Kıbrıs Rum Kesimi'nde bulunan İngiliz üslerinde savaş uçakları konuşlanmaya başladı.
 
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş ve kargo uçakları adanın güneyinde bulunan Agrotur Üssüne geldi.İngiltere'ye ait iki C-130 nakliye uçağı üsse iniş yapan son uçak olarak görüldü.
Bölgeden kalkan yolcu uçaklarının pilotları da radarlarında çok sayıda savaş uçağı gördüklerini söyledi. İngiltere'nin bölgedeki en büyük askeri üssü olan Agrotur, Suriye sınırına 160 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İngiliz üssünün, Suriye'yi yapılacak olası bir uluslararası müdahelede merkez konumda olacağı belirtiliyor. 
 
KERRY'DEN DAVUTOĞLU'NA TELEFON
Safranbolu'da ailesiyle tatil yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu, yaptığı basın toplantısının ardından telefonla arayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki bulgularla ilgili bilgi aktardı. Davutoğlu ayrıca, Suriye konusunda Kerry'den önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da görüştü. Davutoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesini danışmanlarından Ali Sarıkaya Twitter'da paylaştı. Öte yandan Bakan Davutoğlu'nun, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile de telefon görüşmesi yaparak Suriye'deki gelişmelerle ilgili bilgi aktardığı öğrenildi.
 
İSRAİL HEYETİ ABD'YE GİTTİ
Ulusal Güvenlik Danışmanı Yakov Amidror başkanlığında üst düzey bir İsrail heyeti üst düzey ABD yetkilileri ile politika ve güvenlik konularını görüşmek için Washington'a gitti.
 
Yapılması birkaç hafta önce planlanan toplantı, Suriye'de yaşanan gelişmeler ve ABD'nin olası saldırı hazırlıkları nedeniyle özel bir önem ve aciliyet kazandı. Görüşmeler ABD, İngiltere ve diğer Batılı devletlerin Suriye rejimine karşı bir askeri saldırı başlatma olasılığının bulunması nedeniyle özel bir önem taşıyor.
 
Görüşmede ABD'nin düzenleyeceği bir askeri saldırıda İsrail'İn alacağı pozisyon ve müşterek hazırlıkların ele alınması bekleniyor.
 
RİCE İSRAİL HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ise, İsrail heyeti ile görüştü. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, Rice'ın İsrail heyeti ile Iran, Mısır, Suriye ve bir dizi diğer bölgesel güvenlik konularını ele aldığını belirtti.
 
İsrail heyetine, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli General Yaakov Amidror'un başkanlık ettiğini bildiren Hayden, "Toplantı, İsrail'in güvenliğine yönelik sarsılmaz bağlılığımızın parçası olarak ve güçlü ikili ortaklığımıza uygun şekilde, ABD ile İsrail arasında bir dizi üst düzeydeki düzenli istişarelerin son halkasını oluşturdu" ifadesini kullandı.
 
RUSYA VE İRAN'DAN ABD'YE SERT UYARI!
 
Ortadoğu'da savaş çanları çalarken İran Dışişleri Bakanlığı adına konuşan Abbas Arakçı 'ABD'yi askeri bir müdahale konusunda ciddi olarak uyarıyoruz. Böyle bir hamle bölgeyi ateşe attığı gibi çok tehlikeli sonuçlar da doğurur. Bu sonuçlar ise sadece Suriye'yi kapsamaz tüm Ortadoğu'yu karıştırır'ifadelerini kullandı.
 
RUSYA: MANTIKLI OLUN
Öte yandan Suriye'nin bir diğer güçlü müttefiki Rusya da ABD'yi uyardı. Dışişleri Bakanı Lavrov tarafından yapılan açıklamada ABD 'mantıklı davranmaya'davet edildi. 'BM'yi saf dışı bırakarak askeri müdahaleye zemin hazırlamak Suriye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için çok acı sonuçlar doğurur'ifadelerini kullanan Lavrov sözlerini 'ABD'nin bu noktada mantıklı ve aklıselim davranması gerekiyor'diyerek tamamladı.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETSİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=30389&haber=akp-ulkeyi-suriye-batakligina-sapliyor


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,151 µs