En Sıcak Konular

ÜRDÜN'DE GENELKURMAY BAŞKANLARINDAN GİZEMLİ BULUŞMA

26 Ağustos 2013 12:11 tsi
ÜRDÜN'DE GENELKURMAY BAŞKANLARINDAN GİZEMLİ BULUŞMA Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarıyla birlikte Ortadoğu'da dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor.

Ürdün'de gizemli askeri buluşma

Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarıyla birlikte Ortadoğu'da dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor. İsyancı birliklerin Şam'a doğru ilerlediği iddiası yalanlanmazken, bazı ülkelerin genelkurmay başkanlarının Ürdün'de toplanması da dikkat çekti.

Ortadoğu'da Suriye eksenli peş peşe dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. İlk olarak geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığı haberi dünya genelinde yankı buldu. Esad yönetimi iddiayı reddetti. Suriye devlet televizyonu, "muhaliflerin kullandığı tünellerde kimyasal madde ve ilgili malzemenin" bulunduğunu gösteren görüntülere yer vererek, kimyasal silahın isyancılar tarafından kullanıldığını ortaya koydu.

Bunu takiben Fransız Le Figaro gazetesi; İsrailli, Amerikan ve Ürdünlü askerlerin komutanlık ettiği birliklerin Ağustos ayının ortalarından beri Suriye'nin başkenti Şam'a doğru ilerlediğini iddia etti. Fransız gazetesi, Amerikalıların Ürdün'de gerilla eğitimi verdiği 300 isyancının 17 Ağustos'ta Suriye'nin güneyinden sınırı geçtiğini aktardı. Haberde, ikinci grubun ise 19 Ağustos'ta Suriye'ye giriş yaptığı aktarıldı. Üçüncü dikkat çeken gelişme ise daha da gizemli: Suriye'nin Dostları Grubu'nun genelkurmay başkanları Ürdün'de buluşacak.

Resmi ajansın haberine yalanlama!

Nitekim Ürdün Genelkurmay Başkanlığı, bazı dost ve kardeş ülke Genelkurmay başkanlarının gelecek günlerde Ürdün'de bir araya geleceğini ifade ederek, "Ancak iddia edildiği gibi toplantının ana gündem maddesi Suriye olmayacak. Toplantıda güvenlik ve bölgesel konular ele alınacak" denildi. Ancak Ürdün Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, toplantının net tarihi ve hangi ülkelerin genelkurmay başkanlarının katılacağına ilişkin bilgi verilmedi. Ürdünlü askeri kaynaklar da toplantıya katılan ülkeler arasında fikir alışverişinin yapılacağı ve bunun Suriye dahil bölgede meydana gelen olayların değerlendirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu savundu. Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan ancak bilahare geri çekilen haberde; ABD, Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye, Katar, İngiltere ve Fransa'nın genelkurmay başkanlarının katılacağı 'Suriye konulu' bir toplantı yapılacağı ifade edilmişti.
İlk konuk Katar'dan 

Nitekim Katar Genelkurmay Başkanı General pilot Ganim Şahin el-Ganim'in dün Ürdün'e geldiği bildirildi. Ürdün Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada, Ganim'in "Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek toplantı için" Amman'a geldiği kaydedildi.
Ürdün Genelkurmay Başkanı Meşal Muhammed el Zeban'ın daveti üzerine genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in de Katar'da olacağı kaydedildi. ABD ise iki askeri kurmayla görüşmeye katılacak. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin yanısıra Katar'da Ortadoğu ve Orta Asya'da 20 ülkeyi kapsayan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) başındaki General Lloys Austin de toplantıda yer alacak.

ABD'den tehdit İran'dan karşılık

Bu arada ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, dün Suriye'deki krizin derinleşmesiyle ilgili olarak, ABD'nin 'tüm olasılıklar için hazırlandığını' söyledi. "ABD'nin doğu Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendirdiğine" ilişkin iddialar üzerine Malezya'ya yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Hagel, "Başkan Barack Obama, Savunma Bakanlığı'ndan tüm olasılıklara karşı her türlü seçeneğe hazırlık yapılmasını istedi, biz de bunu yaptık" diye konuştu. Hagel "Eğer bunlardan birini kullanmak isterse, hangi seçenek olursa olsun bunu hayata geçirmek için hazırlıklıyız" ifadelerinde bulundu.

ABD Savunma Bakanı, Suriye'de Beşar Esad rejiminin kimyasal silah kullanıp kullanmadığına dair ellerinde yeterince delil olmadığını da belirtti. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtiliyor. İran ise ABD'yi olası bir askerî operasyona karşı uyardı. İran resmi Fars haber ajansına bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Mesud Cezayiri "Amerika Suriye cephesindeki kırmızı çizginin sınırlarını biliyor ve bu kırmızı çizginin aşılmasının Beyaz Saray açısından ciddi sonuçları olacaktır" dedi. Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zuabi de ABD öncülüğünde yapılacak bir askerî operasyonun 'piknik' olmayacağını ifade ederek "Amerikan askerî operasyonunun çok ciddi yansımaları olacaktır ve tüm Ortadoğu'yu tutuşturacak bir ateş topu yaratacaktır" dedi. (YENİ MESAJ )

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13001691/urdun-de-gizemli-askeri-bulusma


Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,349 µs