En Sıcak Konular

ERDOĞAN: ''MISIR'DAKİ OLAYLARIN ARKASINDA İSRAİL VAR''

21 Ağustos 2013 13:03 tsi
ERDOĞAN: ''MISIR'DAKİ OLAYLARIN ARKASINDA İSRAİL VAR'' Başbakan Erdoğan, Mısır’da ordunun Mursi’ye karşı yaptığı darbenin arkasında İsrail’in olduğunu ve dünyaca ünlü düşünür Levy’nin bir panelde söylediklerinin buna kanıt oluşturduğunu söyledi

Mısır'daki olayların arkasında İsrail var

Başbakan Erdoğan, Mısır'da ordunun Mursi'ye karşı yaptığı darbenin arkasında İsrail'in olduğunu ve dünyaca ünlü düşünür Levy'nin bir panelde söylediklerinin buna kanıt oluşturduğunu söyledi

Mısır'daki olayların arkasında İsrail var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki gelişmelerin ve darbenin arkasında İsrail'in olduğunu iddia ederek, "Mısır'da ne diyorlar: Demokrasi, sandık değildir. Arkasında neresi var? İsrail var. Elimizde belgesi var, 2011 seçimleri öncesinde Fransa'da yapılan bir oturumda, Adalet Bakanı'yla, Fransa'dan bir entelektüel, o da Yahudi, aynen şu ifadeyi kullanıyorlar: 'Mısır'da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamayacaktır, çünkü demokrasi sandık değildir. Aynı uygulama o. O zaman batının demokraside bir defa tanımı yakalaması lazım, öğrenmesi lazım" dedi.

Erdoğan, dün il başkanları toplantısında kürsüye çıkışında, salondan kendisine Rabia selamı verenleri yine Rabia işaretiyle selamladı. Sesinin kısık olması dikkat çeken Erdoğan, şu mesajları verdi:

DÜŞTÜK, KALKTIK: AK Parti 12  yaşına ulaştı. Büyük tahribatlara maruz kaldık ama hiçbir zaman vazgeçmedik. Hamdolsun ayakta dimdik yolumuza devam ediyoruz.

ARKASINDA İSRAİL VAR: Batı'nın şu anda 'demokrasi sadece sandık değildir' mantığı o zaman da Türkiye'de işlendi. Şimdi bunu yine işlemek isteyenler var, ama biz diyoruz ki demokrasinin yolu sandıktan geçer, sandık milli iradenin kendisidir. Şu anda Mısır'da uygulanan budur. Mısır'da ne diyorlar: Demokrasi, sandık değildir. Arkasında neresi var, İsrail var. Çünkü İsrail, elimizde belgesi var, 2011 seçimleri öncesinde Fransa'da yapılan oturumda, Adalet Bakanı'yla, Fransa'dan bir entelektüel, o da Yahudi, aynen şu ifadeyi kullanıyorlar: Mısır'da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamayacaktır, çünkü demokrasi sandık değildir. Aynı uygulama o.

BATI DEMOKRASİYİ ÖĞRENMELİ: O zaman batının demokraside bir defa tanımı yakalaması lazım, öğrenmesi lazım. Eğer bu yakalanamazsa, bu öğrenilemezse demokrasinin tanımındaki bu çelişkiler, bu çatışmalar dünyayı bir başka yere doğru taşıyacaktır. Otok-ratik rejimlere doğru taşıyacaktır. Bizim endişemiz budur. Eğer halkın egemen olduğu bir dünya istiyorsak o dünya halkın iradesinin tecelli ettiği sandıklara saygı göstermelidir.

KURDA KUŞA YEM ETMEYİZ: Türkiye olarak biz dünyaya bir demokrasi dersi vermeliyiz. İşte malum Gezi olaylarında benim milletim iradesine sahip çıktı ve gereken dersi gerektiği şekliyle verdi. Ama cam çerçeve indirerek değil, molotof kullanarak değil yasalar içerisinde meydanlarda ne söylenmesi gerekiyorsa bunu söyleyerek verdi. Sürekli koşmak zorundayız. On yıllar boyunca sabırla ilmek ilmek, nakış nakış dokuduğumuz bu kumaşı kendi haline terk edersek onu kurda kuşa yem ederiz. Buna fırsat vermeyeceğiz.

DİKTATÖR DİYENE HODRİ MEYDAN: Bize son derece yakışıksız şekilde 'diktatör' diyenlere işte bugün buradan hodri meydan diyorum, mart ayında seçim var. Demokratik, özgür, şeffaf bir şekilde millet sandık başına gidecek. Kimin demokrat, kimin de diktatörlük özlemi içinde olduğunu o gün millet net şekilde ortaya koyacak. Eğer diktatör görmek istiyorsanız, buyurun, Mısır'a gidin.

SALLANDIRIRLAR: Bekir Bozdağ'a bir kendini bilmez alçakça saldırıda bulundu. Ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcıları saldırganı okşuyorlar. Bu kendini bilmez, kısa bir süre sorgulandıktan sonra bakıyorsunuz ödüllendirilircesine salıveriliyor. Kimse kusura bakmasın diktatörlüğün olduğu yerde hiç kimse diktatör kelimesini ağzına dahi alamaz. Sallandırırlar Mısır'da olduğu gibi. Bakın orada kaç tane basın mensubu, medya mensubu öldürüldü. O diktatörlerin görevlendirdikleri, onlar öldürdü. Türkiye'de kim böyle bir şeyden bahsedebilir.

CHP PROVOKE EDECEK: CHP seçim sürecini provoke etmek için her yola, yönteme başvuracak. Bunlar şimdi bulanmış suda balık avlama gayreti içindeler. Ama biz size bulanmış su bırakmayacağız.

ARAPLARA ELEŞTİRİ: Batı yardımı keserse Arap dünyası, Müslümanlar, 'biz çok zenginiz, yardım ederiz' diyen bir zihniyet var. Arap dünyasının içinde zenginler olduğu kadar, İslam dünyasının içinde zekata muhtaçlar da var. Acaba kaç tanesine elinizi uzattınız. Afrika'daki halkı Müslüman olan ülkelerin hali ortadadır. Hangisinin yanına gittiniz? Bunlar diktatörlere sahip çıkıyorlar.

BAHÇELİ'YE ELEŞTİRİ: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Başbakan Mısır'daki darbeyi kabullenemedi' diyor. Sayın Bahçeli, siz bu darbeyi hazmedebildiniz mi? Evet, biz Mısır'daki darbeyi kabullenemiyoruz ve kabullenmeyeceğiz. Zira Mısır'daki darbeye sessiz kalırsak, yarın aynı felaket bir başka ülkede olduğunda sesimizi çıkarmaya hakkımız olmaz.

"YUSUF" ELEŞTİRİSİ: İşte Batı Mısır'daki darbe karşısında iyi bir sınav verememiştir. Şu anda İslam  dünyası adeta Hazreti Yusuf'u kuyuya atan kardeşlerden farksız durumdadır. Ama Rabbim nasıl ki o Yusuf'u kuyudan çıkarıp Mısır'a sultan ettiyse, nasıl ki o kardeşleri Yusuf'a muhtaç, Yusuf karşısında mahçup ettiyse, bugün de kardeşlerinin ihanetine rağmen Mısır halkının, Mısır'ı idare etmesinin önüne hiç kimse geçemeyecektir.

Levy orduyu teşvik etmeyi savunmuş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır'daki gelişmelerin arkasında İsrail'in olduğunu ileri sürerek, "Elimizde belgesi var" sözlerinin bir panel kaydı ile ilgili olduğu ortaya çıktı. Söz konusu video kaydında, dünyaca ünlü Fransız düşünür Bernard Henri-Levy, Müslüman Kardeşler'in meşru bir seçimle iktidara gelmesinin demokrasi ile bağdaşmayacağını savunarak, orduyu darbe için teşvik edebileceğini anlatıyor. 2 Haziran 2011 tarihli panelde  Levy'ye, "Mısır'daki seçimlerde, Müslüman Kardeşler'in mecliste çoğunluğu ele geçirdiğini düşünelim. Cezayir'deki gibi ordunun bu durumu engellemek için müdahale etmesi gerektiğini düşünür müsünüz" sorusu yöneltiliyor. Levy de, bu durumun demokrasi ile bağdaşmayacağını savunarak, şunları söylüyor:
"1992'de Cezayir'deki darbeden yanaydım. Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidara geldiği zaman, 'Demokrasi bunu istiyor, bırakalım kalsın' tabii ki diyemem. Demokrasi sadece sandık değildir, değerlerle ilgilidir. (...) Mısır'daki yeni gelişen atmosfer Müslüman Kardeşler için iyi bir rüzgar getirmeyecek. Müslüman Kardeşler'in meşru bir seçimle iktidara gelmesi durumunda, orduyu onları engellemeleri konusunda teşvikte bulunurum." ( ANKARA Milliyet)

ABD, Erdoğan'ı kınadı
Başbakan Erdoğan'ın sözlerine ABD'den yanıt gecikmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptığı açıklamada, "Başbakan Erdoğan'ın bugünkü sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail'in Mısır'daki olaylarda bir şekilde sorumluluğu olduğunu söylemek saldırgan, delilsiz ve yanlıştır" dedi.

İsrail'den jet yanıt
Erdoğan'ın sözlerine İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, "Bu üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri" yanıtını verdi. Palmor'un bu sözleri İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yapılan yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. (ABDULLAH KARAKUŞ / MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/misir-daki-olaylarin-arkasinda-isra/siyaset/detay/1752540/default.htm


Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,628 µs