En Sıcak Konular

MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ BİTİRME OPERASYONU BAŞLATILDI

18 Ağustos 2013 11:44 tsi
MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ BİTİRME OPERASYONU BAŞLATILDI Mısır’da darbe yönetimi, aynı Mübarek döneminde olduğu gibi Müslüman Kardeşler teşkilatını yasaklamak için harekete geçti

Müslüman Kardeşler'i bitirme operasyonu!

Mısır'da darbe yönetimi, aynı Mübarek döneminde olduğu gibi Müslüman Kardeşler teşkilatını yasaklamak için harekete geçti

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık dikta rejimi boyunca tahammül edemediği tek bir güç vardı. O da hiçbir seçime katılmasına izin vermediği ve siyasi faaliyetlerini tamamen yasakladığı Müslüman Kardeşler... Sadece Mısır'da değil hemen tüm Arap ülkelerinde çok güçlü bir teşkilata sahip olan örgüt, Tahrir protestolarında ön saflarda yer almamasına rağmen Mübarek devrildikten sonra iktidara gelecekleri hemen hemen herkesin emin olduğu bir gerçekti. Nitekim öyle de oldu. Muhammed Mursi Firavun döneminden bu yana yapılan ilk özgür seçimlerden oyların yüzde 51'ini alarak Cumhurbaşkanı olarak çıktı. Ancak Mursi'nin iktidarı çok kısa sürdü. Mısır'ın geçmişinde çok büyük bir güce sahip olan ve gölge iktidar olarak nitelendirilen ordu, laik muhalefetin meydanlara inmesini de fırsat bilerek 3 Temmuz'da darbe gerçekleştirdi ve Mursi'yi tutukladı. Mursi'nin göreve iadesini isteyen Müslüman Kardeşler taraftarları ise hafta başında Adeviyye Meydanı'nda ve önceki gün de Ramses Meydanı'nda katledildi. Mısır ordusunun darbeden bu yana öldürdüğü muhalif sayısı dün 3533 olarak açıklandı. Gözaltına alınan Müslüman Kardeşler üyeleri ise 1004 oldu. Dün gelen haberler bununla sınırlı değildi.

Liderin oğlu öldü

Gazap Cuması'nda Müslüman Kardeşler 'in lideri konumundaki Muhammed Bedii'nin oğlu Ammar'ın da öldüğü ortaya çıktı. Bedii'nin evi de 'Baltacılar' tarafından kundaklandı. Bu gelişmelerin ardından darbeci hükümetin başbakanı Hazım El Biblavi, 'Müslüman Kardeşler Örgütü'nün bütün faaliyetlerinin yasaklanması seçeneğini hükümetimiz değerlendiriyor' dedi ve olayları çıkaran örgüt üyelerini terörist olarak nitelendirdi. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler 1954 yılında o zamanki askeri rejim tarafından yasaklanmıştı. Örgüt o günden bu yana sivil toplum kuruluşu olarak dernek statüsünde faaliyet gösteriyor. Siyasi faaliyetlerini ise 2011 yılında kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi sürdürüyor.

Camide can pazarı!

Önceki gün kurşunlardan kaçıp camiye sığınan Mursi yandaşları, gaz bombalarıyla dışarı çıkarıldı. Camiden çıkanları önce Baltacılar öldüresiye dövdü, ardından da polis tutukladı

Mısır'ın Başkenti Kahire'deki 'Gazap Cuması' eylemlerinde ordu müdahalesinden kaçan 400 ile 1000 arasındaki Mursi taraftarı Ramses Meydanı'nın hemen yakınında bulunan El Fetih Camisi'ne sığınmıştı. Gece yarısı caminin etrafı güvenlik güçleri tarafından sarıldı.

'Yardım edin' çığlığı

Camiden çıkanların ordunun keskin nişancıları tarafından öldürüldüğü iddiaları nedeniyle içeride cesetlerin de bulunmasına rağmen yüzlerce Mursi taraftarı burayı terk etmeyi reddetti. Camiye sığınan, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık bin kişi, sabah namazı sonrası hoparlörden halktan yardım istedi.

Silah sesleri yükseldi

Askerler sabah saatlerinde kapıyı kırarak camiye girdi ve kadın ve çocukların camiyi terk etmekte özgür olduğunu erkeklerin ise gözaltına alınacağını, kendi istekleriyle terk etmemeleri durumunda zor kullanarak caminin boşaltılacağını içeridekilere bildirdi. 15 saatlik bekleyişin ardından Mısır güvenlik güçleri camiye gaz bombaları atarak girdi. Müdahalenin ardından camiden silah sesleri gelmeyi başladı. Reuters ajansı Mısır televizyonu tarafından canlı yayınlanan görüntülerde caminin minaresinden askerlerin üzerine ateş açıldığını iddia etti. İki taraf arasında yoğun çatışma yaşandığını duyurdu.

'Türk gazetecilerin infaz ihtimali var'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, El Fetih Camii'nde mahsur kalan TRT Türk muhabiri Metin Turan ile TRT Arapça'nın Arap asıllı muhabiri için endişe duyduklarını söyledi. Muhabirler ve sivil halk için tutuklanma ya da infaz edilme ihtimali bulunduğunu belirten Arınç, "Dışişleri bakanımız biraz önce İslam Konferansı Başkanı veya Genel Sekreteri olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nu arayarak olaya müdahale etmesini istedi. Rejim nezdinde girişimlerimiz devam ediyor" dedi.

Hakkınızı helal edin!

Camide mahsur kalan TRT muhabiri Metin Turan internette, "Hakkınızı helal edin" diye yazdıktan hemen sonra ordunun müdahalesi başladı. Turan sosyal medyada yazdığı mesajda "Şimdiden vasiyetim bana bir şey olursa beni Gafir Mezarlığı'nda Mustafa Sabri Hazretleri'nin kabrine defnedin" dedi.

İç savaşın eşiğinde

Mısır'da darbe yanlıları, El Fetih Camii önünde toplanarak, "Ya Allah, Mursi ve yandaşları ölsün" şeklinde sloganlar attı. Camide bulunan darbe karşıtı göstericiler de dışarıdan gelen sloganlara "Asker iktidardan düşecek" diye karşılık verdi. Gaz bombaları ve Mısır güvenlik güçleri tarafından zorla dışarı çıkarılan Mursi taraftarlarını, hemen cami girişinde bekleyen darbe yandaşı 'Baltacılar' öldüresiye dövdü.(VATAN)



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/musluman-kardesleri-dagitacagiz/562389/30/dunya



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,375 µs