En Sıcak Konular

MISIR'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

15 Ağustos 2013 21:34 tsi
MISIR'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ “Meydanları boşaltın” çağrıları karşılıksız kalınca, korkulan oldu. Güvenlik güçleri, Mursi yandaşlarına müdahale edince kan döküldü. Ülke karıştı, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi...

Mısır'da KANLI müdahale

"Meydanları boşaltın" çağrıları karşılıksız kalınca, korkulan oldu. Güvenlik güçleri, Mursi yandaşlarına müdahale edince kan döküldü. Ülke karıştı, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi...
 
Mısır'da güvenlik güçleri, Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında toplanan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarına dün sabahtan itibaren müdahaleye başladı. Mursi ve Müslüman Kardeşler (MK) yandaşı eylemcilerin operasyona karşı direnmesi üzerine çıkan çatışmada, Sağlık Bakanlığı'na göre 149 kişi öldü, bin'e yakın Mısırlı da yaralandı. Çatışma sırasında güvenlik güçlerinin direnen eylemcilere ateş açtığı, operasyona keskin nişancıların da katıldığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin, Nahda meydanındaki Mursi yanlılarına yönelik zırhlı birliklerle yaptığı müdahalede, göstericiler alandan uzaklaştırıldı. Bazı göstericiler gözaltına alınırken, Nahda meydanındaki çadırlar, söküldü, iş makinalarıyla barikatlar kaldırıldı. Helikopterlerin alçak uçuşu sürdürdüğü meydanları, atılan göz yaşartıcı bomba ve göstericilerin yaktıkları bazı cisimler nedeniyle yoğun şekilde duman kapladı. Mısır güvenlik güçleri, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesine de müdahale etti. Mursi yanlıları meydandaki sahra hastanesine giren güvenlik güçlerinin, ölü sayısının ortaya çıkmaması için iddia ediyor.
 

Sıkıyönetim
 

Bütün bu gelişmeler sonrasında Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, ülke genelinde 1 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini, ordunun polise yardımcı olmak için görevlendirildiğini açıkladı. Açıklamada, "Ülkedeki şiddet olayları nedeniyle rejimin ve emniyetin tehlikeye girmesi, kamu malına ve özel mülklere zarar verilmesi, radikal gruplar ve cemaatler tarafından vatandaşlarının kanının akıtılması sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunun da onayıyla ülke çapında 14 Ağustos 2013 tarihi saat 16.00'dan itibaren geçerli olmak üzere 1 ay süreyle olağanüstü hal ilan etti" denildi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı, ülkenin ve rejiminin güvenliğiyle vatandaşları korumak, kamu malını ve özel mülkleri muhafaza etmek için gerekli tüm icraatları yapması için polise yardımcı olması amacıyla Silahlı Kuvvetleri görevlendirdi" ifadelerine yer verildi.
 

Baradey istifa etti
 

Darbe sonrasında göreve getirilen Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey de, görevinden istifa etti.  Mısır'daki askeri darbeye destek veren Baradey, Mursi'nin askeri yolla devrilmesi için Batı'yla uzun süre ikna ve pazarlık çalışması yaptığını itiraf etmişti. Mısır Sağlık Bakanlığı ölü sayısını ülke genelinde 149 olarak verirken, Müslüman Kardeşler 300 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bilteci'nin 17 yaşındaki kızının ölenler arasında olduğu iddia edildi. Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, Giza'da piramitlerin bulunduğu bölgeyi, başkentteki Mısır Müzesi ile İskenderiye'deki bazı müzeleri ziyarete kapattı. 
 
Müdahale İngiliz basınında
 
İNGİLİZ haber kanalları BBC ve SkyNews müdahaleyi "Mısır'daki çatışmalar" ortak başlığıyla duyurarak, Kahire'den çok sayıda ölüm haberinin geldiğini bildirdi. BBC, Müslüman Kardeşler'in yüzden fazla kişinin öldüğünü ancak Mısırlı yetkililerin ölü sayısının daha az olduğunu söylediğini kaydetti. İngiliz yayın kurumu ayrıca, Mısırlı yetkililerin Nahda meydanının tamamen boşaltıldığını ifade ettiğini aktarıyor. Müdahaleye internet sayfalarında yer veren İngiliz gazetelerinden Guardian, birçok kişinin yaralandığını ve hastanelerde çok sayıda yaralı olduğunu yazdı. Daily Telegraph ise, Mısır güvenlik güçlerinin Mursi yanlısı iki kampı tahliye ettiğini, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
Loğoğlu: Çarpışarak demokrasi olmaz
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Mısır'daki gelişmelere ilişkin, özellikle BM Güvenlik Konseyinin, şiddetin durdurulmasını ve demokrasi yolunun açılmasını isteyen çağrıda bulunması gerektiğini bildirdi. Loğoğlu, Mısır'da güvenlik güçlerinin, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında 40 günü aşkın süredir gösteri yapan Mursi yanlılarına müdahaleye başlamasını değerlendirdi. Mısır'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Loğoğlu, "Bu gelişmelerden hem çok derin üzüntü hem de ileriye dönük olarak büyük kaygı duyuyoruz" dedi. Loğoğlu, "Bu müdahaleleri kınıyoruz ve bunların derhal son bulması çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı. Loğoğlu, şöyle devam etti: "Bütün Mısır halkının içinde olacağı bir diyalog, bir siyasi süreç başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Çarpışa çarpışa demokrasi olmaz, konuşarak, uzlaşarak demokrasinin yolu, kapısı açılır." 
 
Bahçeli: Tek kelimeyle vahşet ve katliam!
 
Mısır'daki olayları değerlendiren MHP Lideri Devlet Bahçeli, "Göstericilerin hedef alınarak gaz bombalarıyla saldırılması ve keskin nişancılar marifetiyle kurşun yağdırılması tek kelimeyle vahşet ve katliamdır.  Bugünkü dehşet bilançosunda yer alan yüzlerce ölü, binlerce yaralı Mısır'ın belini bükmüş, acısını katlamış, hüznünü ağırlaştırmıştır. Hiç kuşkusuz Mısır'ın bu denli karanlığa gömülmesi ve bu kadar acıya boğulması son derece düşündürücü ve oldukça da ibretliktir. Mısır'daki istikrarsızlık ateşinden Türkiye'nin uzun süreli muaf olamayacağı da gözlerden uzak tutulmamalıdır" dedi.
 
Başbakanlık: En sert şekilde kınıyoruz
 

Mısır'daki olaylarla ilgili olarak Başbakanlık Basın Merkezi'nin yayınladığı bildiride "Tüm uyarılara rağmen Mısır'daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınıyoruz. Hiç bir şiddet olayına karışmayan sivil halkın üzerine ateş açılması ve keskin nişancılar vasıtasıyla sivil halkın hedef alınması ağır bir suç teşkil etmektedir. 30 Haziran'dan bu yana, kardeş Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idare sorumludur" denildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da darbe karşıtlarına yapılan müdahaleye ilişkin yabancı muhataplarıyla yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Davutoğlu, "Mısır'da demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahale hiç bir şekilde kabul edilemez. Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz" dedi. Davutoğlu'nun ayrıca yabancı muhataplarıyla da bir dizi görüşme gerçekleştirdiği ve bu görüşmelerin sürdüğü bildirildi. 
 
ABD şiddetle karşı çıktı
 
ABD, Mısır'da 1 ay boyunca olağanüstü hal ilan edilmesine "şiddetle" karşı çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Olağaüstü Hal yasasına dönülmesine güçlü biçimde karşıyız ve hükümete, toplanma özgürlüğü gibi temel insan haklarına saygı
göstermesi ve kanunlar çerçevesinde hareket etmesi çağrısında bulunuyoruz. Mısır hükümetine, Mısır'daki tüm taraflara, şiddetten kaçınma ve aralarındaki farklılıkları barışçıl yollardan çözme çağrısı yapıyoruz" ifadesini kullandı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=87688



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs