En Sıcak Konular

SURİYELİ MUHALİFLERE HER ŞEY TÜRKİYE ÜZERİNDEN

13 Ağustos 2013 21:21 tsi
SURİYELİ MUHALİFLERE HER ŞEY TÜRKİYE ÜZERİNDEN Batı'dan istediği silah desteğini bulamayan Suriyeli muhaliflerin bölgede beklenmeyen bir ülkeden silah desteği gördüğü ortaya çıktı.

Her şey Türkiye üzerinden...

New York Times'ın haberine göre, Batı'dan istediği silah desteğini bulamayan Suriyeli muhaliflerin bölgede beklenmeyen bir ülkeden silah desteği gördüğü ortaya çıktı. İran ve Esad yönetiminin yakın bir destekçisi olan Sudan'ın aynı zamanda da muhaliflere silah desteği sağladığı iddia edildi. Sudan yönetimi aynı zamanda uluslararası ambargo altında bulunuyor.

Bölgede bulunan batılı yetkililerin verdiği bilgilere göre, Sudan ve Çin yapımı silahlar önce Katar'a satılıyor. Silahlar, Katar'dan ise Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflere ulaştırılıyor. Yapılan teslimatlarda uçaksavar füzeleri ve Suriye'deki iç savaş süresince çatışmalarda son model ateşli silahlar bulunuyor. 

Amerikalı yetkililerin isimleri gizli kalması şartıyla verdiği bilgilere göre, teslimatlar Ukraynalı bir şirkete bağlı uçaklar tarafından Sudan'ın başkenti Hartum'dan Türkiye'nin batısında bulunan hem askeri hem sivil amaçla kullanılan bir havalimanına getiriliyor. Yetkililer, bu üç uçuşun da kayıtlarının bulunduğunu ifade ediyor. 

TÜRKİYE'NİN BATISINDA BULUNAN ASKERİ-SİVİL HAVALİMANLARI

Türkiye'nin batı bölgesinde Amerikalı yetkililerin verdiği bilgilere uyan havalimanları şunlar;

Afyonkarahisar Havalimanı, Balıkesir Havalimanı, Bursa Yenişehir Havalimanı, Çanakkale Havalimanı, Denizli Çardak Havalimanı, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, Muğla Dalaman Havalimanı, Tekirdağ Çorlu Havalimanı, Uşak Havalimanı, Yalova Taşköprü Havalimanı

SUDAN NEDEN MUHALİFLERE YARDIM EDİYOR?

Muhaliflerin üç seneye yaklaşan iç savaş süresince Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi kendilerine yakın ülkeler tarafından gördüğü destek bu bilginin kanıtı olarak görülüyor. 

Sudan'ın muhaliflerle yaptığı gizli anlaşmanın sebebi olarak 
Sünni bir nüfusa sahip olan ülkenin, çoğunluğu Sünni olan Suriyeli muhaliflere sempati duyması ve sürmekte olan savaştan büyük bir maddi çıkar sağlama çabası gösteriliyor. 

Bunların yanında gizli anlaşmaların bölgeyi içine soktuğu gizli bir tehlike daha bulunuyor. Suriye'nin yakın müttefiki olan İran'ın Sudan'a maddi ve askeri teknoloji olarak destekte bulunduğu biliniyor. Yeni seçimlerden çıkan İran yönetiminin Sudan'ın muhaliflere desteğini bir 'ihanet' olarak kabul edip tavır alması en mümkün senaryo. 

Resmi ağızlar bu iddiaları yalanlanıyor ve bunları Sudan'ın İran, Çin ve Suriye ile arasını bozma çabası olarak nitelendiriyor.

BÖLGEDEKİ SAVAŞLARA DESTEK

Öte yandan Sudan'ın geçmişinde resmi olarak yalanlanan fakat pek çok iç savaş ve çatışma süresince kanıtlanan silah teslimatı belgeleri var. Sudan'ın daha önce Libya, Somali, Darfur, Fildişi Sahilleri ve Mali gibi ülkelerde isyanları destekleyen silah yardımları yaptığı ortaya çıkmıştı. 

Ayrıca Amerikan New York Times gazetesi muhabirleri 2012 yılında Suriye'de bulunan muhalif mevzilerinde Sudan yapımı 7.62mm çapında mermiler görüntülenmişti.

Bölgede görev yapan ve Türkiye üzerinden yapılan silah sevkiyatlarında görev yaptığı belirtilen bir Amerikalı yetkili konuyla ilgili 'Sudan kendisini bölgedeki silah dağıtım üssü olarak görüyor ve pek çok ülkeye ulaşıyor' ifadelerini kullanıyor. (gazetevatan.com)



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/her-sey-turkiye-uzerinden/561377/1/gundem


Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,770 µs