En Sıcak Konular

'ERGENEKON'DA YAĞMUR GİBİ CEZA YAĞDI: İŞTE O CEZALAR

6 Ağustos 2013 13:43 tsi
'ERGENEKON'DA YAĞMUR GİBİ CEZA YAĞDI: İŞTE O CEZALAR 66’sı tutuklu 275 sanıklı davada beklenen karar açıklandı. Sanıklardan 7’sine ağırlaştırılmış müebbet, 10’una müebbet, geri kalanına ise 49 yıla kadar hapis cezası verildi. 21 kişi ise beraat etti.

Maksat hasıl oldu!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a müebbet hapis cezası verildi
 
Ümraniye Davası’nda sanıklara ceza yağdı!
 
66’sı tutuklu 275 sanıklı davada beklenen karar açıklandı. Sanıklardan 7’sine ağırlaştırılmış müebbet, 10’una müebbet, geri kalanına ise 49 yıla kadar hapis cezası verildi. 21 kişi ise beraat etti.
 
Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHPmilletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve gazeteci Tuncay Özkan’ın da bulunduğu, 66’sı tutuklu 275 sanıklı Ümraniye Davası’nda beklenen karar dün açıklandı. Silivri’deki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülenz duruşmada sanıklara ceza yağdı. Aralarında Danıştay azmettiricisi sanıklar Osman yıldırım, Şeyh Salih Kurter, Süleyman Esen’in de bulunduğu 21 kişi beraat ederken eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’a müebbet hapis cezası verildi. Aralarında CHP Milletvekili Mehmet Haberal’ın da bulunduğu 17 kişi hakkında tahliye kararı verilirken 13 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. 
 
Sloganlar atıldı
 
Duruşma, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin de aralarında bulunduğu 6 hakim ile 3 savcının yerini almasıyla  başladı. CHP Milletvekili İsa Gök, mahkemeye hitaben, heyetin buradakileri 3.5 saat beklettiğini ifade ederek, “Mahkeme millet adına karar verir, bu kadar kişiyi bu kadar saat bekletmeye hakkınız yok” dedi. Mahkeme Başkanı Özese, Gök’ü, “Sayın milletvekili yerinize oturur musunuz” diyerek uyardı. Tutuklu sanıklar, avukatlar ve milletvekillerinin alkışları eşliğinde duruşma salonuna alındı. Bu sırada avukatlar “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Her yer Silivri, her yer taarruz” şeklinde slogan attı. 
 
Türk bayrağını açtı

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, yanında getirdiği Türk bayrağını açtı. Salonda bulunanlar, Uğur’un bu davranışını alkışladı. Tutuklu sanık Mustafa Balbay, salondakilere hitaben “Biz, kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz, bizi bugün halktan kopardılar, ama başaramayacaklar. Sıcak bir sonbahar geliyor, herkes hazırlansın. Bugün verilecek hüküm, mahkemenin hükmüdür, biz bunu kabul etmiyoruz. Artık halkına karşı miting düzenleyen bir iktidar var. Şu anda kendi yarattıkları korkudan korkuyorlar. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümet ve Anayasa Mahkemesi, hukuku katletmektedir. Biz 4-5 yıldır nasıl direniyorsak, öyle direnmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki, artık gelecek bizimdir. Mahkemenin hükmünü kabul etmiyoruz” diye konuştu. Bu sözlerinin ardından Balbay, eşi Gülşah Balbay ile sohbet etmeye başladı. Bunu fark eden jandarma görevlileri, Gülşah Balbay’ın salonun dışına çıkmasını istedi. 
Bu duruma tepki gösteren aralarında Muharrem İnce ve Ali Köktürk’ün de bulunduğu CHP’li milletvekilleri, Gülşah Balbay’ı salonun arka kısmına aldı. Bu sırada bir astsubay CHP’li milletvekillerine, “Burayı hep siz karıştırıyorsunuz. Gerginlik çıkartıyorsunuz” diye bağırarak tepki gösterdi. Bunun üzerine astsubay salondan ayrıldı. Gülşah Balbay’ı, CHP milletvekillerinin kartsız şekilde salona soktuğu öğrenildi. Bu arada avukat Celal Ülgen’in de aralarında bulunduğu bazı avukatlar, tutuklu sanıklar ile avukatlar arasında görev yapan jandarmayı protesto ederek, masaların üzerine çıktı.  Daha sonra Mahkeme Başkanı Özeze kararları açıkladı. Bu sırada duruşmada arbede çıktı, avukatlar salonu terketti. Doğu Perinçek’in aralarında bulunduğu sanıklar da salonu terketmek istedi. Jandarma izin vermedi.  47 yıl hapis cezasına çarptırılan Arif Doğan’ın ‘Asın beni’ diye bağırdığı belirtildi. Ölen sanıklar hakkındaki davalar düştü. Bedrettin Dalan ve Turhan Çömez’in de aralarında bulunduğu firari sanıkların dosyası ayrıldı. 
 
Başbuğ salonu terk etti

Darbeye teşebbüsten müebbet hapis cezasına çarptırılan İlker Başbuğ, karar okunduktan sonra tepki gösterip salonu terk etti. Başbuğ, duruşma yasağını da twitter hesabından “Sıkıyönetimde bile görülmez. Çünkü Türk devleti ve ordusunun tarihine kara leke süreceklerini biliyorlar” diyerek eleştirmişti.
 
Haberal tahliye edildi
 
Ümraniye Davası’nda 12 yıl 6 ay hapis cezası alan Mehmet Haberal ve 16 sanık tahliye edildi. Haberal’la birlikte Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek, “Balyoz Davası” tutuklusu E. Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, E. Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, E. Astsubay Oktay Yıldırım, E. Albay Arif Doğan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında tahliye kararı alındı. 
 
Tutuklama kararı verilenler
 
Ahmet Cinali, Adnan Türkkan, Mustafa Hüseyin Buzoğlu, emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Yalçın Küçük, Tuncer Kılınç, Merdan Yanardağ, Tunç Akkoç, Mehmet Adnan Akfırat, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Kemal Şahin ve Levent Temiz hakkında yakalama emri çıkartılmasına karar verildi. Sanıklar Arif Doğan, Hüseyin Vural Vural, Ünal İnanç ve Mustafa Özbek’in sağlık durumları ve yaşları dikkate alınarak, konutlarını terk etmemek suretiyle adli kontrole tabi tutulmalarına karar verildi.
 
Kim ne kadar yatacak?
 
Avukat Fırat Özdemir, belli bir süre tutuklu kalan sanıkların durumu dikkate alınarak, bundan sonraki süreçte ne kadar tutuklu kalabileceklerini şöyle açıkladı: “Suç tarihlerinin 1 Haziran 2005 tarihinden sonra olduğu dikkate alındığında 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. Maddesi , 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 17. Maddesi ve 6291 sayılı kanun ile 6411 sayılı kanun dikkate alındığında;
1- Örgüt kurmak ve yönetmek suçundan dolayı ceza alanlar aldıkları toplam cezanın dörtte üçünden 1 yıl düşürülerek bulunacak yıl kadar hapis yattıktan sonra koşullu salıverilmeden yararlanabilecekler. Örneğin, bahsi geçen suçtan dolayı 16 yıl hapis cezası alan biri, 11 yıl yattıktan sonra Denetimli Serbestlik hükümleri de dikkate alınarak koşullu salıverileceklerdir.
2- Örgüt Üyeliği ve diğer suçlardan dolayı ceza alanlar, aldıkları toplam cezanın üçte ikisinden 1 yıl düşürülerek bulunacak yıl kadar hapis yattıktan sonra koşullu salıverilmeden yararlanabileceklerdir. Örneğin, bahsi geçen suçtan dolayı 7.5 yıl hapis cezası alan biri 4 yıl yattıktan sonra Denetimli Serbestlik hükümleri de dikkate alınarak koşullu salıverileceklerdir. Bu kişilerin ayrıca tutuklu kaldıkları süre de düşülür. Bu duruma göre örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi cezanın üçte ikisini çekeceği için 6.6 yıl yatacak. Eğer bu kişi 4 yıl hapis kalmışsa 2.6 yıl hapis kalacak. Denetim Serbestlik hükümleri uygulandığında ise cezasının bitimine 1 yıl kala serbest kalabilir.” 
 
İşte verilen cezalarİşte verilen cezalar
 
* E. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ: Müebbet
* E. Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener 
   Eruygur: Müebbet
* E. Orgeneral Hurşit Tolon: Müebbet
* Eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri E. Orgeneral 
   Tuncer Kılınç: 13 yıl 2 ay
* E. Orgeneral Hasan Iğsız: Müebbet
* E. Deniz Albay Dursun Çiçek: Ağırlaştırılmış Müebbet
* E. Astsubay Oktay Yıldırım: 33 yıl 10 ay
* Gazeteci Tuncay Özkan: Ağırlaştırılmış müebbet
* E. Tuğgeneral Veli Küçük: Ağırlaştırılmış müebbet
* İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: 
   Müebbet ve 34 yıl
* Prof. Dr. Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay
* Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu: 23 yıl
* E. Albay Hasan Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay
* Durmuş Ali Özoğlu: Ağırlaştırılmış müebbet
* E. Albay Fuat Selvi: Müebbet
* E. Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım: 
   Ağırlaştırılmış Müebbet
* E. Orgeneral Nusret Taşdeler: Müebbet
* Av. Kemal Kerinçsiz: Ağırlaştırılmış Müebbet
* E. Albay Fikri Karadağ: Ağırlaştırılmış Müebbet
* Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay
* Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu: 15 yıl 8 ay
* CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal: 12 yıl 6 ay
* E. Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı 
   Mustafa Özbek: Müebbet
* Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü 
    Sevgi Erenerol: Müebbet
* E. Tuğgeneral Levent Ersöz: 22 yıl
* CHP Milletvekili Mustafa Balbay: 34 yıl 8 ay
* CHP Milletvekili Sinan Aygün: 13 yıl 6 ay
* Gazeteci Hikmet Çiçek: 21 yıl 9 ay
* İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı 
   Ferit İlsever: 15 yıl
* İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı: 
   Nusret Senem 20 yıl 3 ay
* İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet 
        Bedri Gültekin: 10 yıl 6 ay
* İşçi Partisi Sendika Bürosu Başkanı Serhan Bolluk: 
        7 yıl 6 ay
* İşçi Partisi Bilgilendirme Bürosu Başkanı 
   Tunç Akkoç: 11 yıl
* İşçi Partisi MKK Üyesi Zafer Şen: 8 yıl 9 ay
* Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım: 
       16 yıl 10 ay
* Aydınlık Gazetesi Editörü Özlem Konur Usta: 6 yıl 3 ay
* Aydınlık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü 
        Mehmet Bozkurt: 9 yıl 3 ay
* Aydınlık Çalışanı Ruhsan Şenoğlu: 8 yıl 1 ay
* Ulusal Kanal Haber Müdürü Ufuk Akkaya: 8 yıl 2 ay
* Avukat Emcet Olcaytu: 13 yıl 2 ay
* Gazeteci Ergün Poyraz: 29 yıl 4 ay
* Gazeteci Vedat Yenerer: 7 yıl 6 ay
* İşçi Partisi MKK Üyesi Erkan Önsel: 9 yıl
* Prof. Dr. Erol Manisalı: 9 yıl
* Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi Hayati Özcan: 10 yıl
* Gazeteci Adnan Akfırat: 19 yıl
* Gazeteci Ünal İnanç: 19 yıl
* Fatma Cengiz: 11 yıl
* Fikret Emek:  41 yıl 4 ay
* E. Albay Levent Göktaş: 23 yıl 9 ay
* Gürbüz Çapan: 1 yıl 3 ay
* Doç. Dr. Ümit Sayın: 4 yıl
* YÖK Eski Başkanı Kemal Gürüz: 13 yıl 11 ay
* Prof. Dr. Yalçın Küçük: 86 yıl
* Mehmet Perinçek: 6 yıl 3 ay
* Ferda Paksüt: 2 yıl 6 ay
* Prof. Dr. Ferit Bernay: 10 yıl
* Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: 10 yıl
* Adil Serdar Saçan: 14 yıl 5 ay
* Ulusal Kanal Eski Genel Yayın Yönetmeni 
        Turan Özlü: 9 yıl
* Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan: 
   10 yıl 6 ay
* Güler Kömürcü Öztürk: 7 yıl
* Teğmen Mehmet Ali Çelebi: 16 yıl 6 ay
* Bekir Öztürk: 12 yıl
* Adnan Bulut 6 yıl 3 ay
* Yusuf Erikel: 8 yıl 9 ay
* Hayrettin Ertekin: 12 yıl
* Levent Temiz: 10 yıl
* İbrahim Özcan: 12 yıl
* Mehmet Demirtaş: 22 yıl
* Hüseyin Görüm: 10 yıl
* E. Tuğamiral Alaettin Sevim: 10 yıl
* Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: 20 yıl 6 ay
* E. Tümgeneral Hıfzı Çubuklu: 9 yıl
* E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: 7 yıl 6 ay
* E. Yüzbaşı Zekeriya Öztürk: 19 yıl 6 ay
* E. Albay Muzaffer Tekin: 2 kez Ağırlaştırılmış 
        Müebbet, 117 yıl 1 ay ve 180 bin lira para ceza
* Mahir Çayan Güngör: 6 yıl 3 ay
* İlker Güven: 6 yıl 3 ay
* E. Tümg. Erdal Şenel: 7,5 yıl
* E. Orgeneral Kemal Yavuz: 7 yıl 6 ay
* Yarbay Mustafa Dönmez: 49 yıl 2 ay
* Teğmen Noyan Çalıkuşu: 8 yıl 6 ay
* Mehmet Murat Yüce: 7 yıl 6 ay
* Murat Çavdar: 10 yıl 10 ay
* Gazi Üsteğmen Serdar Öztürk: 25 yıl 6 ay
* Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı: 7 yıl 6 ay
* İşçi Partisi Üyesi Aydın Gergin: 8 yıl
* Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan: 2 kez   
   ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=87390


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,739 µs