En Sıcak Konular

MARMARAY'IN TEST SÜRÜŞÜ YAPILDI

5 Ağustos 2013 10:50 tsi
MARMARAY'IN TEST SÜRÜŞÜ YAPILDI Erdoğan, Marmaray tüpgeçidinde ilk test sürüşünü yaptı. Proje 29 Ekim’de bitecek. Erdoğan: “Bu proje sadece İstanbul’un ve Türkiye’nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak”

Asya'dan Avrupa'ya ilk tren yolculuğu!

Erdoğan, Marmaray tüpgeçidinde ilk test sürüşünü yaptı. Proje 29 Ekim'de bitecek. Erdoğan: "Bu proje sadece İstanbul'un ve Türkiye'nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak" 

İstanbul'un iki yakasını deniz altından tüpgeçitle birleştiren Marmaray Projesi'nde ilk test sürüşünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Kendi kullandığı trenle İstanbul Boğazı'nın altından, Asya yakasından Avrupa yakasına geçen Erdoğan, "Ülkemizin dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz" dedi. Erdoğan, Marmaray ile Kartal-Kadıköy metro hattı aktarma durağı Ayrılıkçeşme'de, Marmaray Projesi'nde incelemelerde bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın brifinginin ardından Erdoğan konuşmasına, "Buna asrın projesi demek yanlış olur, aslında asırların projesi. Çünkü böyle bir projeyi ilk defa yakalıyoruz, böyle bir projeyi ilk defa gerçekleştiriyoruz" diyerek başladı.

29 Ekim'de bitiyor

Erdoğan, projenin bitiş tarihinin 29 Ekim 2013 olduğunu belirterek, "Zira 29 Ekim 2013'te artık o vaat ettiğimiz süre bitiyor ve çalışmalar başlıyor" dedi. Erdoğan, proje kapsamında yer altı çalışmalarının yanı sıra yer üstünde de trafiğe yönelik düzenlemelerin de yapıldığını, bunların da 1,5 ay içinde biteceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Burası, bütün peyzaj çalışmalarıyla birlikte inşallah Ayrılıkçeşme, bizler için bir buluşma çeşmesi haline gelecek, çünkü banliyö sistemlerinin de burada buluştuğunu göreceğiz. Burası bu anlamda da çok farklı bir anlam ifade ediyor" diyerek, projenin aslında 150 yıllık bir rüya olduğunu ifade etti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Pekin-Londra bağlantısı

"Ecdadımızın eskiz çalışmalarını yaptığı bir projeydi ama bu projeyi tahakkuk ettirmek bize nasip oldu. Bunun ilk adımını atmak bize nasip olduğu gibi, bitirmek de hamdolsun bize nasip oldu. Bu proje sadece İstanbul'un ve Türkiye'nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak ve bu arada yine yürümekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattıyla da bütünleşecek dev bir proje.

Kazılarda tarihi eserlerin çıkmasına da atıfta bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:

4 yıllık gecikme

"Tabii bizim çevreye ve tarihe gösterdiğmiz hassasiyet yapay değildir. Biz işin lafını yapmayız, gerçeğini yaparız. Bütün bu çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A'dan Z'ye dikkat etmek suretiyle bu yatırım gerçekleşmiştir. Bu adım buna göre atılmıştır ve bundan dolayı bu konudaki hassasiyetlerimiz 4 yıl bu projeyi ertelememize neden olmuştur. Bu hassasiyet bize bu noktada tabii çok şeylere maloldu."

İstanbul'a katlı ulaşım sistemi

Yerin altında 4 kat sistem oluşturan ülkeler bulunduğunu ve bunun ulaşımda gerektiğini anlatan Erdoğan, İstanbul'un ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini vurguladı.

Viyadük gibi

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken, aynen şurada gördüğünüz, nasıl bir viyadük sistemi varsa, buna benzer sistemleri bir kat değil, 2 kat, 3 kat, belki İstanbul'umuzun değişik yerlerinde yapmak zorunda kalacağız. Şu anda nüfus 15 milyona dayanıyor. Bunun için alınması gereken tedbirler var. Hepsi insan için, bu tedbirleri de almaya mecburuz."


İkinci tüp araçlar için

İkinci tüp geçit projesi de motorlu araçlar için yapılıyor. Bu geçit 2 katlı olacak. Araçlar, Cankurtaran sahilinden girecek, Haydarpaşa'dan çıkacak. Avrasya tüneli ismini taşıyacak tünelin temeli 26 Şubat 2011'de atıldı. Kazlıçeşme-Göztepe arasında 100 dakikalık seyahat süresinin 15 dakikaya indirilmesi hedefleniyor.

Saatte 75 bin yolcu

Başbakan Erdoğan, Marmaray'la ilgili şu bilgileri verdi: "Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak. Her 2 dakikada bir tren çalıştırılabilecek. İstanbul'un kent içi ulaşımında raylı sistmin payı yüzde 8'den yüzde 28'e çıkıyor. İstanbul'da şu ana kadar yaklaşık 120 kilometrelik bir demiryolu ağı kuruldu. 2023'e vardığımızda bunu yaklaşık 720 kilometreye ulaştırmanın çalışmaları yapılıyor. 29 Ekim'e aynı zamanda Eskişehir-İstanbul arası yüksek hızlı treni de yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Yani buradan bineceksiniz ve Ankara'ya ulaşacaksınız. 3-3,5 saat arası."

Marmaray tarihi keşiflere yol açtı

Marmaray kazıları aynı zamanda dünyada son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri sayılıyor. Yenikapı'da 1500 yıllık ticari teknelere ulaşıldı. Toplamda 37 tekne bulundu. Pendik'te de 8 bin 500 yıllık İstanbul'un en eski köyü ortaya çıktı. Burada 11 iskelet gün yüzüne çıkarıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Arkeolojik kazılar, malum 5 yılımızı aldı ama bu arkeolojik kazılar da İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkardı. O yönüyle de Marmaray sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda İstanbul'un tarihi mirasını da gün ışığına çıkaran bir proje" dedi.

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/asyadan-avrupaya-ilk-tren-yolculugu/559491/1/gundem


Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,159 µs