En Sıcak Konular

APO'YU SALMANIN YOLU ARANIYOR

28 Temmuz 2013 11:45 tsi
APO'YU SALMANIN YOLU ARANIYOR Kamuoyunda 4. Yargı Paketi adıyla bilinen düzenlemenin geçici 2. maddesine dayanarak yeniden yargılanmasını isteyen bebek katili Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Öcalan'a yeni yargılamanın yolu aranıyor

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi adıyla bilinen düzenlemenin geçici 2. maddesine dayanarak yeniden yargılanmasını isteyen bebek katili Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Yeniden yargılanma talebini değerlendiren Yargıtay Onursal Başkanı Vural Savaş, dünyada yasalarında idam olup da idam edilmeyen tek kişinin Öcalan olduğunu belirtti. Savaş, "Anayasa ve yasalardaki hiçbir kanunun fıkrasına ya da bendine uymuyor. Dua etsin ki, esas cezası idamdı, belli nedenlerle gerçekleşmedi. Yasalarında anayasasında idam olup da on binlerce kişinin ölümüne neden olan kişinin idam cezasının onaylanmaması da dünya tarihinde görülmemiştir. Bu da bizim politikacıların bir hediyesi" diye konuştu. 

Yargı tanınmaz halde

Türkiye'de yargının tanınmaz hale geldiğini ifade eden Savaş, şunları söyledi: "Bir takım işaretlerle yargı iade-i muhakeme talebini kabul eder. 'Yargı bağımsız biz ne yapalım'mazeretine sığınırlar. AKP'ye oy verenler dâhil bunu hazmedemez kimse. Özellikle özel yetkili mahkemelerin uygulamaları ortadayken Türkiye'de yargı eliyle olmayacak bir şey düşünemiyorum. Olması gereken her şey oluyor gözümüzün önünde. Böyle yargısı olan memlekette her şey olabilir. Uygulamalara bakarak söylüyorum." 
 
311. madde engel

4. Yargı paketinde yapılan değişiklik kapsamında Öcalan'ın yeniden yargılanmasının mümkün olmadığına vurgu yapan DGM eski Savcısı ve CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise, "Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde Abdullah Öcalan'ın böyle bir dosyası yok. Öcalan'ın AİHM incelemesi de sonuçlandı ve kesin hüküm halini aldı. Mevzuatımız Öcalan'ın yeniden yargılanmasına engeldir" dedi. CMK'nın 311. maddesinin Öcalan'ın yeniden yargılanmasına engel teşkil ettiğini kaydeden Aldan, şöyle konuştu: "Taş atan çocuklar yasası içinden başlayarak bunu sağlamaya çalıştılar dönem dönem. Biz karşı çıkınca geri çektiler. Abdullah Öcalan değil de 200 dolayında başka suçlardan yargılaması sürenlerin olduğunu söyleyip getirdiler. Biz de bu değişikliği inceledik ve Abdullah Öcalan'ın dosyasının olmadığını gördük. Yine de yasal düzenlemenin yapılmaması tasarı metninden çıkarılması için teklif ettik. Buna dayandırmaları zor. Mevcut haliyle CMK 311. maddesindeki değiştirilen hüküm Öcalan'ın yeniden yargılamasını engelliyor. Bu konuda yapacak bir şey yok." 
 
AYM'e gidebilir
 
Başvurunun kabul edilmesi halinde dava hâkiminin de Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceğini dile getiren Aldan sözlerini şöyle sürdürdü: "Öcalan'ın avukatları da bu yönde bir başvuru yaptı. Bir davaya bakan mahkemenin hakimi anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir. Yerel mahkeme talebi yerinde görüp dosyayı gönderirse Anayasa Mahkemesi'nde inceleme konusu yapılabilir. Bütün yasalarla ilgili mahkemelerin yetkisi var. Mahkemenin tavrını izleyeceğiz. Anayasa Mahkemesi inceleme yapar, bir sonuç verecektir. Eşitlik ilkesine aykırı mı, değil mi kararı verebilir. Bu yöndeki taleplerini şimdiye kadar mahkemeler reddetmişti. Yeni süreç içinde ne olacağını hep beraber göreceğiz." Yapılan başvurunun bir işaret fişeği olduğunu kaydeden Aldan, Öcalan'ın serbest bırakılması için gerekli alt yapı hazırlıklarının bundan sonra hızlanacağını da sözlerine ekledi.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=87051


Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,352 µs