En Sıcak Konular

MISIR'DA KANLI CUMARTESİ

27 Temmuz 2013 23:59 tsi
MISIR'DA KANLI CUMARTESİ Kahire'de darbeyi protesto eden Mursi yandaşlarının üzerine sabaha karşı ordu ateş açtı. Adeviyye Meydanı kana bulandı. 200 ölü 4 bin 500 yaralı var.

Sabah ezanında katliam!
 
Mısır'da kanlı cumartesi

Kahire'de darbeyi protesto eden Mursi yandaşlarının üzerine sabaha karşı ordu ateş açtı. Adeviyye Meydanı kana bulandı. 200 ölü 4 bin 500 yaralı var.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi koltuğundan eden Temmuz darbesinin ardından Mursi taraftarlarının bir gün olsun boşaltmadığı Adeviyye Meydanı dün savaş alanı gibiydi. Genelkurmay Başkanı El Sisi'nin, 'Bana destek için meydanlara inin' çağrısına uyan laik muhalefet Tahrir Meydanı'nı doldururken Mursi taraftarları da, ordunun 'Dağılın yoksa güç kullanırız' uyarısına karşılık Adeviyye Meydanı'nda yüz binler halinde yerlerini almıştı. 84 milyonluk Mısır'da 35 milyon kişinin sokaklarda olduğu açıklanırken barışçıl giden gösteriler sabaha karşı kana bulandı. Sabah namazına az bir süre kala askerlerin dağılma uyarısına direnen Mursi taraftarlarının üzerine önce gaz bombaları atıldı. Meydan boşalmayınca bu kez dehşet veren görüntüler yaşandı. Siyah giyimli özel tim polisleri ve askerler, kalabalığın üzerine gerçek mermilerle ateş açtı. Müslüman Kardeşler'in iddiasına göre bu ateşe çatılarda konuşlanan keskin nişancılar da destek verdi.

'Yakında hallederiz'

Panikleyen Mısırlılar etrafa kaçışmaya çalışsa da kurşunlara hedef olmaktan kurtulamadı. Tam 200 kişi başından ve göğsünden aldığı kurşun darbeleriyle hayatını kaybederken yaralıların sayısı ise 4 bin 500 olarak açıklandı. Bunların 300'den fazlasının kurşun yiyen ağır yaralılar olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunduğu belirtildi. Bir gün önce 'Mısır halkının üzerine ateş açmayız. Biz emirlerimizi halktan alırız' diyen ordu hemen bir açıklama yaparak, 'Biz sadece gaz bombası kullandık' dese de katliam tüm dünyaya 'Mısır güvenlik güçleri Mursi taraftarlarını öldürdü' başlıklarıyla uluslararası ajanslar tarafından duyuruldu.

İskenderiye'de 10 ölü

İskenderiye'de çıkan çatışmalarda ölen 10 kişiyle birlikte 210 Mısırlı'nın hayatını kaybetmesi ülkede şok etkisi yarattı. Tüm dünyadan kınama mesajları gelirken ordu tarafından kurulan geçiş hükümetinin İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, 'İnşallah çok yakında Adeviye'deki oturma eylemlerini tamamen halletmiş oluruz' diyerek geri adım atılmayacağı sinyalini verdi. Bu dehşeti daha da artırdı. Ancak göstericileri bölgeden uzaklaştırmak isteyen güvenlik güçlerine taş ve av tüfekleriyle saldırılması üzerine karşılık verildiğini bunu yaparken göstericilere sadece göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunulduğunu öne sürdü. Mısır Başsavcısı Hişam Berekat ise olaylar hakkında acil soruşturma açılmasına karar verdi. 

'Yara... göz... kemik!' sesleri

Adeviyye Meydanı'nda kurulu sahra hastanesinin her yerine kan içinde. Cesetlerle dolan hastanede, yaralıların tedavisi güçlükle yapılıyor. Sahra hastanesine sığmayan ölülerle sürekli gelen yaralıları tedavi etmek amacıyla, meydanın yakınındaki Adeviyye Camii'nin konferans salonları hastaneye çevrildi Hastane Müdürü Hişam İbrahim, "YaraÖ gözÖ kemikÖ" diye bağırarak, doktorlara, yaralıların hangi bölgelerine müdahale etmeleri gerektiği konusunda yönlendirmelerde bulunuyor.

'Sniperlar vurdu'

Sahra hastanesi görevlilerinden Yahya Mekkiye, yaşananları "Yaralılar, sabah namazdan sonra ilk 3 saat içerisinde getirildi. Hepsi vücutlarına isabet eden gerçek mermilerle yaralanmıştı. Getirilenlerin çoğu, keskin nişancılar tarafından açılan ateşle başlarından vurulmuştu" sözleriyle anlatıyor.

'Mermi değil gaz sıktık!'

Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanmadığını iddia etti. Bakan İbrahim, askeri yönetim karşıtı göstericilerin güvenlik görevlilerine gerçek mermi ve saçmalarla saldırdığını, saldırıda 2 polisin gerçek mermi ile yaralandığını söyledi. Bakan İbrahim, olayları Müslüman Kardeşler destekçilerince başlattığını belirterek İskenderiye'de caminin üzerine çıkan göstericilerin polise ateş açtığını iddia etti ve "Biz sadece göz yaşartıcı gaz sıktık" dedi.

Bu noktaya nasıl gelindi?

HER şey Tahrir Meydanı eylemleriyle Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek'in devrilip yerine yapılan özgür seçimlerde Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin iktidarı devralmasıyla başladı. Mursi, bazı uygulamaları ile eleştirildi ve '100 günde Mısır'ın sorunlarını çözerim' sözüne rağmen ülkede ekonomik sıkıntılar giderek büyüdü. Mursi'nin kendisine çok geniş yetkiler tanıyan bir kararname yayınlayıp daha sonra gelen tepkiler üzerine geri çekmesi durumu daha da gergin hale getirdi. Tahrir Meydanı'nda bir kez daha eylemler başladı. Bu kez laik muhalefet Mursi'nin görevi bırakmasını talep ediyordu. Genelkurmay Başkanı Sisi, 3 Temmuz darbesini yaparak Mursi'yi de demir parmaklar arkasına gönderdi. Ardından ülkedeki laik muhalefetin de desteğiyle bir geçiş hükümeti kuruldu. Ancak bu kez de Mursi ve Müslüman Kardeşler taraftarları Tahrir Meydanına sadece birkaç kilometre uzaktaki Adeviyye Meydanı'nda Mursi'nin görevine iadesi için günler süren protesto eylemlerine başladı. Ve önceki gün ordunun 'Dağılın yoksa güç kullanırız' uyarısının sonuçlarına Mısır ve bütün dünya tanıklık etti.

Dünya katliamı kınadı

AB: Derin esef duyduk

Avrupa Birliği, Mısır'daki son gelişmeleri endişeyle takip ettiğini ve gösterilerdeki can kayıplarından "derin esef duyduğunu" bildirdi. 

Almanya: Endişeliyiz

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Mısır'da ölenlerin de olduğu protesto eylemlerindeki şiddetten dolayı endişe duyduğu belirtildi. 

İngiltere: Diyalog zamanı
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır'da protestoculara karşı kullanılan gücü kınadığını belirterek, "Mısırlı yetkilileri, barışçıl protesto yapma hakkına saygı göstermeye ve şiddet uygulamaya son vermeye çağırıyorum" dedi ve şunları söyledi: "Ölümlere neden olan, protestoculara karşı kullanılan gücü kınıyorum. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya çağırıyorum. Şimdi çatışma değil, diyalog zamanıdır."


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/mursi-ile-gorusuldu/557414/30/dunya



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,057 µs