En Sıcak Konular

HALİÇ YAT LİMANI VE KOMPLEKSİ PROJESİ RİXOS OTELLERİ'NİN OLDU

24 Temmuz 2013 23:34 tsi
HALİÇ YAT LİMANI VE KOMPLEKSİ PROJESİ RİXOS OTELLERİ'NİN OLDU Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde açık artırma yarım saati bulmadan tamamlandı.

Dev ihalede kazanan belli oldu!

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde açık artırma yarım saati bulmadan tamamlandı. 21. turda Cengiz İnşaat ihaleden çekilirken, 1 milyar 346 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Sembol - Ekopark İnşaat - Fine Otelcilik OGG galip geldi. Fine Otelcilik, ünlü işadamı Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos Otelleri'nin iştiraki. Fettah Tamince ihale bitiminde soruları yanıtlarken, Haliç'e 1 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinin galibi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos Otelleri oldu. Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma Haliç Tersaneler bölgesine yapılacak dev ihalede yarış yarım saate yakın kıyasıya devam etti. İhaleye Sembol - Ekopark İnşaat - Fine Otelcilik OGG ve Cengiz - Taca - Galeri İnşaat teklif vermişti. Rixos Otelleri'nin iştiraki Fine Otelcilik başlangıçta 1 milyar 136 milyon dolar teklif verdi. Cengiz İnşaat ise 862 milyon 600 bin dolarla başladı, hemen ardından 1 milyar 138 milyon dolara çıkardı. İkinci turda teklifler 1 milyar 150 milyon dolara çıktı. Hızla artan teklifler 6. turda 1.2 milyar doları buldu. 16. tursa ise 1.3 milyar dolara çıktı.

20 TURDA İKİ MOLA GELDİ

1'er milyon dolar birden artırılan teklifler 16. turda 1 milyar 301 milyon doları bulmuşken 10. dakikada ilk molayı Sembol İnşaat aldı. İkinci mola da 20. turda Cengiz İnşaat'tan geldi. Teklif en son 1 milyar 345 milyon dolara çıktı. Ancak ikinci moladan sonra Cengiz İnşaat çekildiğini açıkladı. İhale 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV ile Sembol - Ekopark İnşaat - Fine Otelcilik OGG'de kaldı. Fine Otelcilik, ünlü işadamı Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Rixos Otelleri'nin iştiraki. 

RİXOS 1 MİLYAR LİRA DA YATIRIM YAPACAK

İhaleye katılan Fettah Tamince yıllardır atıl kalan İstanbul'un en değerli bölgelerinden biri olan Haliç'i turizme kazandıracaklarını söyledi. Tamince, projeye 1 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Fettah Tamince, ihalede çıkan rakamın beklentilerinin üzerinde geldiğini belirterek, yine de altından kalkabileceklerini ifade etti. 

İKİ DEV YARIŞTI

Haliçport için yapılacak açık artırmada, Sembol İnşaat'ın liderliğini yaptığı ortak girişim grubu ile Cengiz İnşaat'ın liderliğini yaptığı ortak girişim grubu mücadele etti. Sembol İnşaat, Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince'nin şirketi. Cengiz İnşaat ise mayıs ayında yapılan 3. Havalimanı ihalesini kazanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çılgın Türkler' diye tanımladığı konsorsiyumun ortağı.

PROJEDE NELER VAR?

Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark yapılacak.

BEDEL BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE

İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde en yüksek teklifi veren Sembol Uluslararası Yatırım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu adına açıklamalarda bulunan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, amaçlarının 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirmek olduğunu bildirerek, "Belki bedel beklentilerimizin biraz üzerinde oldu ama umut ediyorum ki bu önemli lokasyonla ortaklarımızla beraber bunun altından kalkarız" dedi. 

İhalenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tamince, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kendileri lehine karar vermesini umut ettiklerini söyledi. 

Tamince, amaçlarının Türkiye'ye bir değer kazandırmak olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz ki dünyanın birçok gelişmiş ülkesine seyahat edildiğinde önemli projeleri size gitmeden anlatırlar. Biz de İstanbul'a böyle bir şey kazandırmak istiyoruz" dedi. 

Turizmde önemli işler ortaya koyduklarına dikkati çeken Tamince, "Dünyanın değişik bölgelerinde yaptığımız eserler herkes tarafından biliniyor. Dünyanın en önemli şehri İstanbul'un tarihi yarımadası ile karşı karşıya belki de tarihin en değerli ticaret alanı içerisinde yer alan Golden Horn da denilen Haliç'te yapacağımız projeyi çok önemli bir vizyonla ülkeye kazandıracağız. Bölge tarihin adeta göbeğinde bir mekan. İstiyoruz ki insanlar çocuklarıma da torunlarıma da helal olsun, böyle güzel bir şey kazandırıldı İstanbul'a desinler" diye konuştu. 

1 milyar liranın üzerinde yatırım 

Tamince, amaçlarının 1 milyar liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirmek olduğunu bildirerek, "Belki bedel beklentilerimizin biraz üzerinde oldu ama umut ediyorum ki bu önemli lokasyonla ortaklarımızla beraber bunun altından kalkarız" ifadelerini kullandı. 

Proje aşamasında tecrübeli insanları ve önemli markaları yanlarına alacaklarını vurgulayan Tamince, "İstanbul halkıyla ve şehirdeki önemli kurumlarla, İstanbul'daki doğal ve kültürel bağlılıklara sahip çıkan birimlerle mutlaka çok önemli istişareler edeceğiz ki bu İstanbulumuz için bir örnek teşkil etsin" değerlendirmesinde bulundu. 

Tamince, bölgenin gelişmeye müsait olduğunu kaydederek, kendilerinin projeyi doğru geliştirmesi durumunda diğer alanların da ona göre yapılanacağına işaret etti. 

Türkiye ve İstanbul'un bu gibi projelere layık olduğunun altını çizen Tamince, "Öyle önemli bir turizm projesi geliştirelim ki İstanbulumuza 1 milyon ilave turist gelmiş olsun. Bu konuda iddialıyız. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın referansıdır" dedi. 

Tamince, inşaatın bugünkü şartlarda en az 1 milyar lira civarında olacağını anımsatarak, "Önümüzde 3-4 yıllık bir süreç var, bu süre içerisinde ne olacağını hep beraber göreceğiz. Ödeme ise eşit taksitlerle gerçekleşecektir. Projede ekonominin şartlarına bağlı olarak yüzde 20-25 oranında öz sermaye kullanmayı planlıyoruz" bilgisini verdi.



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dev-ihalede-kazanan-belli-oldu/556607/2/ekonomi



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,882 µs