En Sıcak Konular

ABD'DE İSLAM ve MÜSLÜMANLAR

16 Temmuz 2013 22:47 tsi
ABD'DE  İSLAM ve MÜSLÜMANLAR ABD'deki İslam tarihi 3 ana bölüme ayrılabilir. Bunlar Kolombus öncesi, Kölelik dönemi, Modern göçler (I. Dünya savaşı sonrası dönem ve son 30-40 yıl).

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDE  İSLAM ve MÜSLÜMANLAR


    İslam Tarihi ve Müslümanların Bugün ki Durumu 

ABD'deki İslam tarihi 3 ana bölüme ayrılabilir. Bunlar Kolombus öncesi,  Kölelik dönemi, Modern göçler (I. Dünya savaşı sonrası dönem ve son 30-40 yıl).

    Kolombus öncesi

    İslami kaynaklara göre; Endülüs halifesi Abdullan ibni Muhamed tarafından 889 yılında Ali el Mesüdi ve Kaşhaş ibni Said ibni Esved Kurtubadan Atlantike açılmışlar ve bilinmeyen yerlere yaptıkları seyahat sonrası hazinelerle Endülüs'e dönmüşlerdir Ali el Mesüdi 947 yılında ''The Book of Golden Meadows'' isimli kitabını yazmıştır. Ayrıca 896-956 yılları arasında bu bölgelerin haritalarını çizmiştir. Buraları "Ard Majhoola" Bilinmeyen Yerler olarak adlandırmıştır. Daha sonra İbni Faruk isimli Müslüman denizci tarafından 999 yılında o zaman Gando olarak adlandırılan Kanarya adalarına seyahatler yapılmış ve keşfedilen adalar Capraria and Pluitana olarak isimlendirilmiştir. Müslüman haritacı ve Coğrafyacı Muhammad al-Idrisi (1100-1166) Atlantik Okyanusu ile ilgili Nuzhatul Mushtaq isimli eseri yazmıştır. Amerika kıtasına bu seyahatler sıradan seyehatler haline gelmiştir. Christopher Columbus ilk yolculuğunu yapmadan önce bir kaç Müslüman denizci ile arkadaşlık kurmuş ve onlarla birlikte Hindistan'a ulaşmak için seyahat etmiştir.

    Batılı kaynaklara göre; Kolombus öncesi ve  Koloni döneminde Fas asıllı ve asıl adı Mustafa Zemmouri olan kişi Portekizliler tarafından esir alınmış ve 1520 yılında Amerika'yı keşfe gelen Portekizli kaşiflerin yanında köle olarak Amerika kıtasına getirilmiştir. Arizona ve New Mexico'nun keşfinde bulunmuş ve yerliler tarafından 1539 yılında öldürülmüştür. Bu kişi Amerika'ya gelen ilk Müslüman kişi olarak kabul edilmekle birlikte, esir alındıktan sonra Hristiyan olduğu belirtilmektedir.

    Kölelik dönemi

    1520 yılından itibaren  Dünyanın değişik bölgelerinden Amerika'ya 11.328.000 köle getirilmiştir. Bu kölelerin çoğunluğu Afrika kıtasından ve Müslümanların hakim olduğu bölgelerden getirilmişlerdir. Bu Müslümanlar arabca konuşuyorlar ve Kuran okuyorlar, ibadetlerini yapıyorlardı. Tarihi kayıtlara göre 1731 yılında Amerika'ya getirilen Ayuba Suleiman Dialloli isimli Müslüman sahibi tarafından ibadet etmesine izin verilmiştir. Ayuba Suleiman Dialloli1734 yılında tekrar Afrika'ya dönmüştür. Kayıtlara geçen diğer bir Müslüman da 1770 yılında esir alına Omar Ibn Said olup Louisiana'da yaşamış ve birçok arabca kitap yazmıştır. Diğer bir örnek Müslümanda 1803 yılında Amerika'ya köle olarak getirilen Bilali (Ben Ali) Muhammad olup fes ve kaftan giydiği, günlük beş vakit namaz kıldığı, Ramazanda oruç tuttuğu, 13 sayfalık bir arabça risale yazdığı belirtilmektedir. Risale halen Athens'de Georgia Üniversitesinin Bilali Document olarak muhafaza edilmektedir.

      Modern göçler (I. Dünya savaşı sonrası dönem ve son 30-40 yıl)

   Müslümanların Amerika'ya göçü 1840 yılında başlamıştır. İlk olarak az sayıda Yemenli ve Türk göçmenler Amerika'ya gelmişlerdir. 1860 yılında Suriye ve Lübnan'dan Amerika'ya önemli düzeyde Müslüman göç etmiştir. I. Dünya sonrasında Dearborn, Michigan; Quincy, Massachusetts;  Rose ve North Dakota'ya çok sayıda Müslüman göçmen yerleşmiştir. 1907 yılında Polonya, Rusya ve Litvanyadan göç eden Müslümanlar tarafından New York'da ilk İslami teşkilat kurulmuştur.  1915 yılında Main eyaletinde Arnavut Müslümanlar tarafından ilk cami açılmıştır. Geleneksel cami tipinde ilk cami 1934 yılında Iowa eyaleti Cedar rapids şehrinde inşa edilmiştir. 1952 yılında açılan cami sayısı 20'ye ulaşmıştır. Amerikadaki mevcut camilerin %87'si son 30 yılda açılmıştır. En fazla cami Kaliforniya eyaletinde bulunmaktadır.  Göçler, yeşil kart ve krizli bölgelerden getirilen mültecilerle  ABD'deki Müslümanların sayısı son yüzyılda hızla artmıştır.

   Amerikada ilk Beyaz Müslüman

   1888 yılında Muhammed Alexander Russell Webb İslamı seçen Anglo-Amerikandır. Gazeteci ve yazar olan Muhammed Alexander Russell Webb Başkan Cleveland tarafından Manila baş konsolosu olarak atanmıştır. Müslüman olduğunu ilan etmeden önce 15 yıl dinleri araştırmıştır. Araştırmaları sonunda 1888 yılında Müslüman olduğunu ilan etmiştir. Eşi ve 3 çocuğu da İslamı kabul etmişlerdir. Bu dönemde Hindistanlı Müslüman iş adamları ve gazetecilerle tanışmıştır.  Bombay, Kalkuta, Haydarabad ve Madras şehirlerini ziyaret ederek oralarda konferanslar vermiştir.  1892 yılında görevinden istifa ederek Amerika'ya dönmüş ve İslamı tebliğ çalışmalarına başlamıştır. New York'da yukarı Broadway'de Oriental Publishing Company'i kurmuş ve Islam in America isimli kitabını yayınlamıştır. 70 sayfalık bu kitab 7 bölüm (Why I Became a Muslim, An Outline of Islamic Faith, The Five Pillars of Practice,  Islam in Its Philosophic Aspect, Polygamy and the Purdah, Popular Errors Refuted, The Muslim Defensive Wars,  The American Islamic Propaganda)'den oluşmaktadır. 1893 yılında Moslem World olarak adlandırılan American Muslim Propagation Movement kurmuştur. 1893 yılında Chicago'da yapılan Dünya Dinleri Parlemantosu'nda Müslümanları temsil etmiş ve ''The Influence of Islam Upon Social Conditions and The Spirit of Islam'' isimli konuşmasını yapmıştır. Hayatının sonuna kadar İslamın Amerikadaki sesi olmuştur. Manhattan'da bir Mescid açmış ancak ekonomik nedenlerle bu mescid uzun ömürlü olamamıştır. Chicago, Washington, D.C., Newark, Manhattan, Kansas City, Philadelphia, Pittsburgh ve Cleveland'ı ziyaret ederek olaralarda konferanslar vermiş ve Mecca Study Circle No. I (NYC), Koran Study Circle ve Capital Study Circle No. 4 olarak adlandırılan grublar oluşturmuştur. Hayatının son bölümlerini New Jersey'de geçiren Muhammed Alexander Russell Webb "Rutherford Times" isimli bir gazetede de yayınlamıştır.

        İslam Milleti (Nation of Islam - NOI)

        İslam milleti ''NOI'' 1930 yılında Wallace Fard Muhammad tarafından kuruldu.  Fard;  ''Noble Drew Ali's Moorish Science Temple of America'' doktrininden ilham almıştır. Buna göre Allah tanrıdır, beyaz adam şeytandır ve Negrolar Asyalı Siyahlardır ve yeryüzünün kremasıdırlar.  Fard ayrıca ; ayrılıkcı ve milliyetçi ideolojiyi de taraftarlarına öğretmiştir. 1934 yılında Elijah Muhammad NOI'nin lideri olmuştur. Elijah Muhammad, Tanrının yeryüzündeki vücut bulmuş hali diyerek Wallace Fard Muhammad'i ilahlaştırdı. kendisini de Wallace Fard'ın peygamberi olarak ilan etti. NOI 1975 yılında Warith Deen Mohammed  tarafından Ortodoks sünni olarak tanımlamıştır. Elijah Muhammad'in öğretileri  önce Silis Muhammad, daha sonrada Louis Farrakhan tarafından Orijinal Fardian Doktrinleri olarak tekrar düzenlenmiştir. Bugün Afrikan-Amerikanlar üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. 1994 yılında 1 milyon kişi Louis Farrakhan tarafından Washington, D.C'ye yürütülmüştür. Grup kültürel ve akademik eğitim, ekonomik bağımsızlık, kişisel ve sosyal sorumluluklar konularında sponsorluk yapmaktadır. Anti beyaz, anti Hristiyan ve anti semitik öğretileri nedeni ile Southern Poverty Law Center isimli kuruluş tarafından nefret listesinin başına yerleştirilmiştir.

     Mescidler (Camiiler)

   Türkler dışındaki İslam toplumlarında cami yerine mescid kullanılmaktadır. Mescid; secde edilen yer, camii ise toplanılan yer anlamındadır. Mescid kavramı Allah tarafından Kur'an-da mescidi Aksa ve Mescidi Haram olarak kullanılmış, Resulllah tarafından Allah'a ibadet için Medine inşa edilen  yer Mescidi nebevi olarak adlandırılmış ve halende bu üç mekan mescid adlandırılmaktadır. Amerika'da Mescidler İslam Merkezlerinin (Islamic Center) bünyesinde bulunmaktadır.

   Amerika'da 1500 dolayında mescid, yüzlerce İslam merkezi ve İslami okul  bulunmaktadır.  En fazla mescid California, New York, New Jersey and Michigan'da bulunmaktadır. Nüfusu 25.000 dolayında olan kırsal yerleşim birimlerinde bile mescidler bulunmaktadır. 25 yıl önce kıral kesimde mescid bulmak mümkün değildi. Detroit ve çevresinde 30 mescid bulunmaktadır.  Şekil de 1'de Amerikada yıllara göre camilerin sayısındaki artış görülmektedir.  Şii ve Sünni mescidleri farklıdır. En büyük mescid Michigan eyaletinin Dearborn (300.000 Müslüman bulunmaktadır) şehrindedir. Müslüman nüfusun arttığı eyalet ve şehirlerde bu sayıya her yıl yenileri eklenmektedir.

    İslam merkezleri bir tüzük ile farklı komitelerin temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu tarafından idare edilmektedir. Her yıl Mart ayında önceki yılın değerlendirilmesi yapılır ve yeni yönetim seçilir. Nüfusun yoğunluk durumuna göre Urduca, arabca ve İngilizce hutbeler okunmaktadır. Mescidlerde imam olarak genellikle İslam ülkelerinde yetişmiş hafızlar görev yapmaktadır. Ancak bu imamların İngilizce problemleri bulunmasından dolayı cuma namazları tebliğ komitesinin belirlediği Amerika, eyalet veya şehir dışından getirilen yada o şehirde yaşayan önder kişiler tarafından kıldırılmaktadır.

      Hapishaneler ve Müslümanlar

   ABD'deki Müslümanların 1/3'ü Afrikan Amerikan'dır. Son 70 yılda Afrikan Amerikanların İslama geçişi hızlanmıştır. İspanyol kökenliler arasında da İslam geçiş son yıllarda artmaya başlamıştır. Afrikan Amerikanların çoğunluğu özellikle hapishanelerde İslamı seçmişlerdir. Hapishanelerde bulunan Müslümanların  %80'i hapishanede İslamı seçmiş Müslümanlardır. Her yıl 35.000-40.000 kişinin Müslüman olduğu hapishanelerde 2003 yılında 350.000 Müslümanın bulunduğu belirlenmiştir. Bu durum İslam Merkezlerinde hapishanelere yönelik özel tebliğ komitelerinin tebliğ çalışmaları ile oluşmaktadır.

         Müslümanların Nüfus Yapısı

     1998 yılı verilerine göre 7 milyon  dolayında Müslümanın yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'de Müslümanların oranı %2.2'dir. ABD'deki Müslümanların 1/3'ü doğuştan Müslüman, kalanı ise İslamı seçenler ve Afrikan Amerikan'lardan oluşmaktadır. 1990 yıllardan itibaren Amerika'ya gelen göçmen Müslümanların sayısı hızla artmıştır. New York Times'a göre 2005 yılında Amerikaya 95.000 Müslüman göçmen olarak gelmiştir.

      CAIR'ın bir araştırmasına göre Sünni mescidlere gelenlerin etnik kökenlere ve bölgelere göre dağılımı şöyledir. Güney Asya (%33 (Hindistan, Pakistan ve Bangladeş)), Afrikan Amerikan (%30), Arap (%25), Afrikalı (%3.4), Avrupalı (%2.1), Beyaz Amerikan (%1.6), Güneydoğu Asya (%1.3), Karayibler (%1.2), Türk (%1.1), İranlı (%0.7) ve İspanyol kökenli (%0.6).  Şekil 2'de Amerikada Müslümanların etnik kökenleri görülmektedir.

Amerikada İslamı seçenlerin %64'ü Afrikan Amerikan, %27'si beyaz Amerikalı, %6'sı İspanyol kökenli ve %3'ü diğer etnik kökenlerdendir. Şekil 3'de Amerikada İslamı seçen Müslümanların etnik kökenleri görülmektedir.

Amerikada Dünyadaki ana İslamı hareketlere (selefi, tebliğ cemaati, Müslüman kardeşler, Ahmediye cemaati vb.) mensup Müslümanlarda bulunmaktadır.    


      Müslümanların Kültürel ve Sosyal Yapısı

      Son yıllarda Müslümanların Amerikan kültürüne katılı hızlanmıştır. Müslüman komedi grupları, rap grupları, izci grupları, gazeteler ve dergileri, radyo ve televizyonları, okul ve üniversiteleri vb. hızla artmaya başlamıştır.

       2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre Müslümanların %59'ı üniversite mezunudur. Amerika'da hayatın bütün alanlarında Müslümanlar doktor, mühendis, hukukçu, öğretmen, iş adamı, bilim adamı, senatör ve milletvekili olarak bulunmaktadır. Müslümanların1/3'ünün yıllık geliri 75.000 doların üzerindedir.  Siyasal ve hukuksal alanda faaliyet gösteren bir çok İslami teşkilat bulunmaktadır. 1996 yılından itibaren hava alanlarında mescidler açılmaya başlanmıştır.

      Talep üzerine McDonalds Dearborn'da helal  McNuggets (tavuk) ürününü satmaya başlamıştır ve bu ürün birçok lokantada bulundurulmaktadır.

        San Francisco Chronicle'e göre San Francisco'da 200.000 Müslüman bulunmaktadır. Bunların 12.000'i Afganistanlı, 32.000'i İranlı ve 6.000'i Pakistanlıdır. Son 20 yılda Müslüman nüfus artışında bir patlama olmuştur.

       Yapılan bir araştırmaya göre Amerikalı Müslümanların %96'sı Müslüman olmayan hizmet proğramlarına, özellikle evsizlere yardımı  desteklemektedirler. Yine Amerikalı Müslümanların %96'sı halkı ilgilendiren kuruluşların faaliyetlerini desteklemektedirler. %93'ü siyasi faaliyetlere katılmayı desteklemektedirler. %77'si fakirlere, hastalara, yaşlılara ve evsizlere yardım eden kuruluşlara aktif olarak destek olmaktadırlar. %71'i mescid ve diğer İslami kuruluşlarda aktiftirler. %769'u okul ve gençlik proğramlarında aktiftirler. %46'sı profesyonel kuruluşlarda aktiftirler. %33'ü halk ilişkileri kuruluşlarında, %24'ü emekli asker kuruluşlarında, %17'si çalışma birliklerinde  aktiftirler. %54'ü Amerika'yı ahlaksız bir toplum olarak düşünmemektedir, ancak göçmen Müslümanların %70'i Amerika'yı ahlaksız bir toplum olarak düşünmektedir. Amerikada doğmuş Müslümanların %49'u, Afrikan Amerikan Müslümanların %57'si Amerikan toplumun ahlakını garip olarak karşılamaktadırlar. %68'i İslam ve Müslümanların medyada doğru tanımlanmadığını %77'si Hollywood'un İslam ve Müslümanlara karşı doğru davranmadığını düşünmektedir.

        Genel İslami Kuruluşlar

      Amerikan Müslüman Toplumu (American Society of Muslims (ASM)): İslam Milleti (Nation of Islam)'nin en büyük İslami kuruluşudur.Warith Deen Mohammed tarafından kurulmuştur. Bu grup Ayrılıkçı Siyah İslam Milletinin (Black separatist Nation of Islam (1930-1975)) içinden çıkmıştır. Bu grup American Muslim Mission olarak da bilinmektedir. Mensupları Afrikan Amerikanlardır. Kendilerini Müslüman olarak tanımlayan bu insanlar Hz. Muhammed'in son peygamber olduğuna inanmamaktadırlar.

Resmi Web Sitesi: http://www.noi.org/

       Kuzey Amerika İslam Toplumu (Islamic Society of North America (ISNA)): ISNA normal Müslümanlardan oluşan en büyük İslami kuruluştur. İslamın temsil edilmesinde genel bir platform olarak kabul edilir. Çoğunlukla göçmen, Amerikalı beyaz ve İslamı seçmiş siyah Müslümanlardan oluşmaktadır. Şu andaki mensupları; Amerikan Müslüman Toplumu'ndan fazladır. Genellikle mescid ve okullar açmaktadırlar. Her yıl 50.000-60.000 Müslümanın katılımı ile İslam kongresi düzenlemektedirler.

Resmi Web Sitesi: www.isna.net/

      Kuzey Amerika İslam Dairesi (Islamic Circle of North America (ICNA)): ICNA kendisini bütün etnik gruplara açık bir kuruluş olarak tanımlamaktadır. ISNA ile aynı faaliyetleri yürütmekte ve aynı etnik yapıdan oluşmaktadır. Gen Müslümanlar (Young Muslims) isimli gençlik teşkilatı bulunmaktadır.

Resmi Web Sitesi: www.icna.org/

      Amerika Yüsek İslam Konseyi (Islamic Supreme Council of America (ISCA)): Geleneksel tasavvufi İslamın Amerikadaki temsilciğini yapmaktadırlar. İslam inançlarının korunmasını etkileyen konularda geleneksel alimlerin öncülüğünde çağdaş çözümler ile modern ve seküler topluma entegrasyonu savunmaktadırlar. Bu kuruluşun liderliğini Kıbrısta yaşayan Şeyh Nazım'ın Lübnan asıllı damadı Şeyh Kabbani yapmaktadır.

Resmi Web Sitesi: www.islamicsupremecouncil.org/

      Kuzey Amerika İslam Meclisi (Islamic Assembly of North America (IANA)): Bu kuruluş toplantılar ve kongreler yaparak, enstitü ve akademik tebliğ çalışmaları yürütmektedir.

Resmi Web Sitesi: www.iananet.org/

      Müslüman Öğrenciler Birliği (Muslim Students' Association (MSA)): ISNA ve ICNA tarafından kurulan Kanada ve Amerikada faaliyet gösteren öğrenci teşkilatıdır. Kanada ve Amerikadaki üniversite kampüslerinde genellikle Müslüman Öğrenciler Birliği bulunmaktadır. Tebliğ çalışmaları ile birlikte sosyal faaliyetlerde de bulunmaktadırlar.

Resmi Web Sitesi: www.msanational.org/

      İslam Bilgi Merkezi (Islamic Information Center (IIC)): Hüccetül İslam Seyyid Refik Nakvi liderliğinde resmi ve medya platformlarında gerçek İslam imajının oluşturulması konusunda faaliyet göstermektedir.

Resmi Web Sitesi: www.islamicinformationcenter.org/

      İslami Düşünenler Toplumu (Islamic Thinkers Society): New York  da bulunan bu kuruluş açkıca Amerikan politikalarını eleştiren bir kuruluştur.

Resmi Web Sitesi: www.islamicthinkers.com/

       Politik İslami Kuruluşlar

       Yapılan bir araştırmaya göre Amerikalı Müslümanların %93'ü evrensel sağlık güvencesini, %93'ü fakirlere yardımı, %68'i idam cezasını desteklerken, %71'i eş cinsel evliliklere, %57'si kürtaja,  %61'i doktor destekli hayatına son vermeye karşıdırlar. %65'i pornografinin sergilenmesinin ve satılmasının yasaklanmasını, %53'ü okullarda duayı, %59'u 10 emrin gösterilmesine  karşıdırlar.

        Amerikan Müslüman Konseyi (American Muslim Council  (AMC)): Amerikan Müslüman Konseyi Müslümanlar adına Müslümanların lehine olabilecek hususlarda siyasi lobi faaliyetlerini yürütmektedir. Bütün Amerikalılar için insan hakları konusunda da etkinlikler yürütmektedirler.

Resmi Web Sitesi: www.amcnational.org/

      Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (Council on American-Islamic Relations (CAIR)): Amerikada İslamın ve Müslümanların pozitif imajı oluşturması ve Müslüman sivil hakları konusunda faaliyet gösteren bu kuruluş dış politika ve güvenlik konularında Amerikan Kongresi ve Beyaz Saray ile en fazla muhatap olan bir kuruluştur.

Resmi Web Sitesi: www.cair.com/

       Müslüman Halk İlişkileri Konseyi (Muslim Public Affairs Council (MPAC)): 1988 yılında Washington, D.C.'de kurulan bu kuruluş Amerikan Müslümanlarına kamusal hizmet ve siyasi organizasyon hizmeti sunmaktadır. Los Angeles'de de merkezi bulunmaktadır. Müslüman kimliğini korunması ve geliştirilmesi, İslam konusunda Müslümanlar ve Müslüman olmayanların eğitilmesi, düşünce ve karar mekanizmalarında birlikte temsil edilme, ilişkilerin geliştirilmesi konularında faaliyet göstermektedirler.  

Resmi Web Sitesi: www.mpac.org/

      Amerikan İslam Kongresi (American Islamic Congress  (AIC)): Ilımlı İslamı temsil eden bir kuruluştur.

Resmi Web Sitesi: www.aicongress.org/

     Özgür Müslümanlar Koalisyonu (Free Muslims Coalition (FMC)): İslami aşırılıkları ve terörizmi destekleyen merkezlerin ortadan kaldırılmasını, Orta Doğu'da ve İslam Dünyası'nda reform yapılması ve seküler demokratik enstitülerin güçlendirilmesini savunmaktadırlar.

Resmi Web Sitesi: www.freemuslims.org/

       İslami Yardım Kuruluşları

      Filistin Vakfı (Holy Land Foundation): 11 Eylülden sonra faaliyetleri durduruldu.

Resmi Web Sitesi: Kapatıldı.

     Şehir içi Müslüman Faaliyet Ağı (Inner-City Muslim Action Network (IMAN))

Resmi Web Sitesi: www.imancentral.org/

     İslami Yardım (Kurtarma) (Islamic Relief ): Bu kuruluş; açlık, felaket, hastalık, cehalet konusunda insanlar arasında dil, din ve renk ayırımı yapmaksızın yardım yapar. Acil yardım projeleri geliştirir. Katrina kasırgası kurbanlarında yardım projesi, Yetimler Projesi, Ramazan ayında gıda dağıtımı gibi mevsimsel projeler vb. Hem Amerika hemde uluslararası faaliyet göstermektedir.

Resmi Web Sitesi: www.islamic-relief.com/

       Diğer İslami  Kuruluşlar

     Kuzey Amerika İslami Tıp Birliği (Islamic Medical Association of North America (IMANA))

Resmi Web Sitesi: www.imana.org/

     Müslüman Kadın Ligi (Muslim Women's League)

Resmi Web Sitesi: www.aicongress.org/


Kaynak: http://members.multimania.co.uk/dunyaveislam/Ulkeler/Amerika/Amerika.html




Bu haber 1,252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,828 µs