En Sıcak Konular

ABD IRAK İÇİN TÜRKİYE'YE YENİDEN''GAZ VERMEYE'' BAŞLADI

12 Temmuz 2013 16:28 tsi
ABD IRAK İÇİN TÜRKİYE'YE YENİDEN''GAZ VERMEYE'' BAŞLADI Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin iki yıllık gerginliğin ardından pazar günü Bağdat’ta Başbakan Nuri El Maliki ile görüşmesi ülkede istikrarın yeniden sağlanması için sembolik bir adım olarak yorumlanmıştı.

'Somut adım atılırsa Türkiye kazançlı çıkar'

Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin iki yıllık gerginliğin ardından pazar günü Bağdat'ta Başbakan Nuri El Maliki ile görüşmesi ülkede istikrarın yeniden sağlanması için sembolik bir adım olarak yorumlanmıştı.

'Somut adım atılırsa Türkiye kazançlı çıkar'

Şimdi Erbil ve Bağdat ilişkileri düzeltme sinyali verirken Türkiye'nin de kazanan tarafta olacağı yorumları yapılıyor. Türkiye son dönemde Kürt yönetimi ile yakınlaşırken Bağdat'la ilişkisinde sorunlar yaşamıştı. Barzani-Maliki görüşmesinin ardından Ankara ve Erbil arasındaki yakın ilişkinin her ne olursa olsun sağlam devam edeceği yönünde görüş birliği var. German Marshall Fund düşünce kuruluşunun Ortadoğu uzmanı Hassan Mneimneh, "Barzani'nin Bağdat'la kesin olmayan bir yakınlaşma için Türkiye ile bağlantılarını riske atacağını hiç zannetmiyorum" diyor. 
ABD'nin eski Türkiye ve Irak Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara-Erbil-Bağdat üçgeninde özellikle doğalgaz ve petrolün birleştirici rol oynayacağını savunuyor. Çalışmalarına Washington Enstitüsü'nde devam eden Jeffrey "Kürt hidrokarbon kaynaklarının Türkiye ile birlikte Bağdat'ın da katılımıyla değerlendirilmesi herkesin çıkarına olacak. [Bu konudaki ihtilaflı durum çözülürse] ticaret ve işbirliği artacak, yakınlaşma olacaktır" yorumunu yapıyor. Washington'da Irak, Suriye ve Türkiye Kürtlerini en yakından takip eden gazetecilerden olan Mutlu Çiviroğlu, "Kürt hükümetinin Türkiye ile artırdığı enerji antlaşmaları ve Eylül ayında tamamlanması beklenen boru hattının bu ziyarette gündeme gelmiş olması çok muhtemel" diyor. Maliki'nin bu konuda artık daha yumuşak adımlar atabileceğini ekliyor. Ancak pazar günkü görüşmenin şimdiye kadar imzalanan anlaşmalar için ne ifade ettiğini kimse kestiremiyor. Bu belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin şimdilik endişelenmesine ya da umutlanmasına hiç gerek olmadığını savunanlar da var. Hassan Mneimneh umutsuz bir şekilde "Kürt yönetimi daha önce defalarca Bağdat'a güvendi ancak sözler hiçbir zaman tutulmadı. Bu kez farklı olacak mı göreceğiz" diyor ve ekliyor: "Bence bu görüşme somut adımlar atılmadan Türkiye için hiçbir şey ifade etmiyor." (PINAR ERSOY - MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/-somut-adim-atilirsa-turkiye/dunya/detay/1735618/default.htm


Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs