En Sıcak Konular

BUĞDAY'I BİLE İTHAL EDİYORUZ

8 Temmuz 2013 16:02 tsi
BUĞDAY'I BİLE İTHAL EDİYORUZ Dünyada buğday üretimi her geçen yıl artarken, Türkiye'de yerinde sayıyor. Türkiye 2010 yılında 201.4 milyon dolarlık buğday ihracatı, 655 milyon dolarlık ise ithalat yaptı.

Buğdayı bile ithal ediyoruz 

Dünyada buğday üretimi her geçen yıl artarken, Türkiye'de yerinde sayıyor. Türkiye 2010 yılında 201.4 milyon dolarlık buğday ihracatı, 655 milyon dolarlık ise ithalat yaptı. Buğdayda net ticaret açığımız 453.6 milyon dolar!

Dünya buğday rekoltesinin bu sene 695 milyon 856 bin tonla 2011 yılındaki 697 milyon 173 bin tonluk üretim sezonunun ardından en yüksek ikinci üretim rakamına ulaşması bekleniyor. Türkiye ise bu yıl 21.95 milyon ton rekolteyle dünya buğday üretiminin yüzde 3.15'ini karşılayacak. Türkiye'nin buğday üretimi uzun yıllardır 20 milyon bandında yer alıyor. Bazen 18 milyona düşen üretim, nüfusmuzun devamlı artmasına rağmen önemli bir artış oranı yakalayamıyor. Oysa dünya buğday üretimi 1960'li yıllarda yaklaşık 222 milyon ton iken, 2000'li yıllarda 586 milyon tona, 2010 yılında ise 650 milyon tona ulaştı. 

Türkiye'de ekim alanı azalıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki küçük bir şerit dışında, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere hemen her yörede üretildiğini bildirerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de ekili-dikili tarım alanlarının yaklaşık üçte birinde de sadece buğday üretilmektedir. Ülkemizde buğday ekim alanları 2000 yılından sonra azalmaya başlamış ve buğday ekim alanları 9.4 milyon hektardan 8.1 milyon hektara gerilemiştir."
Stratejik ürün

Buğday ürününden elde edilen un, ekmek, makarna, nişasta ve bulgurun insan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunun altını çizen Bayraktar, bundan dolayı buğdayın stratejik bir ürün olduğunu, dünyada ve Türkiye'de özellikle buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda gerek ekmek fiyatları gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilediğini kaydetti. Her ülke için buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarda yeterince buğday ürünü bulundurmanın stratejik bir önem arz ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: "Buğday üretiminde Çin ilk sırayı alıyor. Bu ülkeyi Hindistan, Rusya, ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Pakistan, Almanya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye takip ediyor." 
Buğday kaybımız yüksek

Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de biçerdöverlerle hasattan kaynaklanan kayıpların ortalama yüzde 3 olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye'de bu yıl buğday üretiminin 21,95 milyon tonu bulacağı göz önüne alındığında sadece hasattan dolayı kaybın 660 bin tona yaklaşacağını kaydetti. Depolama aşamasında uygun olmayan depo şartlarının neden olduğu kayıpların oranının da yüksek olduğunun altını çizen Bayraktar, 2011-2012 sezonunda, buğdayda 1 milyon 199 bin ton üretimde, 614 bin 392 ton da kullanımda ürün kaybedildiğini, üretim ve kullanımdaki buğday kaybı miktarının 1.8 milyon tonu aştığını, bu rakama tüketim esnasında yaşanan kayıpların dahil olmadığını ifade etti.

Türkiye ithal ediyor!

Dünya buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20.7'si uluslararası ticarete konu oluyor. Buğday ihracatında başta gelen ülkeler ise ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, Rusya ve Arjantin.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2010 yılında ABD 27.6 milyon ton, Fransa 21.1 milyon ton, Kanada 18.4 milyon ton, Rusya 11.8 milyon ton buğday ihraç etti. Bunun karşılığında ABD, 6.75, Fransa 4.65, Kanada 4.54, Rusya 2.07 milyar dolar döviz kazandı. Ülkemiz ise 2010 yılında 201.4 milyon dolar karşılığı 1 milyon 174 bin ton ihracat, 655 milyon dolar karşılığı 2 milyon 554 bin ton ithalat yaptı. Türkiye, buğday ithalatının çoğunluğunu lojistik ve rekabetçi fiyat avantajından dolayı Rusya Federasyonu'ndan karşılıyor. Ayrıca Kazakistan, Avrupa Birliği ülkelerinden ve Ukrayna'dan önemli miktarda ithalat gerçekleştiriyoruz. Uzmanlara göre Türkiye, üretim rakamlarını kısa bir sürede rahatlıkla 25 milyon tonun üzerine çıkarılabilir. Bu durumda 5-6 milyon tonluk bir ihracat yapılabilir. 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13000924/bugdayi-bile-ithal-ediyoruz


Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,290 µs