En Sıcak Konular

RAMAZAN ÖNCESİ ZAM YAĞMURU

5 Temmuz 2013 21:05 tsi
RAMAZAN ÖNCESİ ZAM YAĞMURU Enflasyonun haziranda beklenenin üzerinde çıkması, Ramazan öncesi fırsatçılara yaradı. Sigara ve içkide ÖTV, LPG ve ette de fiyat artışı yüzde 10, sebzede ise yüzde 100’ü aştı

Zam yağmuru hızlandı

Enflasyonun haziranda beklenenin üzerinde çıkması, Ramazan öncesi fırsatçılara yaradı. Sigara ve içkide ÖTV,  LPG ve ette de fiyat artışı yüzde 10, sebzede ise yüzde  100'ü aştı
 
Haziran ayı enflasyonunun gıda fiyatlarının etkisiyle beklenenin üzerinde yıllık yüzde 8'e çıkması, Ramazan arefesinde bir çok üründe fiyatlara zam olarak yansımaya başladı.  Sigara ve içkide ÖTV'deki yüzde 2.46 artış, fiyatlara zam beklentisi getirirken, et fiyatlarına yüzde 10, LPG fiyatıda 11 kuruş arttı, aile bütçelerindeki kara delikler de hızla büyüyor.
Otogaza  geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere 11 kuruş zam yapıldı. LPG'ye (Likit Petrol Gazı) 26 Haziran'da yapılan zammın şaşkınlığı henüz geçmemişken  bir zam daha geldi. Daha önceki zamlar perşembe gününden itibaren geçerli olmuştu şimdi yeni zamla LPG fiyatları 2.65 seviyesine geldi. Benzin fiyatlarının küresel ölçekte artmasıyla birlikte otomobillerde benzin kullanımı azalırken, benzine göre daha ucuz olan LPG kullanımı ise arttı.

Sigara ve alkollü içki
 
Sigara ve alkollü içkilerde maktu ÖTV, ÜFE'ye bağlı olarak dünden geçerli yüzde 2,46 artırıldı.  Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle içki ve sigara üzerinden alınan ÖTV'nin 6 ayda bir ÜFE oranında artırılması hükme bağlanmıştı. Ocak'ta ilk kez uygulandığında hem alkollü içeceklerde, hem de sigarada zamlar gelmişti. Ocak'ta alkollü içkiler için ÖTV yüzde 2,7 oranında artmış, sektör de bunu fiyatlarına yansıtmıştı. Sigaraya da 1-1,75 lira arası ÖTV zammı yansıtılmıştı.Dünden itibaren 2 litreyi geçmeyen şişelerdeki rakıdan alınan ÖTV 79 TL'den 81 TL'ye, şaraptan alınan ÖTV 3,53 TL'den 3,61 TL'ye, biradan alınan ÖTV 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. 
Gıda Bakanı Eker'in çıkışıyla Et Balık'ın mağazalarında kırmızı etin fiyatı yüzde 3 düştü. Buna karşın özel sektörde karkas etin fiyatı yüzde 10 yükseldi. Pideye yapılan gizli zamdan sonra Ramazan öncesi etin kilosu 16,5 liraya yükseldi. Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerinde fiyatların artıp artmayacağı tartışmaları sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, Ramazan'da kırmızı et fiyatlarının yüzde 4 civarında düşeceğini söylemesiyle alevlenen tartışma, Et Balık Kurumu'nun (EBK) fiyatları yüzde 3 düşürmesiyle farklı bir boyut kazandı. Ancak son 10 günde İstanbul Borsası'nda karkas etin tescil fiyat ortalaması yüzde 10 arttı. Karkasın fiyatı 15 liradan 16,50 liraya yükseldi.

Domates'de % 123
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012'den 2013'e Ramazan ayı fiyat değişimlerini açıkladı. Bayraktar, "Ramazan ayından evvel meyve ve sebze ürünlerinin fiyatları karşılaştırıldı. Fiyatı en çok artan 6 ürün sırası ile domates, patates, kuru soğan, sivri biber, havuç ve marul oldu" dedi.
Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırdığımızda, üretici fiyatlarında, 4 üründe fiyat değişimi olmadığını ve 5 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışı olduğunun altını çizen TZOB Başkanı Bayraktar, "Üreticide kuzu etinde yüzde 11,38, nohutta yüzde 6,52, kirazda yüzde 5,17, limonda yüzde 1,92, salatalıkta yüzde 1,20 fiyat düşüşü görülmüştür" ifadelerini kullandı.
 
Merkez: Gıda fiyatları vurdu 
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayında tüketici fiyatlarının artmasını, senelik enflasyonun yüzde 8,30 olmasında gıda fiyatlarının etkili olduğunu bildirdi. Kurum, gıda fiyatlarının toparlanmasına ve enerji fiyatlarının olumluya dönmesine bağlı olarak enflasyonun aşağı yönlü bir eğilim ortaya koyacağını vurguladı. Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında en belirgin artışın 1,37 puanla gıda grubunda görüldüğüne işaret edildi. Enflasyona enerji grubunun katkısının 0,37 puan arttığı duyuruldu. Hizmet grubunun katkısının 0,16 puan artışı, temel mal grubunun katkısının 0,10 puan gerileme elde ettiği dile getirildi.
 
Maliye'ye ilave yük 1.3 milyar TL
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Meclis'in yoğun çalışma gündeminden dolayı, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın üzerinde yeterince çalışılması için ekim ayına kalmasını makul gördüm. Tasarıdan vazgeçmedik. Bütçe görüşmelerine başlamadan bu reformu ülkemize kazandırmış olacağız" dedi. Enflasyon rakamlarının ve bu rakamların bütçeye getireceği yükün sorulması üzerine Şimşek, rakamların, beklentilerin epey üzerinde olduğunu söyledi.  Şimşek, "Bunun bütçeye bir takım olumsuz etkileri olacak. Sabah hızlıca bir çalışma yaptırdım, bu haziran ayındaki enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle, bu yılki personel giderlerinin bütçeye ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira. Doğrusu, bizim beklediğimizin de üzerinde bir rakam. Dolayısıyla bütçe üzerinde olumsuz bir etkisi var ama bu etkiyi bütçe içinde ilave bir tedbir almadan muhtemelen tolere edebileceğiz diye düşünüyorum" diye konuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=86193


Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,828 µs