En Sıcak Konular

MISIRDAKİ DARBEYE DÜNYADAN TEPKİLER

5 Temmuz 2013 12:53 tsi
MISIRDAKİ DARBEYE DÜNYADAN TEPKİLER Avrupa Birliği’nde, yaşananları “darbe” olarak nitelendirmekten ve kınamaktan kaçınılması, bazı üye ülkeleri rahatsız etti.

İşte dünyadan darbeye tepkiler!
 
AB de kınamaktan kaçındı demokrasiye dönüş istedi

Avrupa Birliği'nde, yaşananları "darbe" olarak nitelendirmekten ve kınamaktan kaçınılması, bazı üye ülkeleri rahatsız etti. Gecikmeden demokratik, sivil yönetime geri dönülmeli açıklaması yapıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB adına yaptığı açıklamada, "Mısır'da bütün tarafları serbest ve adil cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması ve anayasanın onaylanması dahil hızla demokratik sürece dönmeye çağırıyorum. Bunlar ülkenin kaldığı yerden devam edebilmesi ve demokratik dönüşümünü tamamlayabilmesi için tamamen kapsayıcı yaklaşımla yapılmalı" ifadesini kullandı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "AB'nin daha kapsamlı bir açıklama yapmasına ihtiyaç var. İstişareler devam ediyor" diye tepki gösterdi. AB dönem başkanlığını bu ay başında üstlenen Litvanya ise, Mısır'da taraflara itidal ve şiddetten kaçınma çağrısında bulundu.

- İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: "Olan oldu, ileriye bakmak durumundayız. ızlı demokratik süreç, Mısırlı liderlerin birlikte çalışması ve acil ekonomik adımlar önemli." Guardian gazetesi ise, "Darbe denip denmeyeceği tartışılır. Onlarca yıldır ilk defa demokrasi havası solumuş ülkedeki müdahelenin siyasete zarar vereceği ise aşikar" yorumu yaptı.

- Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle: "Bu Mısır demokrasisi için büyük gerileme. Acil olarak anayasal düzene dönülmeli." Öte yandan Alman basını Mısır'daki ordu müdahalesini darbe olarak gördü. Bild Gazetesi "'Darbe, Mursi tutuklandı" manşetini atarken diğer medya da Mısır'da yaşanaların darbe olduğunu belirtti.

- Fransa Dışişleri Bakanı Fabius: "Barış, bireysel özgürlükler ve demokratik dönüşümün başarılı olması için ve Mısırlıların yeni liderlerini özgürce seçebilmeleri için takvim belirlenmesini umuyoruz. Şimdi önemli olan bir sonraki seçimlerde Mısır halkının özgürce liderini ve geleceğini seçebilmesidir."

Rusya 'uzlaşı' dedi

- Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Oluşan durumda Mısır siyasi güçlerinin sabır gösterip, ekonomik ve siyasi sorunların çözümünde ulusal çıkarları ve toplumun bütün kesimlerinin çıkarlarını gözönünde bulundurarak şiddetten uzak hareket etmelerinin önemli olduğu" vurgulandı.

BM: Diyalog olsun

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bir ülkede ordunun devlet işlerine müdahalesinin endişe verici olduğunu belirterek, sivil yönetimin bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Siyasi taraflara diyalog çağrısında da bulunan Ban Ki-mun, siyasi liderlere bir mesaj göndereceğini söyledi.

'Demokrasi güçlensin'

NATO: NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Mısır'da azınlıklara ve hukukun üstünlüğüne saygı çağrısı yaptı. Rasmussen, "Olanları nasıl nitelendirmemiz gerektiği, darbe olup olmadığı konusunda teorik tartışma bu aşamada bence en önemli bir şey değil. Mümkün olan en kısa sürede demokrasinin yeniden güçlendirilmesini sağlayacak çözümleri bulmamız en önemli mesele" diye konuştu.

Arap alemi kutladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Yaşananlar siyasal islam olarak adlandırılan politikanın çöküşüdür. Mısır halkı geçeği 1 yıl sonra gördü. Müslüman Kardeşler deneyimi baştan beri başarısız ve iki yüzlü bir projedir. Dini kullanan herkesin akıbeti böyle olacak" dedi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, yeni lider Adli Mansur'u tebrik etti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Adil Mansur'a tebrik mesajı gönderdi ve destek verdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al-Nahyan "içinin rahat olduğunu" söyledi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de görevine başlayan Adli Mansur'u kutladı.

http://haber.gazetevatan.com/abd-ab-apden-darbeye-tepki/550900/1/gundem


Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,052 µs