En Sıcak Konular

''MURSİ ARTIK MISIR'IN CUMHURBAŞLANI DEĞİL''

3 Temmuz 2013 22:12 tsi
''MURSİ ARTIK MISIR'IN CUMHURBAŞLANI DEĞİL'' Mısır'da ordunun tanıdığı 48 saatlik süre dolmasından sonra yeni gelişmeler yaşandı.

Mısır seçimlere gidiyor

Mısır'da ordunun tanıdığı 48 saatlik süre dolmasından sonra yeni gelişmeler yaşandı. Resmi haber ajansı Mısır'da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağını duyurdu. El-Ahram gazetesi, 'Mursi artık Mısır'ın Cumhurbaşkanı değildir' açıklaması yaptı.

MISIR SEÇİMLERE GİDİYOR

Gün boyu sıcak gelişmeler yaşanan Mısır'da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağı bildirildi.

Mısır resmi haber ajansı, kurulacak geçiş hükümetinin ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını açıkladı.

El Ahram Gazetesi Türkiye saati ile saat 20.00'de 'Mursi artık Mısır'ın Cumhurbaşkanı değildir' açıklaması yaptı.

MISIR ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

Silahlı kuvvetler kendi görevleri çerçevesinde davranmıştır. Bu bağlanda durumu sakinleştirmek için siyasi güçler arasında ulusal uzlaşıyı sağlamak için çalışmıştır. Geçen Kasım ayında tüm siyasi hareketlere çağrı yapılmıştır. O zamandan bu zamana kadar bu çağrılar devam etmiştir. Silahlı kuvvetler tekrar tekrar stratejik durumu değerlendirmiştir. Buna ülkenin karşı karşıya kaldığı durum değerlendirilmiştir. Silahlı kuvvetlerin rolü içerde yaşanan sorunları ve tehlikelerden ülkeyi kurtarmaktır. Bu çerçeve içerisinde Cumhurbaşkanı ve sarayla birlikte 2013'te genel komutanın görüşünü dile getirmiş ve Mısır halkı üzerindeki misyonunun altını çizmiştir.

48 saatlik tanınan bu soruda hakkın amaçlarına ulaşılamamıştır. Silahlı kuvvetler çeşitli liderler, gençler, siyasilerle iştişareler gerçekleştirmiştir. Görüşmelere göre güçlü ve istikrarlı bir Mısır oluşturulacak. Herkesi kapsayacak., çatışma sonlandırılacak ve bir yol haritası oluşturulacak. Bu çerçevede anayasa askıya alınacak. Anayasa Mahkemesi başkanı mahkeme önünde yemin edecek. Bunun sonunda cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Anayasa Başkanı anayasa deklerasyonlar yayınlama hakkına sahip olacak.

MURSİ'YE YURTDIŞI YASAĞI İDDİASI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve göstericilerin bulunduğu meydanların  etrafı tanklarla çevrildi. Cumhurbaşkanı Mursi'ye yurt dışı çıkış yasağı  getirildiği iddia edildi.

Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı  Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri  yapılan alanların çevresinde konuşlandı. Tankların, mısır ordusunun "30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik  yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak" açıklamasının mı, yoksa  darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri  yaptıkları gözlendi.

Mursi, Mısır halkına yaptığı çağrıda, 'Şiddete başvurmadan askeri darbeye direnin' dedi.

DANIŞMANLAR: DARBE YOLDA

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin danışmanları, "Darbe yolda" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Mursi uzlaşı hükümeti önerisinde bulunarak, destekçilerine askeri darbeye karşı şiddete başvurmadan mücadele etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'ye verdiği süre biterken Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Facebook sayfasından yapmış olduğu açıklamada Genelkurmay başkanının, ülkenin dini, milli, politik ve gençlik liderleriyle bir toplantı düzenlediği ve toplantı biter bitmez bir açıklama yapacağı bildirildi.

Mursi karşıtlarının Tahrir Meydanı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde, Mursi'yi destekleyenlerin ise Rabiatül-Adeviyye Meydanı ile Kahire Üniversitesi önünde bulunan Nahda Meydanı'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Ordu'nun üst düzey yetkilileri tarafından yayınlanan "Son Saatler" başlıklı bir bildiride düzeni tekrar sağlama sözü verilmiş ve gerekirse teröristlere ve aptallara karşı kan dökülebileceği uyarısında bulunulmuştu. Bildiri açıkça savaşa çağrı olarak değerlendirilmiş ve Mursi tarafından demokratik bir şekilde seçildiği gerekçesiyle reddedilmişti.

Obama'dan itidal çağrısı

Mısır'a çağrıda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da tarafları itidalli olmaya çağırdı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Bedii'nin 6 koruması  gözaltına alındı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi  Başkanı Muhammed el-Bedii'nin 6 korumasının gözaltına alındığı iddia edildi.

Güvenlik kaynakları, Bedii'nin korumalarının Kahire el-Cedide  bölgesinde gözaltına alındığını ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı'ndan konuya  ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın da  korumaları önceki gün gözaltına alınmıştı.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/misir-secimlere-gidiyor/dunya/detay/1731696/default.htm



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,645 µs