En Sıcak Konular

MISIR'DA ORDU DARBE HAZIRLIĞI YAPIYOR

3 Temmuz 2013 22:01 tsi
MISIR'DA ORDU DARBE HAZIRLIĞI YAPIYOR Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.

Mısır'da tehlikeli gelişme!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve göstericilerin bulunduğu meydanların etrafı tanklarla çevrildi. Mursi'nin bulunduğu kışlanın çevresine askerler barikat kuruyor. Askeri araçlar Mursi taraftarlarının bulunduğu meydana ilerliyor. Askeri helikopterler Tahrir Meydanı'nın üzerinde uçuyor

Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı. 

Tankların, Mısır ordusunun "30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak" açıklamasının mı, yoksa darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. 

Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi. 

ASKERİ DARBEYE DİRENİN

Mursi, Mısır halkına şiddete başvurmadan askeri darbeye direnmelerini istedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: 

Mısır'daki durumdan endişeliyiz. Mursi, halkın endişelerini gidermek için çaba göstermeli. Taraflar birbirleriyle diyalog için adım atmalı.

OBAMA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Mısır'a çağrıda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da tarafları itidalli olmaya çağırdı.

MURSİ'DEN UZLAŞI ÖNERİSİ

Mursi "Krizden çıkış için uzlaşı hükümeti öneriyorum" dedi.Mursi, anayasada da düzenlemeler yapabileceklerini belirtti.

'NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin Yardımcısı: Mursi'nin nerede olduğunu bilmiyoruz.

Mursi'nin sözcüsü ulusal uzlaşma hükümetinin çözümün bir parçası olabileceğini, bunun haricinde başka bir şey olmayacağını duyurdu. Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 'İstifa etmeyeceğim. Ordu taraf tutmamalı' sözünü de aktardı.

Mısır'da ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığı bildirildi.

Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, Kahire'deki devlet televizyonunun canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini söyledi.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.

Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre doldu.

MUSRİ GİDERSE NE OLUR?

Mısır'da yayınlanan Al Ahram gazetesi, Mursi'nin bugün istifa etmemesi halinde ordunun yönetime el koyacağını iddia etti. Gazete haberinde, Mısır ordusunun yol haritasını da açıkladı. Habere göre, hükümet 9-12 ay arasında bir geçiş süreci yaşayacak ve bu süre zarfında başında askeri bir lider olacak. Daha sonra ise yeni anayasa hazırlıkları ve başkanlık seçimi başlayacak. 


'DEMOKRASİ UĞRUNA ÖLMESİ DAHA İYİ'

Kritik dakikalar yaklaşırken bir açıklama da Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin sözcüsünden geldi. Sözcü, "Tarih tarafından suçlanmaktansa Mursi'nin demokrasi uğrunda ölmesi daha iyi" dedi.

Mısır devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığı'nın şiddetten uzak durulması için çağrıda bulunduğu belirtildi. 

'ASKERİ DARBE OLMASIN'

Mısır'da ordunun ülkede uzlaşma sağlanması için verdiği sürenin dolmasına saatler kala Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi adına sert bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Ordu teröristler, radikaller ve budalalara karşı Mısır halkını canı pahasına korumaya hazır"dedi. Ayrıca bölgede yaşananlarla ilgili, "Askerler, arkadaşlarımla birlikte oturduğumuz kafeye gelip, hepimize evlerimize gitmemizi emretti. Mısır'da özgürlük yankılansın, ama askeri darbe olmasın" tweete atıldı.

KOMUTANLAR MUHALİF LİDERLERLE BULUŞTU

Devlet televizyonuna yapılan müdahaleden kısa süre önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldi.

Giza Valisi Abdurrahman istifa etti 

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerinin göstericilerine ateş açılması olayı ile ilgili olarak Giza Valisi Ali Abdurrahman'ın istifa ettiği belirtildi. 

İstifa haberi Mısır devlet televizyonu tarafından duyuruldu.

ORDUDAN JET YALANLAMA

Mısır ordusundan ismini vermeyen bir yetkili Al Ahram gazetesinin haberini yalanlayan açıklamalarda bulundu. Yetkili gelecek süreçte ordunun diplomatik çözümden yana olduğunu ve diyalog yoluna gidilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yetkili ayrıca bu yolda ülkenin, politik, ekonomik ve sosyal yüzlerinin bir araya gelerek yol haritası hakkında konuşması gerektiğini söyledi. (gazetevatan.com)

EN AZ 16 ÖLÜ

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Kahire Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 16 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

Devlet televizyonunda yayınlanan haberlere göre, göstericilerle güvenlik güçlerinin çatıştığı, üniversiteden silah seslerinin yükseldiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, yaralıların hastanelere kaldırıldığını, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini açıkladı. Başta Kahire'deki Tahrir Meydanı olmak üzere ülkenin değişik yerlerinde binlerce kişinin protestoları da gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, son açıklamasında, ordunun müdahale sinyaline ilişkin "geri adım atmayacağını" yinelemiş, kendisinin "meşruiyetin muhafızı" olduğunu belirtmişti.

Mısır ordusu Facebook'tan duyurdu: Ölüme hazırız

Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun Facebook sayfasından ölüme hazır olduklarını bildirdi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Şurası (SCAF)'ın resmi Facebook sayfasından açıklamalarda bulunan Abdülfettah el Sisi, 'Son saatler' başlıklı yazısında, "Tanrıya yemin ederiz ki Mısır ve onun halkını teröristlere, radikallere ve ahmaklara karşı savunmak için kanımızı dahi kurban ederiz" denildi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, saatler önce yaptığı son açıklamasında, ordunun müdahale sinyaline ilişkin "geri adım atmayacağını" yinelemiş, kendisinin "meşruiyetin muhafızı" olduğunu belirtmişti.

Sürenin dolmasına saatler kola üst düzey komutanlar acil durum toplantısı için buluştu.Toplantıya Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi katılmadı. 

Güvenlik kaynakları, ilerleyen saatlerde atılacak adımlarla ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, ordunun Mısır'ın bütün illerinde güvenliği sağlamak için hazırlıklarını tamamladığını ve hiçbir şiddet eylemine izin verilmeyeceğini belirtti. 


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/misirda-tehlikeli-gelisme/550666/30/dunya


Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs