En Sıcak Konular

İHALE VURGUNUNU ŞİKAYET ZORLAŞIYOR

2 Temmuz 2013 20:24 tsi
İHALE VURGUNUNU ŞİKAYET ZORLAŞIYOR Enerji Bakanlığı ve enerji KİT’lerinin ihaleleri, bir cümlelik düzenlemeyle Kamu İhale Yasası’nın dışına çıkartılıyor. İhale vurgununu şikâyet zorlaşıyor.

Yolsuzluğu ihbar için para ödeyeceğiz

Enerji Bakanlığı ve enerji KİT'lerinin ihaleleri, bir cümlelik düzenlemeyle Kamu İhale Yasası'nın dışına çıkartılıyor. İhale vurgununu şikâyet zorlaşıyor.

Meclis'e gönderilen torba kanun tasarısı ile enerji kurumlarının yapım işleri Kamu İhale Yasası dışına çıkarıldı. BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ gibi kurumların yapacağı dev ihaleler de artık yasa denetiminde olmayacak. Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Hükümetin son dakika çalışması olarak Meclis'e gönderdiği torba kanun tasarısı, Kamu İhale Yasası açısından "geri dönüş" olarak adlandırılacak tartışmalı düzenlemelere sahip. Tasarı, bugüne kadar yapılmayan bir şeyi yaparak, enerji kurumlarının yapım işlerini Kamu İhale Yasası dışına çıkartıyor. Enerji Bakanlığı'nın kendisine yapacağı bir bina dahî Kamu İhale Yasası'nın denetiminde olamayacak. BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ gibi kurumların açacağı dev ihaleler de artık yasa denetiminde olmayacak. Tasarı, KİT'lerin mal ve hizmet alımlarını da Kamu İhale Yasası'nın denetiminden istisna tutuyor. Aşırı düşük teklif konusunda da tartışmalı bir düzenleme yapılıyor ve aşırı düşük tekliflerin sorgulamadan ihaleyi alabilmesi için Kamu İhale Kurumu'na yetki veriliyor.

Şikâyet zorlaşıyor
Geçtiğimiz hafta TBMM 'ye gönderilen torba kanun tasarısında Kamu İhale Yasası da yeniden düzenleniyor. İhalelere şikâyet yolunu "başvuru ücretlerini artırarak" zorlaştıran tasarıda, Kamu İhale Yasası'nın istisna kısmı bir kez daha genişletiliyor. Bu kapsamda KİT'lerin bugüne kadar 6.7 milyon TL'yi aşmayan mal ve hizmet alımları yasanın dışında bırakılırken, tasarıyla herhangi bir sınır olmaksızın KİT'lerin bütün mal ve hizmet alımlarının ihale yasasının denetimi dışında olacağı öngörülüyor. Ayrıca Enerji Bakanlığı ve bakanlığa bağlı tüm KİT'lerin yapım işlerinin de istisna olarak kabul edilmesi öngörülüyor. Bu durumda bakanlığın yapacağı herhangi bir bina da, BOTAŞ'ın veya EÜAŞ'ın açacağı büyük ölçekli bir ihale de Kamu İhale Yasası denetiminde olmaksızın tamamlanabilecek. İhaleleri Kamu İhale Yasası kapsamından çıkartılması öngörülen kurumlardan olan BOTAŞ'ın eski yöneticilerine, Kamu İhale Yasası'na uygun davranmadıkları ve ihaleye fesat karıştıkları iddiasıyla dava açılmış olması da dikkat çekiyor. 

Tartışılacak madde
Tasarıda yer alan bir diğer düzenleme ise, aşırı düşük teklifle ilgili. Bugüne kadar hükümet ve bürokrasi yetkilileri, yolsuzlukların temel kaynaklarından birinin aşırı düşük teklif olduğu yönünde açıklamalarda bulunuyordu. Bu çerçevede ihaleye aşırı düşük teklif verenlerin elenmesi, ihalelerin açılabilir makul teklife verilmesi yönünde bir düzenleme getirilmesi bekleniyordu. Ancak tasarıdan bunun aksi bir düzenleme çıktı. Kamu İhale Kurumu, aşırı düşük teklifi herhangi bir sorgulama olmaksızın kabul etme ve ihaleyi sonuçlandırma konusunda yetkili olacak. Bu konuda kurum düzenleme yapacak. Kamu kurumları da bu düzenlemeye uygun hareket etmekle yükümlü olacak. Bu düzenlenin çok tartışma yaratacağı belirtiliyor.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=86081


Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,830 µs