En Sıcak Konular

LOBİYLE EL ELE

2 Temmuz 2013 20:07 tsi
LOBİYLE EL ELE İktidar partisinin yeni günah keçisi “faiz lobisi” hakkındaki tavrı o kadar sahte ve çiğ ki, alenen sırıtıyor.

Lobiyle el ele

İktidar partisinin yeni günah keçisi “faiz lobisi” hakkındaki tavrı o kadar sahte ve çiğ ki, alenen sırıtıyor. Ekonomik zihniyetlerini mali sektör (yani paradan para kazananlar) üzerine kuran ve mali piyasaların krize girmemesine bakıp çalışanın, üretenin sıkıntılı halini görmezden gelen bu siyasi iktidardır. Bakıyorlar ki bankalar karlarını katlamış, Cumhuriyet tarihinin en parlak dönemlerini yaşıyor, “ekonomide işler tıkırında” sonucunu çıkarıyorlar.

Ekonomik büyüme tercihini üretimden değil tüketimden ve borçlanmadan yana yapan siyasi iktidar, “kağıttan kaplan” görünümündeki ekonomiyi küresel sermaye akımlarına teslim ermekten hiçbir çekince duymuyor. O sebepledir ki, bu siyasi iktidarın 10 yılı aşkın döneminde iç ve dış borç katlanmış, başta bankalar olmak üzere “paradan para kazananlar” ihya oldu. Hem de öyle böyle değil, kazanç rekorları kırarak!

Daha birkaç yıl öncesine kadar siyasi iktidarın ekonomi politikalarına eleştiriler getiren ve özellikle IMF dayatması Derviş-Fischer modelini uygulamakla suçlayan Sayın Numan Kurtulmuş’un da iyi bildiği üzere10 yılı aşkın süreye damgasını “düşük kur-yüksek faiz” politikası vurdu. Bu sayede dünya genelinde “tatlı kazanç” peşinde koşan sıcak para Türkiye’ye aktı, ekonomideki açıkların finansmanında kullanıldı. Elbette ki borç borçla kapatıldığından ekonomideki borç döngüsü daha da büyüdü ve küresel yamyam sermaye ve yurtiçindeki paradan para kazananların gözdesi oldu Türkiye.

Tatlı kazanca boğduğu küresel sermayenin gözbebeği haline gelen Türkiye hakkında yabancı basında çıkan övgü dolu yorumlar, haberler ne çabuk unutuldu? Sanki o haddinden fazla abartılı övgülerin sebebi, o basın yayın organlarının bağlı oldukları küresel sermaye, popüler tabirle “faiz lobisi” değildi? Şimdi kalkıp da ortaya tuhaf bir komplo teorisiyle çıkmak gerçekten de çiğ duruyor.

Bu durum, son olaylardan sonra AB ile ilgili olarak hükümet kanadından söylenen “AB’yi tanımıyoruz” ifadesini hatırlatıyor. Klasikleşen tarzıyla siyasi iktidar, kamuoyu önünde müthiş ama sahte bir efelenmeye girişiyor ve her zaman ki gibi hedef saptırıyor. Gerçekte ise (uğruna Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak bakanlık bile kurdukları) AB ile yeni fasılların açılması konuşuluyor. Yeni fasılların yeni yeni tavizler vermek olduğunu söylemeye bile gerek yok. Hele ki, Avrupa’nın lokomotifi olan Almanya’nın üstüne basarak vurguladığı gibi Türkiye’nin AB’ye alınmayacağını çeşitli zamanlarda sürekli olarak söyledikleri halde bu tavizler veriliyor. AB, hem İslam düşmanı Papa heykeli önünde tam üyelik müzakerelerini başlatarak nazar boncuğu dağıtır, hem de açıkça “istemiyoruz” dediği halde yeni fasıllar açarak göz kırpar. Siyasi iktidara sormak gerek; madem tanımıyorsunuz AB’yi, o zaman neyin peşindesiniz?

Aynı tutarsızlığın bir diğer örneği de Taksim’deki olaylarda şiddet yanlısı bir grubun açtığı terör örgütü bayrağına gösterilen tepkide gizliydi. Kendisine muhalif olan herkesi terör örgütüyle aynı safta gösterme tarafgirliğine girişen iktidar partisi, terör örgütü bayraklarına ve terör elebaşının posterlerine “paçavra” demişti. Normal şartlar altında son derece doğru ve yerinde olan bu tepki, siyasi iktidarın samimiyetten uzak tavrı sebebiyle çok da samimi durmadı maalesef.

Daha birkaç ay önce Nevruz törenlerinde açılan binlerce örgüt ve elebaşı bayrağına ses etmeyen, kendine bağlı medyada bunlardan zerre bahsetmeyip meseleyi “Barış Nevruzu” diye veren de aynı siyasi iktidardı çünkü. Birkaç ay önce ses etmeyip geçtiğimiz günlerde başka hesaplarla tepki gösterirmiş gibi yapıp “paçavra” demenin samimiyetle bir ilgisi yok maalesef. Çünkü paçavra her zaman paçavradır.

Velhasıl-ı kelam bu samimiyetsizlik nişaneleri ortada dururken ve izlenen politikalarla suçlanan lobiler ihya edilirken, “faiz lobisi” suçlamaları tamamen boş laf hükmündedir. Beraber yürüyüp, kol kola giren başkası değildi çünkü.

Burak Kıllıoğlu - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Lobiyle_el_ele/15607#.UdLRrzvxrao


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,639 µs