En Sıcak Konular

''KOCAKULAK'' DEŞİFRE OLDU

1 Temmuz 2013 22:20 tsi
''KOCAKULAK'' DEŞİFRE OLDU ABD'nin dünyadaki telefon görüşmelerini dinleyen, internet hareketlerini takip eden istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Ajansı, bazı AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye'yi de izliyor. NSA'ya bu izlemede MİT de yardımcı oluyor!

ABD Türkiye'yi dinliyor!

ABD'nin dünyadaki telefon görüşmelerini dinleyen, internet hareketlerini takip eden istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Ajansı, bazı AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye'yi de izliyor. NSA'ya bu izlemede MİT de yardımcı oluyor! 

Avrupa Birliği'nin en az 7 ülkesinin istihbarat servisleri, vatandaşlarının telefon konuşmaları ve internet faaliyetleri hakkında dünyanın en büyük 'dinleme ve izleme' istihbarat teşkilatı ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) bilgi verdiği açıklandı. Privacy Surgeon (Mahremiyet Cerrahı) internet sitesi, 1985 yılında itibaren NSA'da çalışmaya başlayan ve yaklaşık 12 yıl hassas görevlerde bulunan Wayne Madsen ile yaptığı röportajı yayınladı. Eski ABD ordusu ve NSA çalışanı Madsen; Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Danimarka'nın ABD ile anlaşmaları bulunduğunu anlattı. Anlaşmalara göre bu ülkelerin istihbarat servisleri NSA'nin isteği üzerine, başta telefon konuşmaları ve internet faaliyetleri olmak üzere vatandaşları hakkında bilgi vermekle yükümlü. Bu 7 ülkenin nüfusu Avrupa Birliği'nin yüzde 70'ini oluşturuyor. Madsen, "Angela Merkel'in sert yüz ifadesini koruyarak Obama ve İngiltere'den izah talep etmesini anlamıyorum. Almanya da aynı ilişkiler içinde" dedi. 

Türkiye kaçıncı kademede?

Madsen, şunları kaydetti: "Çoğu 'gizli' kalan uluslararası istihbarat anlaşmalarına göre, devletler güven seviyesine göre sınıflandırılır. Batı dünyasında ABD Birinci Kademe'yi teşkil ederken; İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda İkinci Kademe'yi oluşturur. Hepsi İngilizce konuşan bu ülkeler birbirlerine güvenir. Diğerleri ise daha az güvenilen Üçüncü Kademe'yi ya da 'gizli' ilişkide olunan Dördüncü Kademe'yi teşkil eder."
Wayne Madsen; mülakatında Danimarka, İsveç, Finlandiya, İspanya ve Almanya'da bulunan 'dinleme istasyonları'nın da yerlerini tek tek aktardı.  
Türkiye'deki dinleme istasyonu Sinop'ta

Eski NSA çalışanı, daha kısıtlı ölçüde olsa da Finlandiya, İsveç ve Türkiye istihbarat teşkilatlarının da ABD ile işbirliği yaptığını belirtti. Madsen, Türkiye'nin rolü konusunda şunları söyledi: "NSA Avrupa'daki çalışmalarının bir benzerini, örneğin Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı sayesinde Karadeniz Bölgesi'nde Sinop'ta bulunan Türk sinyal istihbaratı istasyonlarıyla yaptı." Madsen, bu bilgilerin gizli ve yeni olmadığını, 2000 yılında kısmen Avrupa Parlamentosu'nun raporunda yer aldığını ancak orada NSA ile yapılan sözleşmeye dayalı ilişkinin açıkça bulunmadığını sözlerine ekledi. Öte yandan, MİT'in NSA ile sinyal istihbaratı yaptığı konusunun Avrupa Parlamentosu'nun raporunda yer almadığı belirtildi. Privacy Surgeon'da yer alan konuya ilişkin değerlendirmede, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine karşı NSA ile gizlice 'sinyal kesme - dinleme' ilişkisine girmesinin Türkiye'nin zaten gergin olan AB adaylığı sürecini daha da zora sokacağı yorumu yapıldı.(YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13000781/abd-turkiye-yi-dinliyor


Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,577 µs