En Sıcak Konular

BÜTÜN EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK HAZIRLIĞI

24 Haziran 2013 22:06 tsi
BÜTÜN EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK HAZIRLIĞI Öncelikle 2000-2007 arasında emekli olanlar, ardından 2008 yılı sonrası emekli olanlar için yeni bir maaş düzenlemesi hazırlanıyor.

Bütün emekliler için intibak hazırlığı

Öncelikle 2000-2007 arasında emekli olanlar, ardından 2008 yılı sonrası emekli olanlar için yeni bir maaş düzenlemesi hazırlanıyor.

Düşük maaş alan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin gelir seviyelerini az da olsa arttırmak üzere başlatılan çalışmalar hızlandı. 2000 yılından önce emekli olanlara 2013 yılı Ocak ayı itibarı ile verilen intibak zamları, sonraki tarihlerde emekli olanlar için de umut oldu. Aynı şartlarda emekli olmalarına rağmen, farklı maaş alanların ücretlerini düzenleyen ilk intibak kanunundan, 2 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisi yararlanmış ve 350 lirayı bulan zamlar almıştı. Türkiye Emekliler Derneği, 2000 ile 2005 yılları arasında emekli olanların da intibak ihtiyacı olmasından yola çıkarak bir çalışma başlattı. Rapor, Çalışma Bakanlığı'na teslim edildi.  

Bu konudaki incelemeler devam ederken, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği de intibakın bütün emeklileri içerisine alacak şekilde genişlemesi için bir başka çalışma başlattı. Öncelikle 2000-2007 arasında emekli olanlar, ardından 2008 yılı sonrası emekli olanlar için bir maaş düzenlemesi öngörülüyor. Tasarı, aynı hizmete verilen farklı aylık bağlama oranlarının düzeltilmesini sağlayacak. 2006 ile 2008 yıllarında emekli olmuş ve tavan aylıktan pirim ödemiş olanların bile, maaş farklılıklarının olduğunu belirten dernek yetkilileri, "Bu uçurumların düzeltilerek, herkesin hak ettiği maaşı almasını arzu ettiklerini" belirtti. Tasarı hükûmet tarafından da kabul edilirse, milyonlarca emeklinin maaşına çeşitli miktarda zam verilmesi gündeme gelebilecek. Öte yandan; Onuncu Kalkınma Planı'nda, sosyal güvenlik alanındaki gelişmelerle yeni hedeflere yer verildi.

Hedef % 90 sigortalı
Sosyal güvenliğe ilişkin reform çalışmaları çerçevesinde, sistemin kapsamının genişletilmesi, kaliteli hizmet sunumu ve sürdürülebilirliğinin temini yönünde ilerlemeler gerçekleştirildiği vurgulanırken, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemiyle de nüfusun tamamına yakınının kapsama alındığı belirtildi. Düzenlemelerin etkisiyle 2006 yılında yüzde 77,9 olan sigortalı nüfus oranının 2012 yılı sonu itibarıyla yüzde 82,8'e ulaştığı bildirilirken, yüzde 47 olan kayıt dışı istihdam oranının ise 2012 yılında yüzde 39'a gerilediği ifade edildi. Bu yıl, yüzde 84 düzeyinde olan sigortalı nüfus oranında 2018 hedefi ise yüzde 90 olarak açıklandı.
 
Bireyselde 2018 pay hedefi % 18 
amamlayıcı emeklilik olarak diye tanınan "Bireysel" emeklilik sistemlerinin payı arttırılacak. 2014-2018 yıllarını içerisine alan Onuncu Kalkınma Planı'nda, geçen yıl sonu itibari ile yüzde 6, günümüzde yüzde 7,5 olan bireysel emekliliğin payının 2018'de yüzde 18'e çıkması düşünülüyor. Sosyal sigorta sistemindeki aktif-pasif oranı düşüklüğünün, nüfusun hergeçen gün yaşlanması ve piyasada kayıt dışı istihdamın yaygınlığı, sistemin mali sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkiliyor.  Sosyal güvenlik sisteminin nüfusun tamamını kapsayan, adil, kaliteli ve mali açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının temel amaç olduğu ifade edilen planda, bu alanda hazırlanacak olan politikalara da yer verildi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=85711



Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,247 µs