En Sıcak Konular

MERKEZ BANKALARI TERSTE YAKALANDI

22 Haziran 2013 09:08 tsi
MERKEZ BANKALARI TERSTE YAKALANDI Altın yılbaşından bu yana % 23 değer kaybedince kasasını altınla dolduran merkez bankalarının rezervleri de eridi.

Merkez bankaları terste yakalandı!

Altın, açıklamanın ardından çöküşe geçti

Altın yılbaşından bu yana % 23 değer kaybedince kasasını altınla dolduran merkez bankalarının rezervleri de eridi.

Altın, Fed Başkanı Bernanke’nin ekonomik toparlanmalara bağlı olarak 2014’te tahvil alımını sonlandırabileceklerini açıklamasının ardından çöküşe geçti. Yılbaşından bu yana kayıp yüzde 23’e ulaşırken, bu oran 1981 yılından bu yana görülen en yüksek rakam. Yılbaşından bu yana 21.7 milyar dolarlık yani 520 tonluk altın satışı yapılırken, bu durum kasalarını altınla dolduran merkez bankalarını da sarstı.

Ejder’den dev hamle

Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan verilere göre, son yıllarda altın alımında rekor Çin Halk Cumhuriyeti tarafından kırıldı. Çinliler, 2003-2009 yılları arasında toplam 540 altın aldı ve rezervlerini güçlendirdi. Altın fiyatlarının yükselmeye başladığı 2007’den itibaren altın alımına hız veren Rusya Merkez Bankası bu dönem zarfında toplam 539 tonluk alım gerçekleştirdi.

İran fiyatlarla sarsıldı

Aynı dönemde altın alımına hız veren bir diğer ülkede İran oldu. S Bilişim tarafından hazırlanan bir rapora göre, İran yönetimi, 2007-2012 yılları arasında 100 milyar dolarlık altın aldı. Tahran’a yönelik uluslararası yaptırımların sertleşmesi ve yaşanan develüasyonlar nedeniyle İran bunun 40 milyar dolarlık bölümünü sattı. Altın, İran Merkez Bankası’nın rezervlerinin çok önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’da rezerv kompozisyonunu güçlendirmek ve yastık altında tutulan altınları ekonomiye kazandırmak için 2011’den bu yana altın topluyor. Merkez son 3 yılda 311 ton altın topladı. Altın Konseyi verilerine göre son 5 yılda Güney Kore, Kazakistan ve Brezilya altın satın alan diğer ülkeler oldu.

Profesyoneller artık satıyor

Garanti Bankası Emtia İşlemleri Yöneticisi Alper Kalyoncu, FED kararı sonrası profesyonel yatırımcıların satışa geçtiğini söyledi. Kalyoncu, bu atmosferde altının yönünün aşağı olduğunu ve bir ay içerisinde 1.200 dolarlara kadar inmesini beklediklerini söyledi. Kalyoncu, şunları söyledi: “Merkez bankaları son dönemde altın rezervlerini artırdı. 1.200 dolarda bir taban oluşursa merkez bankaları alımlara devam edecektir. Çünkü bu uzun vadeli bir trend. Bugünün yarının bir trendi değil. Orada bir dönüş olacağını sanmıyorum. Zaten altın fiyatının da tabanını o tutar. Ama spekülatif hareketlerle 1.200 dolarlara kadar gideceğini düşünüyorum. Oradan tekrar 1.300’lere dönebilir. Çünkü mücevher sektöründen de talep geleceğini düşünüyorum.”

Dünyanın deposu ABD

Dünya Altın Konseyi verilerine göre dünyada en fazla altın 8 bin 333 tonla ABD’nin kasasında bulunuyor. Bu ülkeyi 3 bin 391 tonla Almanya, 2 bin 451 tonla İtalya izliyor. Fransa 2 bin 435 tonla 4. olurken yaptığı alımla Çin beşinci sırada yer alıyor. (UFUK ŞANLI / VATAN)

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/merkez-bankalari-terste-yakalandi/547864/2/ekonomi


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,120 µs