En Sıcak Konular

3 BAKAN KOMEDİSİ

18 Mayıs 2013 11:36 tsi
3 BAKAN KOMEDİSİ AKPli Bakanlar Ali Babacan, Faruk Çelik ve Mehmet Şimşek farklı zamanlarda yaptıkları farklı değerlendirmelerle gülünç duruma düştü.

3 Bakan komedisi!

AKPli Bakanlar Ali Babacan, Faruk Çelik ve Mehmet Şimşek farklı zamanlarda yaptıkları farklı değerlendirmelerle gülünç duruma düştü.

Milli Gazete'nin özel haberine göre; Erken emeklilik tam anlamıyla komediye döndü. Milyonlarca kişinin beklentisi AKP'li bakanların ağzında adeta sakız oldu. Bir AKP'li Bakan'ın söylediğini diğer AKP'li Bakan tekzip etti. AKP'li Bakanlar Ali Babacan, Faruk Çelik ve Mehmet Şimşek farklı zamanlarda yaptıkları farklı değerlendirmelerle gülünç duruma düştü. Aynı Kabineden çatlak seslerin çıkması, "Yok mu bu Bakanlar arasında bir koordinasyon?" dedirtti.

TARİH: 27 MART 2013

BAKAN FARUK ÇELİK'TEN ERKEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI

Bakan Faruk Çelik 'çalışan kadınların çocuk sayısına göre erken emekliliği konusunda' önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadınların çocuk sayısına göre emekliliği çalışmasıyla ilgili, ''En önemlisi kadın istihdamını olumsuz etkilemeyecek düzeyde düzenlemeler yapılacak ama bu 8-10 adımın hangilerinde adım atılacak, bunu ilgili bakan arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede netleştirmiş olacağız ve Başbakanımıza sunacağız'' dedi.

Bir otelde düzenlenen düzenlenen Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Bakan Çelik, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Çalışan kadınların çocuk sayısına göre erken emekliliği konusunda bir çalışma yürütülüyor mu'' sorusu üzerine Çelik, şunları söyledi:

''Şu andaki uygulamada 2 çocuk ile ilgili bir uygulamamız var ama gerek bu konuyla ilgili ama gerekse kadın istihdamını etkilemeyecek sosyal güvenlik aktöriyel dengelerini bozmayacak, sağlıklı genç nesillerin korunması adına bakanlıklar arasında bir çalışmamız var. En önemlisi kadın istihdamını olumsuz etkilememesi gerekiyor alacağımız tüm kararların. Bu çerçevedeki çalışmalarımız henüz neticelenmiş değil. Bunun dışındaki tüm değerlendirmeleri biraz spekülatif değerlendirme olarak ele almakta fayda var.''

''Genel bir çerçeve oluştu mu'' sorusu üzerine ise Çelik, ''Daha önceki değerlendirmemizde 8-10 maddelik olabilecek çalışma alanlarıyla ilgili görüşümü paylaşmıştım. Bu alanlarla ilgili çalışma yapılabilecek aktöriyel dengeleri bozmayacak ve az önce saydığım ana 3-4 kurallar çerçevesinde, en önemlisi kadın istihdamını olumsuz etkilemeyecek düzeyde, düzenlemeler yapılacak ama bu 8-10 adımın hangilerinde adım atılacak bunu ilgili bakan arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede netleştirmiş olacağız ve Başbakanımıza sunacağız'' ifadesini kullandı.

''Çalışmalar, doğum izinlerinin arttırılması üzerine mi yürütülüyor'' sorusu üzerine de Bakan Çelik, bir çocuk doğuran kadına 2, 2 çocuk doğruna da 4 yıl borçlanma hakkı bulunduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

''Şahsen bu konuyla ilgili ben şunu söyleyebilirim kişisel görüşüm olarak. Üç çocuk konusunda Sayın Başbakanımızın gelecekteki nüfus yapısı açısından asgari 3 çocuğun ne kadar önemli olduğu vurguluyorlar. Bu konu bir başlık olabilir şu anda 2 çocuk 3 çocuğa çıkabilir ama bu kişisel bir görüş. Heyetin yapacağı değerlendirmede bu konular ele alınacak netice Sayın Başbakanımıza arz edilecek.''

 

TARİH: 05 NİSAN 2013

BAKAN FARUK ÇELİK: EMEKLİLİKTE KİMSEYE ÜMİT VERMEDİK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili ''Bu konu ayaküstü konuşulacak, çözülecek bir konu değil. Şu anda bununla ilgili projeksiyonlar yapılıyor, çalışıyoruz'' dedi.

Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu'nca Şanlıurfa'da yaptırılacak Hazır giyim Organize Sanayi Bölgesi'nin tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili soru üzerine Çelik, bu kişilerle bir araya geldiğini hatırlatarak, ''Israrla görüşme talebinde bulundular. Dün de 4 C'lilerle bir araya geldim. Bu talepleri cevapsız bırakmayı doğru bulmuyorum. Onlarla bir araya geliyoruz, görüşüyoruz'' diye konuştu.

Çelik, konunun özellikle 2000 yılı öncesindeki SSK'lıları ilgilendirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Bunların sayıları 5 milyon. 500 bini bugün prim gününü doldurmuş ve yaşı bekliyor. Peyderpey bu 500 bine, bu 5 milyon kişi ilave olacak. Bununla ilgili bir karar geçmiş dönemde alınmış. Nasıl alınmış? 1999 yılında 4447 sayılı yasayla vatandaş 10 yıl sonra emekli olacağını düşünürken o günün üçlü koalisyon hükümeti çıkardığı düzenlemeyle vatandaşa demiş ki 'Kusura bakmayın 10 yıl değil, 15 yıl sonra, 20 yıl sonra emekli olacaksınız'. Şimdi onlar diyor ki 'Oyun oynarken kural değişti, bizim ne günahımız var?'. Biz de kendilerine söyledik 'Haklısınız, bu hakkı size teslim ediyoruz, doğru.' 'O gün hükümet böyle değil, yeni işe başlayanlarla ilgili bu kuralı koymalıydı' diyoruz.''

Emeklilikte yaşı bekleyenlerin sorunun çözülmesini istediğini ifade eden Çelik, çözümün bütün ekonomiyi ilgilendirdiğini söyledi.

''Konuşmalarımızda kimseye ümit vermedik''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Türkiye'de 10 milyon emekli olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

''Bahsettiğimiz 5 milyon daha ilave... Bu konu ayaküstü konuşulacak, çözülecek bir konu değil. Şu anda bununla ilgili projeksiyonlar yapılıyor, çalışıyoruz. Avrupa'da benzer uygulamalar var. 'Olabilir mi, bunun bir altyapı çalışmasını yapalım' dedik. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK)görüşürüz, henüz projeksiyon ortaya çıkmış değil. Maliyet hesabı emekliye nasıl yansıyacak, bunlar ortada yok. Bunlar çıktıktan sonra bu görüşülür ve ona göre de karar verilir. Ancak çok zor bir olaydır. Mali açıdan çok ağır müeyyideler getiren bir olaydır. Bu tablo ortaya çıktıktan sonra EKK'da net değerlendirme yapılır ve onlara cevap verilir. Biz kimseye konuşmalarımızda ümit vermedik, 'Böyle bir şey olur' diye bir şey söylemedik. Ancak madem böyle bir talep var. Bu çalışmayı yapalım, bir maliyet hesabını yapalım, ona göre de bilgilendirme yapacağız.''

''Doğum izninin 6 aya çıkmasıyla ilgili son gelişmeler nedir?'' sorusu üzerine Çelik, bakanlıklar arasında çalışmanın devam ettiğini kaydetti.

Faruk Çelik, hangi alanlarda düzenleme yapılacağı konusunda bakanların görüşmelerinin sürdüğünü anlatarak, ''Ana başlıkları tespit ettik. Diğer başlıklar bakan arkadaşlar arasında görüşme neticesinde netleştirilecek ve sayın Başbakan'a arz edilecek'' ifadelerini kullandı.

 

***

TARİH: 09 NİSAN 2013

MALİYE BAKANI MEHMET ÇELİK: ERKEN EMEKLİLİK HAYAL OLDU!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, az maaşla erken emeklilik iddialarına bugün bir cevap verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "maaşlardan kesinti yapılarak, erken emekli olunması konusunda herhangi bir çalışmalarının olmadığını" söyledi.

Şimşek, bakanlığına bağlı 'İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun toplantısında basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı. Şimşek, bazı basın yayın organlarında SGK'nın emeklilik ile ilgili olarak yaşı bekleyenlere erken emeklilik hakkı sağlayacak düzenleme yaptığı haberlerinin anımsatılması üzerine, böyle bir şey olmadığını söyleyerek, "Sosyal güvenlik sistemi bütçeden 74 milyar TL destek alıyor. Böyle destek alan bir kurumun ilave gider getirecek bir yol izlemesi mümkün değil." dedi. Akil İnsanları komisyonu için özel bir bütçe ayrılıp ayrılmadığı sorusuna Bakan Şimşek, "Akil insanlar için özel bir bütçe ayrılmadı. Komisyonun özel sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki kamu düzeni ve müsteşarlığı birimi üstlenecek büyük ihtimalle. Gerektiği halde masraflar bu birimden karşılanacak." karşılığını verdi.

THY'DE YAPILAN GREV

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY'de yapılan grevlerle ilgili de "THY ülkemizin en güzide kurumudur. Buradaki çalışmaları sekteye uğratacak her türlü girişimin karşısındayız. THY yalnız değil. Türkiye'nin gelirleri arasında turizm ve döviz önemlidir. THY de turizmin önemli bir ayağı olduğu için bizim için çok önemli. Çalışmaları sekteye uğratmalarına izin veremeyiz." açıklamasında bulundu.

"AKİL İNSANLARA BÜTÇE AYIRMADIK"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "akil insanlar" konusunda özel bir bütçe ayırmadıklarını bildirdi.

***

TARİH 18 NİSAN 2013

BAKAN MEHMET ÇELİK ERKEN EMEKLİLİK TARYIŞMALARINA NOKTA KOYDU!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV programında erken emeklilik tartışmalarını değerlendirdi. Şimşek tartışmalara son noktayı koydu. Şimşek Varlık Barışı düzenlemesi ile ilgili, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız" açıklaması yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, erken emeklilik tartışmalarını değerlendirirken, "Ne Türkiye'nin ne de SGK'nın bütçesi böyle bir adımı kaldırır. Buna imkan yok, böyle bir beklenti yaratmamak lazım. Milleti erken emekli ederek bütçe açığını patlatırsanız, faizler alır başını gider" dedi.

Çözüm sürecinin, Türkiye'yi yeniden büyük bir çıkışa sokacağını belirten Şimşek, sürecin olumlu sonuçlanmasının Maliye'ye de olumlu etkisi olacağını söyledi.

Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak için çok çaba gösterdiklerini anlatan Şimşek, terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hala bu farkların yüksek olduğunu kaydetti.

Şimşek, çözüm sürecinin başarıyla tamamlanmasının, Türkiye'nin, Almanya ve Amerika gibi ülkelerle arayı kapatmasını sağlayacağını belirtti. Geçmişte önemli bir kaynağın terörle mücadeleye harcandığını anımsatan Şimşek, "Böyle bir kaynak, ülkenin eğitim, altyapı, Ar-Ge'si için harcansa Türkiye'yi fırlatır" dedi.

Bugüne kadar uluslararası yatırımcıların çözüm sürecini fiyatlamadığını ifade eden Şimşek, sürecin bu yatırımcılar için pozitif bir sürpriz olduğunu söyledi.

"Açık ve net tavrımı ortaya koydum"

Erken emeklilik konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şimşek, bu konuda söyleyeceklerini ifade ettiğini belirtti.

Bakanlıkların herhangi bir konu üzerinde çalışabileceklerine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Maliye Bakanı olarak açık ve net tavrımı ortaya koydum. Ne Türkiye'nin bütçesi ne de Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bütçesi böyle bir adımı kaldırır. Buna imkan yok, böyle bir beklenti yaratmamak lazım ama ilgili bakanlık ilgili kesimlerle konuşur, istişare eder, önümüze bir şeyler getirir, biz değerlendirmemizi yaparız.

1990'lı yılların başında Türkiye'de emeklilik yaşı neredeyse kaldırıldı. Yani prim gün sayısını dolduran herkes, neredeyse emekli oldu. Böyle bir sisteme dönülecek olursa, bunun maliyetinin 60 milyar lirayı aşması ihtimali bir hayli yüksek. Emeklilik yaşını bir kenara bırakıp, 'prim gün sayısını doldurdu' diye herkesi emekli ederseniz, o zaman 1990'lı yıllarda yapılan reformların, bizim 2008'de yaptığımız reformların bir anlamı kalmaz."

"Faizler alır başını gider"

"Bizim bütçemizin böyle bir uygulamayı kaldırması mümkün değil" diyen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'nin hayrına da değil. Şu anda Türkiye'de 10,4 milyon emeklimiz var. Bunların ortalama yaşı 44. OECD'de erkeklerin ortalama emeklilik yaşı 64, kadınların 62. Şu an kadınlar 49 yaşında, erkekler 50 yaşında emekli olabiliyor. Siz diyorsunuz ki 'bunu da kaldıralım, millet 36-37-40 yaşında emekli olsun.' Türkiye, bunu kaldıramaz."

Şimşek, söz konusu kaynağın, genç yaşta emeklilik yerine istihdam yaratma, yatırım, üretim ve Ar-Ge'de kullanılması durumunda Türkiye'nin çok daha hızlı şekilde zenginleşeceğini belirterek, bu durumdan da hem emeklilerin hem de çalışanların yararlanacağını söyledi. Şimşek, "Siz, bunun yerine çıkıp milleti erken emekli ederek bütçe açığını patlatırsanız, faizler alır başını gider" dedi.

2B'ler ve özelleştirmeler

Maliye Bakanı Şimşek, 2B arazilerinin satışıyla ilgili soruları yanıtlarken, hak sahiplerinin yüzde 77'lik bölümünün başvuruda bulunduğunu kaydetti. 2013 yılında bütçeye 2B'den 4,8 milyar lira gelir geleceği öngörüsünde bulunduklarını dile getiren Şimşek, şu anda gelir anlamında bir rakamı paylaşmak için erken olduğunu bildirdi.

10 milyar dolarlık özelleştirme

Özelleştirmeden de bu yıl için 4 milyar liralık gelir öngördüklerini hatırlatan Şimşek, "Yılın ilk çeyreğinde zaten 5 milyar lira aktardık, hedefimizi tutturduk. Bundan sonra yapılacak özelleştirmeler ilave gelir olarak gelecek. Biz şu anda hedefin üzerinde bir parayı özelleştirmeden aktardık Hazine'ye ama elimizde şu anda çok ciddi, 10 milyar dolara yakın, özelleştirme işlemi neredeyse tamamlanma noktasında olan varlıklar var. Bu sene özelleştirmede hedefinin çok üstünde bir rakama ulaşacağız" diye konuştu.

(Varlık Barışı) Çok hızlı bir çalışma yapacağız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemde olan Varlık Barışı düzenlemesi ile ilgili, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" dedi.

NTV televizyonunda katıldığı programda Varlık Barışı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, G-20 bünyesinde ve OECD çerçevesinde "vergi cenneti" tabir edilen ülkelerin imtiyazlı konumuna son verildiğini söyledi.

Vergi cennetlerinin tamamının bütün verilerini yavaş yavaş diğer ülkelere açmak zorunda olduğunu belirten Şimşek, "Biz, Türkiye olarak birçok vergi cennetiyle tam bilgi paylaşımı içeren çifte vergilendirme anlaşmaları yaptık. Dolayısıyla bu devir kapanıyor. Yani o gizlilik, yavaş yavaş ortadan kalkıyor" diye konuştu.

Son yıllarda, "Türkiye'nin bir güven liman olduğu" algısının arttığına işaret eden Şimşek, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bankalar batarken Türkiye'deki bankaların sapasağlam konumda bulunduğunu, hiçbir vatandaşın bir kuruşluk zararının olmadığını dile getirdi.

Vergi cennetlerinin gizlilik konusundaki konumlarının yavaş yavaş zayıfladığının altını çizen Şimşek,  "Türkiye hakikaten nispeten daha hızlı büyüyebilen, getiri imkanı daha yüksek, daha cazip bir piyasa. Dolayısıyla vatandaşlarımızın 1970'li, hatta 80'li, 90'lı yıllarda, öncesinde, şu veya bu kaygılarla yurt dışına kaçırdığı, yurt dışında tuttuğu kaynakları artık Türkiye'ye getirmenin zamanı" diye konuştu.

"Birkaç gün içinde taslak hazır olabilir"

Tüm bu hususları dikkate alan yeni bir düzenlemeye gidebileceklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde bir talimatı olduğunu aktaran Şimşek, "Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Belki önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunun taslağı hazır olabilir" ifadesini kullandı.

Vatandaşların yurt dışında para bulundurmasının ya da yurt dışına para götürmesinin yasak olmadığını hatırlatan Şimşek, önemli olan konunun vergilerini ödeyip ödememesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin güvenli bir liman ve cazibe merkezi konumunda bulunduğunun altını çizen Şimşek, vatandaşların veya firmaların yurt dışında kaynak tutmalarını gerektirecek bir ortamın bulunmadığını kaydetti.

Varlık barışından ne kadarlık bir vergi beklediklerinin sorulması üzerine Şimşek, 2008 yılındaki ilk Varlık Barışı kapsamında yurt içi ve yurt dışında beyan edilen toplam varlık miktarının 48,3 milyar lira olduğunu, bunun üzerinden tahakkuk edilen vergi miktarının da 1,7 milyar lira civarında gerçekleştiğini belirtti.

Yüksek vergiden çok, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye aktarılarak yatırıma dönüştürülmesinin amaçlandığına işaret eden Şimşek, uygulamanın Türkiye'deki yastık altındaki parayı kapsamasının şu an itibarıyla gündemde bulunmadığını bildirdi.

Şimşek, "düzenleme yapılacak" diye vatandaşların, vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda zafiyet göstermemeleri gerektiğine dikkati çekti

***

TARİH: 21 NİSAN 2013

BAKAN FARUK ÇELİK: 5 MİLYON İNSANIN UMUDUNU KIRAN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI

Bakan Faruk Çelik erken emeklilik çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Çelik, konunun ciddi bir mali boyutu olduğunu ve üzerinde çalışıldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Nevşehir ve Kırşehir il örgütlerinin katılımı ile Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitim toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Gazetecilerin erken emeklilik ile ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Konunun medya tarafından farklı alanlara çekildiğini ve bunu doğru bulmadığını söyleyen Bakan Çelik, konunun ciddi bir mali boyutu olduğunu ve üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bakan Çelik, 'Türkiye'de yaklaşık 10 milyon emekli var. Bu bahse konu, yaşa takılanlar diye ifade edilen kesimler ise, 2000 yılından önce SSK'lı olarak işe başlayan 5 milyon insan. Bu vatandaşlar ile ilgili olarak o günün hükümeti olan DSP, MHP ve ANAP üçlü koalisyon hükümeti, bir gece yarısı yasa değişikliği ile oyunun kuralını değiştiriyor ve sabah yatağından kalkan vatandaş, 10 yıl sonra emekli olacağını beklerken, emeklilik süresinin 15 yıla çıktığını görüyor. Şimdi vatandaş diyor ki 'Bu oyunun kuralını niye ortadan değiştirdiniz' diye serzenişte bulunuyor. Bu vatandaşları biz dinledik, neden böyle bir kararı devlet almış. Gerçekten devleti duvara toslatmışlar. Çıkış yolu, kapısı kalmamış böyle bir karar alınmış. Bize bazı alternatif çözüm önerilerini vatandaşlarımız getirdi. Dediler ki, 'bizim bazı zorluklarımız var, şu şekilde bir formülasyon ile bizim sorunlarımıza çözüm bulunabilir mi?' Bizde kendilerine bir dizi formüller üzerinde çalışabileceğimizi, ama konunun çok zor olduğunu, çünkü mesele netice itibariyle mali bir boyuta gelecek ise, biz 10 yıldır popülist politika uygulamayan bir iktidarız. Dolayısıyla burada popülizme yönelik bir yaklaşım içerisinde olamayacağınızı, mali dengeleri bozacak bir davranışa da içerisinde olamayız. Ama; 'Sizin sıkıntılarınızı dinledik, anladık, çözümle ilgili önerileriniz üzerinde de mali projeksiyon çerçevesinde çalışalım, bir çıkış yolu varsa paylaşırız yoksa da yok olduğunu söyleriz' dedik. Bu tabi medya tarafından alındı, bilen de, bilmeyen de farklı farklı yorumlar getirdi. Bu doğru değil. Olayın özü, bir gecede oyunun kuralının değişmesi neticesinde oluşan bir tablodur. Onunla ilgili o vatandaşlarımızın bize getirdikleri çözüm önerileri üzerindeki gelecekte mali tabloya nasıl yansır diye yaptığımız bir çalışmadır. Bunlar 5 milyon dosyadır. Bunun üzerinde çalışmalar toparlanınca da soru gelirse yine kamuoyu ile paylaşırız' şeklinde konuştu.

'4 C'LİLERE KADRO MÜJDESİ GELMEDİ'

Bir gazetecinin '4 C'li personele kadro müjdesi verecek misiniz?' şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Çelik, 'Türkiye'de 4-A, 4-B, 4-C ve sözleşmelilerin olduğu çok parçalı bir sistem var. Bunların toparlanması ile ilgili olarak memur sendikaları ile bir araya geldik, güzel bir çalışma yaptık,bu konuda sona yaklaşmış bulunuyoruz. Yani ne olacağı hususunda nihai bir değerlendirmeyi sayın başbakanımıza takdim edeceğiz ve personel rejimimizde yapılması gereken değişiklikler nelerdir, onun kararını yakın bir gelecekte vereceğiz. Müjdecilik yok, Önce İşi yapacaksınız, yaptıktan sonra çözdük diyeceksiniz, yoksa hesabı kitabı yapmadan müjde verip de yarın olmadı gibi bir anlayış AK Parti döneminde hiçbir zaman olmadı' dedi

***

TARİH: 08 MAYIS 2013

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK: ERKEN EMEKLİLİK BEKLEYENLERE KARA HABER!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından gündeme taşınan erken emeklilik ile ilgili olarak bakanlığının bu yönde bir çalışmasının olmadığını ve konuya sıcak bakmadığını söyledi.

Çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak üzere Nevşehir'e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Nevşehir Valiliği önünde Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti Milletvekilleri, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve daire müdürleri tarafından karşılandı.

Valilik girişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'de 5 milyon kişiyi ilgilendiren erken emeklilik konusunda net konuştu.

Bu konuyla ilgili bakanlığının bir çalışması olmadığını kaydeden Bakan Şimşek, konuya sıcak bakıp bakmadığı şeklindeki soruya ise, "Hayır sıcak bakmıyorum" cevabını verdi.

"Kardeşliğimiz daha da güçlenecek"

PKK'nın daha önce açıkladığı çekilme takvimi ile ilgili de görüşlerini açıklayan Bakan Şimşek, Türkiye'nin, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olmak ve bölgesinde güçlü bir devlet olması için ayaklarındaki yüklerden kurtulması gerektiğini ifade etti. Bugüne kadar terörden kazananın sadece silah tüccarları olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Burada önemli olan ülkemizin birliği, beraberliği ve kardeşliğidir. Yani on yıllardır süren bir çatışma sürecinin bir galibi yok. Herkes aslında kaybetmiş. Bir tek kazananları var o da silah tüccarları. O da bölgemizde huzuru, barışı ve milletimiz arasında kardeşliği istemeyenler. Onun için biz çatışma sürecini sona erdirecek çözüm ile birlikte inşallah ülkemiz çok daha hızlı bir şekilde kalkınacak, çok daha hızlı bir şekilde gelişecek.

Bu ülkenin bin yıldır var olan kardeşliği de çok daha güçlenecek. Dolayısıyla tabi ki büyük bir rahatlama getirmiş durumda. Hakikaten Türkiye'ye yeni bir enerji katacak ve Türkiye yeni bir çıkışın çok büyük bir çıkışın eşiğinde. Son on yıldır Türkiye çok büyük değişim ve dönüşümden geçti. Her alanda büyük başarılar sağladı. Ama Türkiye uzun vadede potansiyelini gerçekleştirmek istiyorsa, Avrupa'da ilk ikiye dünyada güçlü bir şekilde yerini sağlamlaştırmak istiyorsa ekonomik anlamda böyle, siyasal anlamda küresel bir anlamda büyük bir aktör olmak istiyorsa bölgesinde lider, saygın bir ülke olmak istiyorsa kendi ağırlıklarından kurtulması lazım. Kendi iç sorunlarını çözmesi lazım.

Sayın Başbakanımız bu konuda, hükumetimiz, partimiz bu konuda çok ciddi bir irade ortaya koymuştur. Ve bu irade sonucunda kardeşliğimiz ben inanıyorum ki daha da pekişecek, daha da güçlenecektir" diye konuştu.

Sivil anayasa konusu

Bakan Şimşek sivil anayasa konusunda ise, Türkiye'nin yeni bir anayasayı hak ettiğini ifade ederek, "Konuyu takip ediyorsunuz. Bu ülke tabii ki daha hakikaten daha sivil, daha uluslararası normlarda anayasayı hak ediyor. Herkes kabul ediyor ama bu yöndeki çalışmalar bugüne kadar nispeten yavaş gitti. Fakat çok açık ve net olarak bu ülke tabi ki yargı anayasasından kurtulmak zorundadır.

Daha önce bir takım değişiklikler yapıldı ama esas itibarıyla bu ülke sıfırdan yeni bir anayasayı hak ediyor. Gelinen noktada bunu başarabilirsek Türkiye için bir başka eşiği aşmış oluruz. Ama olmazsa da yine Başbakanımızın daha önce ifade ettiği gibi muhtemelen meclisin güvenoyuna gelir. Şuana kadar ki süreç en azından arzulanan sonucu doğurmuş değil. Yani iki yüze yakın madde üzerinde tartışılmış bunların ancak dörtte biri üzerinde bir uzlaşma söz konusu. Dolayısıyla arzulanan noktada değil" dedi.

***

TARİH: 09 MAYIS 2013

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN: ERKEN EMEKLİLİK KESİNLİKLE YOK!

Ankara'da gazetecilerle buluşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilik konusunun kesinlikle gündemlerinde olmadığının altını çizdi.

Erken emeklilik bekleyen 5 milyon kişinin hayallerini suya düşüren açıklama... Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan ticari faizler, erken emeklilik ve vergi affıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Ankara'da gazetecilerle bir buluşma gerçekleştiren Babacan, erken emeklilik ve vergi affı gibi konuların gündemlerinde olmadığını söyledi.

'ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN...'

Babacan, "Erken emeklilik kesinlikle yok. Çocuklarımızın geleceğine zarar vermeyeceğiz" derken, son günlerde konuşulan vergi affının ise gündemlerinde olmadığı açıklamasını yaptı.

BÜYÜMEDE REVİZE YOK

Ekonomi gazetecileriyle sohbet eden Ali Babacan, soruları da yanıtladı. Türkiye'de ilk aylardaki öncü göstergelerin büyüme için beklentinin bir miktar altında olduğunu kaydeden Babacan, "Bu yıl için öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefini şimdiden revize etmeye gerek yok" dedi. Babacan, bugün itibariyle yüzde 5,3'lük enflasyon tahmininin de gerçekçi göründüğünü ekledi.

KANAL İSTANBUL BAŞLADI

Babacan, Kanal İstanbul için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile çalışmaya başladıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı, "Büyük projelerin kamu garantisinde şu an için problem yok, risk uzun vadeye yayılıyor. Mega projelere rağmen Türkiye'nin risk algısında bozulma yok" diye konuştu.

KADIN İSTİHDAMINA TEŞVİK GELİYOR

Kadınların işgücünde katılmasının teşvik edilmesi ve çocuk teşvikiyle ilgili çalışmaların 1-2 haftaya kadar tamamlanacağını belirten Babacan, gerekli açıklamayı Başbakan Erdoğan'ın yapacağını söyledi.

 

***

TARİH: 16 MAYIS 2013

BAKAN FARUK ÇELİK BU KEZ DE UMUT VEREN AÇIKLAMA YAPTI…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten yeni açıklamalar geldi. Çelik, mali dengeleri etkilemeyecek bir düzenleme için ön çalışma yaptıklarını açıkladı.

SOSYAL güvenlikte emeklilik için yaşı bekleyen veya 60 yaşını aşıp prim günü eksik olanlarla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığıyla ilgili bitmek bilmeyen tartışmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten yeni açıklamalar geldi. Çelik, mali dengeleri etkilemeyecek bir düzenleme için ön çalışma yaptıklarını açıkladı.

Çelik, "Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye çalışıyoruz" dedi. Dün akşam Meclis'te bakanların farklı açıklamalarıyla ilgili ısrarlı sorular üzerine konuyu değerlendiren Çelik, şunları söyledi:

TOPLAMI 5 MİLYON 765 BİN

"60 yaşını aşmış ve prim gününü dolduramamış vatandaşlarımızın yaklaşık sayısı 265 bin kişi. Prim günü doldurduğu halde yaşı dolduramayan ve yaş bekleyen vatandaşlarımızın sayısıysa 2000 öncesi itibariyle 5,5 milyon sigortalımız. Sosyal Güvenlik Kurumuyla geçmiş iktidarların çok oynamasından dolayı çok çeken bir milletiz. Bugün, eğer bazı ülkelerde kriz yaşanıyorsa bu krizin altında sosyal güvenlik sistemlerindeki popülist yaklaşımlar yatmaktadır. Bakın, yanı başımızdaki Yunanistan'a bakınız, bunu görmeniz mümkün.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VAR

Dolayısıyla, sosyal güvenlik sisteminin mali boyutunu sarsacak bir düzenlemeyi getirmek aslında bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanetlerden bir tanesidir. Vatandaşların bize getirdikleri talepler var, çözüm önerileri var. Biz, kendilerine açıkça söyledik, bu konuları biz değerlendiriyoruz. 1999'da getirilen yasayla oyunun kuralı oyun ortasında değişmiştir, yanlış olan budur. Aslında yeni işe girecekler, yeni başlayacaklar için bu uygulama olsaydı bu sorunları yaşamayacaktık. Ama on yıllık çalışana siz diyorsunuz ki 'Beş yıl daha fazla çalışacaksınız.'

ACABA NE OLABİLİR?

Mali dengeleri bozma şansımız yoktur. Şimdi, bundan dolayı, ekonomiden sorumlu Bakan arkadaşa soruluyor: 'Gündeminizde böyle bir şey var mı?' 'Yok' diyorlar, çok doğru söylüyorlar. Bunun yanlışı yok ki. Bizim gündemimizde mali boyutu bozacak, mali dengeleri bozacak bir düzenleme kesinlikle yok. Ama 'Acaba bir çıkış yolu olabilir mi? Burada bahse konu mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili bir çalışma yapılabilir mi?' gibi bize gelen teklifler üzerinde biz çalışıyoruz, ne olabilir acaba, nasıl bir çıkış yolu olabilir diye. Özellikle sağlıktan yararlanamayan vatandaşlarımızla ilgili bir çıkış yolu bulunabilir mi diye. Teknik ayrıntılar bunlar. Maliye'den ve Hazine'den sorumlu bakan arkadaşlarımıza sorulan soru ise mali dengeleri bozacak bir yapıda soru sorulduğu için 'Gündemimizde yok' diyorlar, son derece de doğru bir değerlendirmedir."

Son söz: Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!

(SELMAN GÖRÜKOĞLU'NUN ÖZEL HABERİ - milligazete.com.tr) ÖZEL



Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/3_Bakan_komedisi/280958#.UZc0w6LxqCk


Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,735 µs