En Sıcak Konular

GÜLER: ''SALDIRIYI PLANLAYANLAR GÖZALTINDA''

12 Mayıs 2013 21:06 tsi
GÜLER: ''SALDIRIYI PLANLAYANLAR GÖZALTINDA'' Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Reyhanlı’da dün gerçekleştirilen bombalı saldırılarla ilgili son gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı.

Saldırıyla ilgili 9 kişi gözaltında

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Reyhanlı'da dün gerçekleştirilen bombalı saldırılarla ilgili son gelişmelere ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TRT Haber'de çıktığı programda Reyhanlı'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Eylemi yapanlarla, Türkiye'ye sığınanları hedef gösterenler aynı odaklar" diye konuştu.

ATALAY: İTİRAF ETTİLER 

İşte Atalay'ın açıklamaları:

"Hayatını kaybedenlerin 38'nin kimlik tespiti yapıldı. Bunlardan 35 Türkiye 3'ü Suriye vatandaşı. Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün konuyla ilgisinin tespit edildiğini ifade etmiştik. Şu ana kadar bu kişilerden 9'u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleri ve itiraflarıyla bu belirlenmiş oldu. Burada yapılmak istenen provokatif şeyler sansasyon. Mültecilere karşı olumsuz düşünce geliştirme çabası. Bunlara vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Bir kısmımız Ankara'ya dönecek Başbakanımızla değerlendirmelerde bulunacağız.

Beşir Atalay, gözaltına alınanların uyruğuyla ilgili soruya şöyle cevap verdi: "Gözaltına alınanların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Olayla ilgili en ileri sonuçlara ulaşılmış durumda. Gözaltına alınmayan birkaç kişi daha var. Ama çok da uzun süreceğini zannetmiyoruz biz."

"SALDIRIYI PLANLAYANLAR GÖZALTINDA"
İçişleri Bakanı Muammer Güler, şu açıklamalarda bulundu: "Yaptığımız ilk tespitlerde olayın Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle özellikle El Muhaberat'la yakın irtibat içinde olan örgüt tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarımız sonucu 9 kişi gözaltına alınmıştır, içlerinden biri olayın planlayıcısı. Olayın muhalifler ve sığınmacılarla bir ilgisi yoktur. Saldırının amacı bölgeyi tahrik etmek. Patlamanın etkisiyle 735 işyeri, 121 konut ve 62 araçta hasar meydana gelmiştir.
İnsani kayıpların giderilmesi mümkün değildir ancak hasarların giderilmesi için tespit yaptığımızı belirtmek isterim. Bu tespitler sonrasında zararlar karşılanacaktır. Bu olaylara karışan araçlardan birinin plakası tespit edilmiştir. Oynanmak istenen oyunun vatandaşlarımız farkına varsınlar.
Özellikle medya ve sosyal medyada bilgi kirliliği yaratan söylemler konusunda herkesi sorumluluğa davet ediyorum. Ülke olarak sorunları çözme iradesi gösterdiğimiz bir dönem e eylemin meydana gelme zamanlamasının manidar olduğunu belirtmek isterim.

Bunu gerçekleştiren kişilerle ilgili elimizde ayrıntılı bilgiler var ama bunları şu an paylaşamam. Söylediğiniz gibi araçlarla ilgili saklayanlarla ilgili koruyanlarla ilgili arkadaşlarımızın değişik kanallardan tespitleri var."

TECAVÜZDEN KAÇAN BİR KADINA KAPINIZI KAPATABİLİRMİSİNİZ

Katıldığı bir televizyon programında son gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Reyhanlı saldırısının ardında Banyas'da katliam yapanların izleri olduğunu açıkladı.

Daha henüz olayın şoku atlatılamamışken, bazı çevreler iki konuya odaklandı. Birincisi suçlular mültecilerdir. Bu olayı sosyal medyadan yaymaya çalıştılar. İkincisi ise muhalif çevreler olayın failleri üzerinde durmak yerine, kabineyi, şahsımı ve sayın Başbakanımızı hedef aldılar. Hükümetin Suriye politikasını eleştirmeye başladılar. Hiçbir gerekçe Türkiye'ye sığınan çoluk-çocuk, masum insanları hedef göstermeyi mazur gösteremez. Reyhanlı halkı ki masumlara en fazla sahip çıkan halktır.  Davutoğlu, "Eylemi yapanlarla, Türkiye'ye sığınanları hedef gösterenler aynı odaklar. Tecavüzden kaçan bir kadına kapınızı kapatabilir misiniz" diye konuştu.

-Türkiye'de sığınanlar arasında 30 bini aşkın öğrenci var. 3 bin çocuk doğdu kamplarımızda. Hamile bir kadın neden evi dururken kamplarda doğum yapsın? Çünkü saldırılardan kaçıyor. Mültecilerin tümü suçluymuş gibi yayın yapanlar insanlık suçu işliyor. Twit hesaplarından kimlerin tahrik etmeye çalıştığını biliyoruz. Halkımızı ayaklandırmaya çalışan bir grup var.
-Muhalefet halkı mültecilere karşı kışkırtmamalı. Mültecileri hedef gösterenlerin tavrı vicdanla bağdaşmaz.

-Faillerle ilgili belir mesafe alındı. Soğukkanlılıkla bekleyin. Cilvegözü'nde nasıl yakalandılarsa burada da öyle olacak. Bu konuda ciddi bir mesafe alındı. Bu saldırılarının mülteciler ya da Suriye muhalefetinin hiç bir alakası yoktur. Dün Muaz el-Hatib aradı ve ağlayarak taziyelerini iletti.

-Rejim önce sniperlerle tek tek kişileri öldürerek can aldı. Daha sonra tank ve top atışları yaptı. Biz gittik yapma dedik. Ama devam edince Özgür Suriye Ordusu doğdu. Durduk yere oluşmadı ÖSO. Daha sonra scud füzelerini devreye soktu. Şam'dan oturduğu yerden düğmeye basıp toplu katliamı yaptılar. Banyas katliamı, orada sünnileri kaçırmak için yapılan etnik kıyımdır. Humus'u bunun için bomba altına tuttu. Türkiye ve Lübnan'ı da mezhep savaşının içine almayı çabaladı. Banyas'ı kim yaptıysa dünkü Reyhanlı saldırı da aynı kişilerin ayak izleri var.

-Genelkurmay'da Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu bir toplantı yapıldı. İçeride tek bir soru sormadı bize Kılıçdaroğlu, dışarıya çıkıp bize birşey söylemedi dedi. Kılıçdaroğlu'nun bir kez olsun Esed'e karşı bir açıklaması oldu mu? Banyas katliamı üzerine birşey söyledi mi? Kılıçdaroğlu, Esed'e senin yanında olanlar da var mesajı verdi. Daha önce Türkiye'ye yönelik topçu saldırıları oluyordu. Şimdi duyuyor musunuz böyle saldırıları. Bir tek topçu birliği kalmadı Akçakale sınırında. Şimdi bu yüzden böyle haince saldırılar yapıyorlar.

-Şimdi kritik bir aşamadayız. Tam Suriye'de Esed'e karşı bir diplomatik ivme kazandı. Sonra bu ivme üzerine tüm Avrupa ülkeleri ve ABD ile çaba içerisine girilmesi Türkiye'nin gayretleriyle oldu. Bunun üzerine Kerry, Moskova'da Putin ile görüştü. Bir kesim bu olayın Türkiye'yi devre dışı bırakma anlamına geldiğini söyledi. Bu akla, mantığa uygun mu? Türkiye'nin onaylamadığı plan Ortadoğu'da uygulanamaz.
-BM Güvenlik Konseyi yaşananlara kayıtsız kaldı. Çevre ülkeler de Beşşar Esed'e yaşam alanı açtı. İran'a her durumda Esed'e destek açıklaması yaptığınızda bu adam yönteminden vazgeçer mi? Birçok yöntem ürettik Suriye için. Buraya gelmeyebilirdi. Bizim kırmızı çizgimiz kimyasal silah demeniz bile aynı anlama geliyor. Bu doğru bir açıklama değil. İnsanları bıçakla öldürmek normal demek sonucu ortaya çıkıyor. Bu Esed'e cesaret veriyor. BM devreye girseydi baştan, olay bu noktaya gelmeyecekti. Esed bile kurtulabilirdi ama ilk başlarda. Başından beri Esed'e gidip vazgeç diyen yine bizdik.

BAKAN GÜLER: ÖRGÜT BAĞLANTILI

Saldırıyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Güler, Reyhanlı'daki patlamayı gerçekleştiren kişilerin örgüt bağlantısının tespit edildiğini ve faillerin yurt içinden olduğunu söyledi.

Güler, "Olayla ilgli ilk tespitlere göre olayı gerçekleştiren örgüt Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle ve oradaki istihbarat la irtibatlı oldukları tespit edildi" diye konuştu.

SALDIRIYI DÜZENLEYENLER EL MUHABERAT ÖRGÜTÜ

"Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı 'El Muhaberat' örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir" Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay Reyhanlı'da meydana gelen patlamalarla ilgili olarak yaptığı basın toplantısında "43 kişi hayatını kaybetmiştir. 100'ün üzerinde yaralımız ayakta tedavi edildi. Ama 53 yaralımız uygun sağlık merkezlerinde tedavi edilmektedir" dedi. Atalay, ayrıca saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı 'El Muhaberat' örgütü ile irtibatlı olduklarını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Reyhanlı'da çok hain bir saldırıya muatap olduk" diyerek açıklamasına şöyle devam etti: "Bugün öğleden sonra 13.40 sıralarında Reyhanlı ilçemizin Atatürk Meydanı'nda iki patlama 5 dakika arayla peş peşe meydana geldi. Maalesef çok fazla can kaybımız ve yaralımız var. Meydana gelen patlamalarda büyük çoğunluğu vatandaşlarımız olmak üzere 43 kişi hayatını kaybetmiştir. Halen yaralılarımız var. 100'ün üzerinde yaralımız ayakta tedavi edildi. Ama 53 yaralımız uygun sağlık merkezlerinde tedavi edilmektedir. Bunlardan bir kısmı civar illerde Ankara'ya İstanbul'a göndirenler de olmuştur. İdari makamlar ve güvenlik güçleri tarafından gerekli tedbirler alınmış olup olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmaları da devam ediyor. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerden 18 kişinin kimliği tespit edildi. Olayla ilgili çalışmalar büyük ölçüde tamamlanmıştır." Saldırıyı düzenleyenlerin, Suriyeli sığınmacılar olmadığını belirten Atalay, "Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye'deki rejim yanlısı 'El Muhaberat' örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de belli kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriye muhalefeti ve Hatay'daki Suriyeli sığınmacılarla bir ilgisinin olmadığı kesindir. İlgili birimler, faillerin yakalanması ile ilgili yoğun çalışmaları sürdürüyorlar. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz" dedi.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/davutoglu-ndan-agir-suclama/siyaset/detay/1707399/default.htm


Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,980 µs