En Sıcak Konular

CÜZDANLARDA 127 MİLYARLIK ''BOMBA''

4 Mayıs 2013 23:48 tsi
CÜZDANLARDA 127 MİLYARLIK ''BOMBA'' Bankaların kredi kartlarına verdiği toplam harcama limitleri sektör genelinde 127 milyar TL’ye ulaştı.

Cüzdanlardaki 127 milyarlık 'bomba!'

Bankaların kredi kartlarına verdiği toplam harcamada rekor

Bankaların kredi kartlarına verdiği toplam harcama limitleri sektör genelinde 127 milyar TL'ye ulaştı. 2009'da 67 milyar TL olan bu rakam, 5 yıl içerisinde 2 katına çıktı. Aynı dönemde bireysel kart borcu 2, kurumsal kart borcu 8 kat arttı.

Cüzdanlarımızda taşıdığımız kredi kartlarının harcama limitleri her geçen gün artıyor. Son dönemde bankaların telefon ve SMS'ler aracılığıyla yükseltme taleplerini ilettikleri kredi kartı limitleri son 6 yılda 3 kat birden arttı.

Kart sayısı 55 milyon

Karşılaştırma sitesi enuygun.com'un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden derlediği analize göre, 2009 yılının Ocak ayında 43.5 milyon olan kredi kartı sayısı 2013 Ocak ayı itibarıyla 55 milyona yaklaştı. Bankaların kredi kartlarına verdiği harcama limitleri taahhütleri ise aynı dönemde iki kata yakın artarak 67 milyar TL'den 127 milyar TL'ye yükseldi. Bu verilere göre, kredi kartı başına ortalama harcama limiti ise son 5 yıl içerisinde yüzde 50 oranında artarak 1.500 TL'den 2 bin 300 TL'ye yükselmiş oldu.

Limit de borç da artışta

Çalışmayı yapan Analist Betül Sungurlu, "Kredi kartı borçlarının toplam kart limitlerine oranında da yükselme var. 2009 yılında sektör genelinde toplam harcama limitlerinin yüzde 50'si oranında olan kredi kartı borçları, 2013 itibariyle yüzde 60'lara yükselmiş durumda. Bu yükselişte kurumsal kredi kartı kullanımındaki artışın payı olduğu gibi, bireysel kredi kartlarında taksitli borçlanmanın geçmişe göre daha çok kullanılmasının payı var" dedi.

Kredi kartında takside yöneldik

Merkez Bankası verilerine göre, 26 Nisan itibarıyla kredi kartları aracılığıyla kullandırılan kredi miktarı 79.2 milyar TL'ye ulaştı. Son 1 yılda kredi kartı ile kullandığımız kredi miktarı yüzde 30 artarken alışverişlerde tüketicinin takside yöneldiği görülüyor. Taksitli kredi kartı harcamalarının toplamı son 1 yılda yüzde 52.85 büyüyerek 43.9 milyar TL'ye çıkarken taksitsiz harcamalar aynı dönemde yüzde 9.77'lik büyüme ile 35.3 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartındaki batık oranlarına bakıldığında ciddi bir artışın olmadığı dikkat çekiyor. Geçen yıl Nisan ayında yüzde 6.04 olan kredi kartlarındaki toplam batık oranı bu yılın aynı ayında yüzde 5.57'ye inmiş durumda. 2012 sonunda bu oran yüzde 5.19 olarak gerçekleşti.

Kart borçları ikiye katlandı

Son beş yıl içerisinde 11 milyonun üzerinde artan kredi kart sayısı ve limit artışına karşılık, kredi kartı borçlarında da yükselme hız kesmedi. 2009 Ocak ayı itibariyle bireysel kredi kartı borçları 33 milyar 800 milyon TL iken, 2013 Ocak ayı itibariyle iki kattan fazla artarak 72 milyar TL'ye ulaştı. Kurumsal kredi kartı borçlarındaki artış ise aynı dönemde sekiz kata yakın gerçekleşerek 858 milyon TL'den 6 milyar 534 milyon TL'ye yükseldi.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/cuzdanlardaki-127-milyarlik-bomba/535435/2/ekonomi


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs