En Sıcak Konular

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK İHALESİ İSTANBUL'A 3. HAVALİMANI İÇİN YAPILDI

3 Mayıs 2013 23:02 tsi
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK İHALESİ İSTANBUL'A 3. HAVALİMANI İÇİN YAPILDI Dev projelerden 3. Havalimanı için de bugün Ankara Esenboğa’da ihale yapıldı. İstanbul'a yapılacak 3’üncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22,152 milyar euro ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi.

Dev ihalenin kazananı belli oldu!

3. Havalimanı ihalesi sonuçlandı

Dev projelerden 3. Havalimanı için de bugün Ankara Esenboğa'da ihale yapıldı. İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22,152 milyar euro ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi.

İşte bugün yapılan ihaleden notlar...

REKOR TEKLİF

Üçüncü havalimanı ihalesinde kıyasıya rekabet
İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı için Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi başladı. İhalede kapalı zarflarla alınan ilk tekliflerde IC-Fraport ortaklığı 25 yıllık kira bedeli olarak tam 20 milyar euro artı KDV'lik teklif verdi. İlk tekliflerin ardından Makyol İnşaat ihaleden çekildi. Ardından açık artırmaya geçildi. Kalan üç firma olan Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG, IC-Fraport ve TAV arka arkaya fiyat yükseltmeye başladı.İlk 20 dakikada fiyat 21 milyar artı KDV'ye kadar yükseldi.

İhalede kapalı zarfta alınan ilk tekliflerde Makyol; 4 milyar euro, Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG; 12 milyar 682 milyon euro, TAV Havalimanları; 9 milyar euro verdi.

MÜTHİŞ GELİR

3. havalimanı ihalesinde açık arttırma başladı

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi başladı. Üçüncü havalimanı ihalesinde şartname bedeli 100 bin lira olarak belirlenmişti. Buna göre, toplam 17 firma şartname satın aldı, böylece DHMİ Genel Müdürlüğünün kasasına şartnamelerden 1 milyon 700 bin lira girdi.

DHMİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ihale için şartname satın alan ancak teklif zarfı sunmayan firmalar, Doğuş Holding ve Hacıömer Sabancı Holding ile Malezya merkezli Khazanah Nasional Berhad ile Hindistan merkezli GMR Infrastructure LTD oldu.

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesine IC İçtaş İnşaat San. ve Tic. AŞ/Fraport Ag Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu, TAV Havalimanları Holding AŞ, Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu ve Makyol İnş. San. Tur. ve Tic. AŞ teklif zarfı sunmuştu.

İŞTE TAM YERİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar Köyü arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacağını bildirdi.

İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanı ihalesinin gerçekleştirildiği Esenboğa Havalimanı Simülatör Eğitim Merkezi'nde açıklamada bulunan Birdal, "Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlenmiştir" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı'nın içinde ve çevresinde yaşanan hızlı yoğunlaşmanın, havalimanının büyümesi önünde engel oluşturduğuna dikkati çeken Birdal, İstanbul'un gerçek havacılık potansiyelini ortaya çıkarmak ve kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için, İstanbul'a yeni bir havalimanının gerekli olduğu sonucuna varıldığını kaydetti. 

Sinop'ta %25 ortak 3. santral %100 yerli

Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralle ilgili uzun süredir müzakere masasında olan Türkiye, seçimini Japon- Fransız ortaklı konsorsiyumdan yana yaptı. Daha önce VATAN'ın duyurduğu gibi Japon teknolojisiyle inşa edilecek olan Sinop Nükleer Santraliyle ilgili hükümetler arası anlaşmanın bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından imzalanması bekleniyor. Henüz açıklanmayan anlaşmanın detayları, sürpriz adımları da ortaya koydu.

Anlaşma metninde var

Ruslarla yapılan anlaşma kapsamında Akkuyu'da inşa edilen nükleer santralden farklı olarak Türkiye, Sinop Nükleer Santrali'nde Elektrik Üretim Anonim Şirketi'yle (EÜAŞ), yüzde 25 ortak olacak. Ortaklık oranının, her durumda yüzde 45'i geçmeyeceğinde anlaşıldı. Ayrıca, Sinop, Türkiye'yi 2 yıl sonra yüzde 100 yerli nükleer santrale taşıyacak. Japonlarla el sıkışılmasındaki en önemli unsur olarak gösterilen bu hükmün anlaşma metninde de yer alması büyük önem taşıyor. Türkiye, Sinop nükleer santralinde inşaattan, elektrik üretimine kadar tüm süreçlerin içinde ortak ve karar verici olarak yeralacak.

Bu süre içinde yapacağı teknoloji transferiyle Türkiye, 3. nükleer santrali yüzde yüz yerli olarak kendisi kurmayı hedefliyor. Anlaşmadaki kritik unsurlarla ilgili bilgi veren yetkililer şunları anlattı:

"Bu kez, Ruslar'ın Akkuyu'da kuracağı nükleer santral projesinden ayrı bir model üzerinde uzlaşıldı. Türkiye EÜAŞ üzerinden Sinop nükleer santralinde azınlık ortak olacak. Bu oran şu anda yüzde 25 olarak düşünülüyor. EÜAŞ da hissesi oranında sermaye koyacak. Türkiye'nin Sinop'a toplamda yapacağı harcama 5 milyar dolar civarında hesaplanıyor. Teknolojiyi Japonlar getirecek, işletmeyi Fransızlar üstlenecek."

3. santrale yer aranacak

Ayrıca Türkiye, Japon ortaklığıyla 3. nükleer santralin yer seçimi çalışmasına başlayacak. 3. nükleer santrali Türkiye kendisi kuracak. Bunun için gerekli teknoloji transferini bu ortaklıktan sağlayacak.EÜAŞ, zaman içinde kendi hisselerini Türk, yerli şirketlere peyder pey devredebilecek. Özel sektörün de payı olmalı ki, bu şirketler ve EÜAŞ 3. santralin kurucusu olacak."

33 milyar $'lık projelerde imza günü

Türkiye'nin toplamda 33 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan dev projeleri için bugün düğmeye basılıyor.

Japon-Fransız ortaklığıyla gerçekleştirilecek, Türkiye'nin de ortak olarak yer alacağı Sinop Nükleer Santrali için imzalar bugün atılıyor. Projenin 21 milyar doların üzerinde mal olması bekleniyor.

Maliyeti Türkiye belirleyecek

SİNOP Nükleer Santrali konusunda bundan sonraki işleyiş ise şöyle olacak: "Türkiye, EÜAŞ'ın ortaklığıyla inşaattan elektrik üretimine kadar tüm süreçlerde, inşatta da projede de söz sahibi olacak. Önce iki ülke arasında hükümetlerarası anlaşma yapılacak. Sonra iki ülkenin devlet şirketleri uluslararası konsorsiyum kuracaklar. Sinop'un fizibilitesi ve finansmanını yapanlardan biri azınlık hissesi bile olsa Türkiye olacağı için, projelendirme ve maliyeti de Türkiye belirleyecek. Sinop'ta yerlileştirmenin çok yoğun olması planlanıyor. Akkuyu'daki gibi sadece kaba işler, inşaat işleri, montaj gibi işler değil, Türkiye'deki yerli sanayici tarafından karşılanabilecek işlerin sayısı ve niteliği artırılarak yerli sanayiden temin edilecek.'' (GÜLÜMHAN GÜLTEN / VATAN)

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dev-ihalenin-kazanani-belli-oldu/535026/2/


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,523 µs