En Sıcak Konular

1 MAYIS TAKSİM VE İSTANBUL'DA OHAL

2 Mayıs 2013 09:09 tsi
1 MAYIS TAKSİM VE İSTANBUL'DA OHAL Sendikalar geri adım atmadı hükümet Taksim’e gidenleri engellemek için metrobüs vapur, metro seferlerini durdurdu, köprüleri ulaşıma kapattı, milyonlarca İstanbullu evlerinde hapis kaldı

43 yıl sonra OHAL yani!

Sendikalar geri adım atmadı hükümet Taksim'e gidenleri engellemek için metrobüs vapur, metro seferlerini durdurdu, köprüleri ulaşıma kapattı, milyonlarca İstanbullu evlerinde hapis kaldı
 
İstanbul'da 1 Mayıs için valinin dediği oldu ve polis megafondan yaptığı "Dağılın yoksa dağıtırız" anonsu ile Taksim'e izin vermedi. Metrobüs, vapur ve bazı metro seferlerini iptal ettiğini bir gün önceden duyuran valilik, meydana girişi engellemek için Galata ve Unkapanı köprülerini ortadan ikiye ayırıp, Taksim'e giden tek yol olan Divan, Continental ve Hyatt otellerinin önünden geçen caddeye de sıcak asfalt döktürdü.
1 Mayıs için Taksim'e çıkan tüm yollara barikat kurulup yoğun güvenlik önlemleri alınırken ilk olarak Beşiktaş'ta toplanan bir gruba polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. 
Şişli'de de DİSK binası önünde toplanıp Taksim'e yürümek isteyen DİSK kortejine de polis müdahale etti. DİSK'in Şişli'deki genel merkezi önünde toplanıp slogan atan işçiler, Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürümeye başladı. "Dağılın, yoksa dağıtırız" uyarılarının ardından DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazı sıktı. Polis panzeri de kortejin önünde yürüyen grubun taşıdığı 1 Mayıs çelengini ezdi. 
 

Biber gazı sıkıldı
 

Polis, taş ve havai fişekle karşılık veren grubu DİSK Genel Merkezi'ne doğru kovaladı. Biber gazından etkilenen ve bu sırada yaralanan sendikacılar, ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Şişli'nin ara sokaklarından Büyükdere Caddesi'ne çıkmaya çalışan yüzleri maskeli bir diğer gruba da polis yine su sıkarak müdahalede bulundu. Grup, bu müdahalenin ardından Abide-i Hürriyet Caddesi'ne kaçtı. Polisin müdahalesi sonrası Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine sığınan gruba da polis müdahale etti. Polis tazyikli su ve biber gazı sıktı. Göstericiler polise taş atarak karşılık verdi. Kent genelinde çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Aynı saatlerde Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim'e yürümek istedi. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. Polisin müdahalesi, CHP'li yönetici ve vekilleri de vurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş  gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olaylarda iş yerleri, bankalar, otobüs durakları, cadde ve sokaklar büyük çapta hasar gördü.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yasak bölge ilan edilen Taksim'den çok uzaklarda bile, CHP Genel Başkan Yardımcılarını, milletvekillerini, aydınları, işçileri ve halkı gazlatan, coplatan, tüm ulaşım yollarını keserek sivil sıkıyönetim uygulatan AKP Hükümeti ile o hükümetin kraldan çok kralcı yöneticilerini kınıyorum" dedi.
 

1'i ağır 22 polis yaralandı
 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 22 polis memurunun yaralandığını, bunlardan 1'inin beyin travması nedeniyle ameliyata alındığını, yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini söyledi. Mutlu, 72 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
 
Benim ne günahım var?
 
Olaylı 1 Mayıs'ta bazı ilginçlikler de yer aldı. İşte onlardan birkaçı:
* Türkiye Gazeteciler Sendikası kortejine tişörtlerinde "1 Mayıs Pankartı'nı tutan" Latif Demirci'nin çizgi karakteri Güllü Hanım çizimi bulanan katılımcılar dikkat çekti.
* Mecidiyeköy'de toplanan Devrimci Spor Emekçileri Sendikası üyesi bir grup; "Zıpla zıpla, zıplamayan faşisttir" sloganıyla korteji zıplattı.
* Okmeydanı'nda göstericiler ile polis arasında süren çatışma sırasında yanıcı madde isabet eden bir iş yerinde yangın çıktı. Ekmek teknesinin yandığını gören iş yeri sahibi;  "Benim ne günahım var" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
* Şahan Gökbakar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen göstericiler ile polis arasında çıkan olayları Twitter üzerinden yorumladı:  Bile bile lades bunun adı. Günah. Gülüp, eğlenip kutlamak yerine bu manzaranın ne anlamı var? 
* Beşiktaş'ta polisin sıktığı biber gazından çevredeki esnaf da etkilendi. Gazdan etkilenen esnaflar, yüzlerini su ile yıkadı. Gaz girmemesi için de dükkanlarının kapısını kapattı.  
* Ellerinde TKP bayrağı bulunan grubun kaldırım taşlarını emniyet güçlerine fırlattı. Tam da bu sırada eylemcilerden birinin polisin elinden aldığı gaz bombasını onlara attı.
* Samsun'daki 1 Mayıs İstasyon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerindeki kutlamalara biber gazıyla birlikte gelen vatandaşla polis arasında tartışma yaşandı. Polise direnen vatandaş, "Siz Taksim'de biber gazı sıkarken iyi de biz yanımızda getirince mi suç? diye tepki gösterdi.
 
Taksim'e giden yola sıcak asfalt döküldü
 
1 Mayıs kutlamaları için Taksim'i yasak bölge ilan eden yetkililer çok ilginç bir önlem aldı. Galata ve Unkapanı'ndaki Atatürk köprüleri 1970 yılındaki gibi parçalara ayrılarak araç trafiğine kapatıldı.  Yurdun dört bir yanından İstanbul'a güvenlik kuvveti takviyesi yapıldı.  İstanbul'da 22 bin polis görev yaptı. Çeşitli illerden gönderilen çok sayıda polis, sabah erken saatlerde uçaklarla Atatürk Havalimanı'na indi. Yine çevre illerden gelen panzer ve TOMA'lar da olayların önlenmesi için görev yaptı.
 
Bazıları gazı yedi bazıları halay çekti
 
Mehter marşıyla Taksim'e gelen Hak-İş üyesi bir grup işçinin meydana girmesine polis izin verdi. 1977 yılı 1 Mayıs'ı öncesi "Yahudi Bayramı" diyerek 1 Mayıs'ı kutlamayan, eski genel başkanı AKP'den milletvekili olan Hak-İş, iktidara yakınlığıyla da bilinen bir sendika. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, davul zurna eşliğinde meydana giren Hak-İş üyesi işçilere tepki göstererek, "Şu anda davulla zurnayla buraya girmenin bir anlamı yok. İnsanlar gaz yerken, darp edilirken birkaç kişiyi buraya koyarak anma yaptırmayın." dedi. 
 
Cenaze namazı kılıp köprüye tırmandılar
 
Kendilerine "Antikapitalist Müslümanlar" adını veren bir grup, sabah saatlerinde Fatih Camisi avlusunda toplandı. İş kazalarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup Unkapanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Grubun attığı, "Yemin olsun ki kapitalistler bu dünyada cehennemi görecekler", "Allah ile aldatan bizden değildir", "Hırsız Müslüman istemiyoruz", "Müslüman zulme boyun eğmez" sloganları dikkat çekti. Polis tarafından durdurulan gruptakilerden ikisi Unkapanı Köprüsü'ne tırmandı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=83682


Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,234 µs