En Sıcak Konular

KARADENİZ YAYLALARI GECEKONDULAŞIYOR

28 Nisan 2013 19:56 tsi
KARADENİZ YAYLALARI GECEKONDULAŞIYOR Yeşili ve doğasıyla yeryüzü cenneti Karadeniz yaylaları, son yıllarda betonarme ve çarpık yapıların tehdidi altında.

Gecekondu siluetli yaylalar!

Yeşili ve doğasıyla yeryüzü cenneti Karadeniz yaylaları, son yıllarda betonarme ve çarpık yapıların tehdidi altında.

Yeşili ve doğasıyla yeryüzü cenneti Karadeniz yaylaları, son yıllarda betonarme ve çarpık yapıların tehdidi altında.

Son yıllarda çekiç ve keser seslerinin eksik olmadığı yaylalar, yeni görünümüyle daha çok büyükşehirlerin gece kondu mahallelerini anımsatıyor.

Yüzlerce yıldır Karadeniz köylülerinin, daha çok hayvancılıkla anlam kazandırdığı ve senelik ihtiyaçlarını tedarik ettiği Karadeniz yaylaları, gurbetçilerin doğanın ve yaz aylarının tadını çıkarmak için tercih ettiği mekanlar haline geldi. Buna bağlı olarak yüzlerce yıldır modern hayatın bozamadığı yaylalar, artık sayıları giderek artan betonarme ve çarpık görüntüye yenik düşmek üzere. Köylüler günlük koşuşturmacaları içinde yaylacılığın gereklerini yerine getiririrken, gurbetçiler ise temiz havanın ve doğanın tadını çıkarıyorlar.

Yaylayı kullanma sebepleri ve barınma şekillerini gayet doğal olarak değerlendiren gurbetçilerin aksine, yaylaların yüzyıllardır çilesine ve zahmetine ortak olan yaylacılar, yaşadıkları doğal mekanın betonarme ve çarpık yapılarla doğallığını kaybetmesinden şikayetçi.

Yaylalarda çarpık yapılaşmayla alakalı ciddi denetim problemlerinin olduğunu dile getiren Giresun'un önemli yaylalarından Kümbet Muhtarı Ahmet Çoruh, "Denetim organı olarak varsayılıyoruz. Yalnız muhtarlar, devlet ile halk arasında kalmış durumda. Ve bu yük muhtarlar için ciddi sıkıntılar doğuruyor. Yaylalardaki kaçak yapıların hesabı muhtarlardan soruluyor. Arada kalıyoruz. Bu kadar kırgınlığı ve sorunu kaldıramıyoruz. Yaylalar bir bütün halinde muamma." diye konuştu.

Kaçak yapıların devamlı olarak hesabının muhtarlara sorulduğunu sözlerine ekleyen Çoruh, "Sorumluluğumuzdaki alan çok geniş. Tam manasıyla kontrol etmemiz imkansız. Gözden kaçanlardan ötürü biz yargılanıyoruz. Kaçak yapı yapıldığında bildiremediğimizden ötürü devamlı soruşturma geçiriyoruz. Kaçak yapıyla muhatap olmamız durumunda da "Ne yapıyorsun buraya?" diyorum. "Burası benim atamın, dedemin yeri" diyor. Durumu yetkililere bildiriyorum. Konu mahkemeye intikal ediyor. Mahkemede de netice alınmayınca biz mahcup oluyoruz. Arada kalıyoruz. Muhtar olarak, ihtiyar heyeti olarak köyde eziliyoruz. " şeklinde konuştu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Gecekondu_siluetli_yaylalar/279483#.UX1LLaLxqCk


Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,162 µs