En Sıcak Konular

SÜRECİ BAŞLATAN ESRARENGİZ ARACI KİM?

28 Nisan 2013 09:35 tsi
SÜRECİ BAŞLATAN ESRARENGİZ ARACI KİM? En başından beri adının basına sızdırılmasını istenmeyen bu kurum Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yapıyor.

GIZEMLI ARACI

VATAN gazetesinden Ruşen Çakır'a, Oslo süreci ile bilgi veren Karayılan, "Önderliğimiz ile sorunların çözülmesi, tartışılması daha doğrudur. Eğer zaten biz ona dönük sıkı bir politika yürütmeseydik bu süreç gelişmeyebilirdi.

Önce PKK'nın, sonra Türkiye'nin kapısı çalındı

VATAN gazetesinden Ruşen Çakır'a, Oslo süreci ile bilgi veren Karayılan, "Önderliğimiz ile sorunların çözülmesi, tartışılması daha doğrudur. Eğer zaten biz ona dönük sıkı bir politika yürütmeseydik bu süreç gelişmeyebilirdi. Devletle bizim aramızda aracı olan, isim vermeyeceğim çünkü ısrarla isimlerinin verilmesini istemiyorlar, ama uluslararası ve tanınan bir kurum. Bunların bizimle iletişime geçmesi ilk görüşmemiz 2005'de oldu. 2006'da da ilişkiler sistematik oldu. Bunların şartı şuydu: evvela gizlilik şartı koyuyor. Basına kapalı olacak. Yönetiminizde dar bir kesim bilecek. Herkes bilmeyecek. İşte yetkili yönetim kaç kişi? Sordular. Dedim ki 11 kişi. "Tamam bu 11 kişi dışında kimse bilmeyecek." Böyle birkaç görüşmede sistematik, karşı tarafla da görüşüyorlar. Türkiye'de önce Başbakan'la görüşmüşler. Başbakan onları MİT'e yönlendirmiş. Demiş o benim temsilcim." şeklinde konuştu. Karayılan bu kurumun BM çerçevesinde bir kurum olduğunun altını çizdi.

Süreç nasıl başlatıldı, kim yönetiyor?

KARAYILAN'IN bu açıklaması sürecin kim ya da kimler tarafından başlatıldığını ve kontrol altında tutulduğuna dair endişeleri derinleştiriyor. En başından beri adının basına sızdırılmasını istenmeyen bu kurum Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yapıyor. Adını gizli tutan bu kurumun Türkiye ile PKK'nın arasını neden yaptığı henüz bilinmiyor. AB ve ABD'nin PKK'ya lojistik destek verdiğini bilmeyen yok. O zaman ne değişti de uluslararası güçler PKK ile Türkiye'nin arasını yapmayı tercih etti. Bunu yaparken taraflara ne gibi vaatlerde bulundular. Türkiye, PKK ile görüşme konusunda farklı alanlarda tehdit edildi mi? Cevap bekleyen o kadar çok soru var ki. Asıl düşünülmesi gereken PKK'yı Türkiye'nin başına bela eden uluslararası güçlerin şimdi neden tersi bir yönde adım attıkları. Bu güçlerin bugüne kadar Türkiye'nin hayrına bir adım atmadıklarını bildiğimize göre, sürecin nerelere varacağını tahmin etmek güç değil.

PKK'yla başlatılan süreç hızla çok bilinmeyenli bir denkleme doğru dönüşüyor. PKK ile neler konuşulduğu, terörü kullanan ellere hangi tavizlerin verildiği, masada gerçekte nelerin döndüğü hâlâ bilmiyor. PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren Kuzey Irak'a çekileceğini açıklamasının ardından, gözler bir anda terör örgütünün merkez üssü olan Kandil'e çevrildi. Adeta Kandil'e akın eden Türk medyası burada örgütün ikinci adamı Murat Karayılan'a sürece ilişkin sorular sordu. Vatan gazetesinden Ruşen Çakır'ın Murat Karayılan'la yaptığı röportajda yer alan önemli bir ayrıntı ise adeta sürecin kim tarafından kurgulanıp, yürütüldüğünü deşifre ediyor.

KANDİL'E OTOBÜS SEFERİ

Açılım süreci, barış süreci, PKK silah bırakıyor derken, çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Güvenlik birimlerinin saptamalarına göre, özellikle Diyarbakır Lice'den ve Şırnak'tan örgüte çok sayıda yeni katılım var. İstanbul'un çeşitli noktalarından örgüte katılmak isteyenler için sınır illerine otobüs kaldırılıyor.

GENÇLERE, İŞ VE GELECEK VAAD EDİLİYOR

ÇEKİLME süreci, PKK'nın örgütlenme yöntemlerini de değiştiriyor. Bir yanda örgüt üyeleri çekilme hazırlıklarını sürdürürken, diğer yanda yeni sempatizanlar Kuzey Irak'taki kamplara götürülüyor. Güvenlik birimlerinin saptamalarına göre, gençlere, kurulacak yeni yapıda 'görev', 'iş', 'gelecek' vaat ediliyor; aileler ikna ediliyor. Güvenlik birimlerinin saptamalarına göre, özellikle Diyarbakır Lice'den ve Şırnak'tan örgüte çok sayıda yeni katılım var.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/GIZEMLI_ARACI/279437#.UXw2OaJSg6g


Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,484 µs