En Sıcak Konular

ŞOK'TAN SONRA Dia'SA'YI DA ALDI AMA ''BAKKALLARA RAKİP DEĞİLİM'' DİYOR

27 Nisan 2013 10:57 tsi
ŞOK'TAN SONRA Dia'SA'YI DA ALDI AMA ''BAKKALLARA RAKİP DEĞİLİM'' DİYOR Murat Ülker, “Ben müşterilerime yani bakkallara rakip olmam sözümün arkasındayım. Sözüm söz. Yeni bir yer açmıyorum. Satışa çıkan bir market zincirini bünyeme katıyorum” dedi.

DiaSa'yı aldım ama sözümden dönmedim

Migros'tan Şok mağazalarını alan Yıldız Holding, DiaSa'yı da almak için imza attı. Murat Ülker, "Ben müşterilerime yani bakkallara rakip olmam sözümün arkasındayım. Sözüm söz. Yeni bir yer açmıyorum. Satışa çıkan bir market zincirini bünyeme katıyorum" dedi.

Koç Grubu'nun Migros'u, Hüsnü Özyeğin'in Gima'yı sattığı, perakende sektöründe 'O bunu alıyormuş, bu da şunu satıyormuş' türünden dedikoduların alıp başını gittiği günler.

Murat Ülker'e bu ortamda "Siz de marketçiliği düşünür müsünüz?" diye sorulmuştu.

Murat Ülker, "Babam Sabri Ülker hep 'müşterilerine rakip olma' derdi. Ben de bu düşünceyle müşterilerime rakip olmam diyorum. Ana felsefemiz bu" cevabını vermişti. Aradan yıllar geçti.

Yıldız Holding önce Şok Marketler Zinciri'ni aldı, şimdi de DiaSa'yı 320 milyon TL fiyatla almak üzere imza attı.

DiaSa bize geldi

Önceki gün Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Murat Ülker ile Fenerbahçe-Benfica maçını izlerken bu müşteriye rakip olma meselesini hatırlattık. Şu yanıtı verdi: 

"Babam rahmetli Sabri Ülker, "Müşterilerine rakip olma" diyordu. Ben de onun bu sözünü aktarmıştım. Bu sözden vazgeçmiş değilim. Baktığınızda ben bakkal dükkanı açmıyorum. Yani, yine sözüm söz. Satışa çıkan market zincirini bünyemize katıyoruz. Bu alanda bakkallarla bağlantılı en önemli işimiz Bizim Toptan. Orada da bakkallara toptan satış yapıyoruz."

Murat Ülker, Şok Marketler Zinciri'nden sonra DiaSa'nın alımı için düğmeye kimin bastığı sorusuna da, "Fırsat karşımıza çıktı. Biz onlara değil, onlar bize geldi" cevabını verdi.

DiaSa yönetiminin, "Bizi siz satın alın" diye karşılarına geldiğinde kendi şartlarını ortaya koyarak masaya oturduklarını söyleyen Murat Ülker, o şartı da, "Bizimle olumlu ya da olumsuz görüşmeler sonuçlanıncaya kadar başkalarıyla görüşmeyin dedik. Yani münhasırlık istedik. Onlar da sanırım buna uydu" şeklinde açıkladı.

Murat Ülker, Rekabet Kurumu'nun onayının alınmasının ardından bu satış işleminin bir kaç ay içinde tamamlanacağı görüşünde.

DiaSa'lar Şok olmaz belki birbiriyle yarışır

Rekabet Kurumu onayı sonrası yaklaşık 1200 DiaSa mağazasını devralmaları halinde izleyecekleri stratejiyi de Murat Ülker, ilk kez paylaştı: "Dia'nın patronu Şok oldu. Şok'un Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu. Koç Holding'in eski üst düzey yöneticilerinden olan Cengiz Bey, Ülker'de de bağımsız üyemiz. O bizi yönlendirecek. İlk planımız Dia'yı da ayrı marka olarak sürdürmek. Dia markasını kullanma hakkını da aldık. Devirden sonra 6 ay ayrı marka olarak sürdüreceğiz. Şok ve Dia ayrı markalar halinde başarılı devam edebilirse, o yönde ilerleriz."


Müşteri gibi mağazaları gezmiş

Murat Ülker, satış sözleşmesini imzaladıktan sonra Dia mağazalarını gizli müşteri olarak incelediğini söyledi. Ülker, "Bir mağazadan kepekli galete aldım. Kasadaki görevli 'İkincisi bedava kampanyamız var' dedi. Bir başka mağazaya girdim. Aynı galeteyi aldım. Kampanya hatırlatılmak şöyle dursun, kasada da epey bekledim. Eksiklikleri gezip görerek belirleyeceğiz. Nasıl daha iyi olurun yanıtını bulacağız" diye konuştu.


DiaSa yönetimi içki stoklarını eritmiş

DiaSa'nın Yıldız Holding bünyesine katılacağı duyulunca, bu marketlerde satılan alkollü içkiler de gündeme gelmişti. Şok Marketler Zinciri alkolü bırakmıştı. Aynı tavrın DiaSa için de geçerli olup olmayacağını Murat Ülker, şöyle izah etti:

"DiaSa'nın İspanyol yöneticisi bizim genel tavrımızı sanırım biliyordu. Ya da soruşturup öğrendi. İmza aşamasına yaklaştığımızı gördüğü andan itibaren alkollü içki alımını kesmiş. Herhalde bu tavrı stok eritme çabasından kaynaklandı. Devir bir kaç ay süreceğine göre biz devralana kadar tüm mağazalardaki stoklar tükenir diye düşünüyorum. Yani buradan bir zarar söz konusu olmaz. Bizim tavrımız belli. Sağlığa zararlı ürünleri pazarlamak istemiyoruz."

Murat Ülker'e maç boyunca ağzından eksik etmediği puroyu hatırlattık: "Evet, sonuçta sigara da sağlığa zararlı. Yapabilsem marketlerimizde sigara da satılsın istemem. Ancak şimdilik öyle bir kararımız yok..."

Ercan İnan - Vatan

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/diasayi-aldim-ama-sozumden-donmedim/533412/4/yazarlar


Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,025 µs