En Sıcak Konular

KARAYILAN TEHDİT EDEREK ÇEKİLME TARİHİNİ AÇIKLADI

25 Nisan 2013 23:24 tsi
KARAYILAN TEHDİT EDEREK ÇEKİLME TARİHİNİ AÇIKLADI Kandil'de beklenen basın toplantısını Murat Karayılan gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Murat Karayılan, Zeki Şengali ve Hacer Zagros katıldı.

Karayılan'dan tarihi açıklama!
 
Murat Karayılan, Kandil'de PKK'nın geri çekilme tarihini açıkladı.

Kandil'de beklenen basın toplantısını Murat Karayılan gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Murat Karayılan, Zeki Şengali ve Hacer Zagros katıldı.

Güvenlik gerekçesiyle cep telefonu ve kameraların alınmadığı alanda ilginç olaylar da yaşandı. Karayılan'ın açıklamanın yapacağı alana geldiği gören gazeteciler, soru sormak için birbirleriyle yarıştılar. Bu esnada Murat Karayılan ezilme tehlikesi geçirdi.

İlk olarak Murat Karayılan, Öcalan'ın Time dergisi tarafından en etkili 100 kişi arasında gösteridiği için Öcalan'ın tanıtım yazısını yazan Sinn Fein ve Garry Adams'a teşekkür etti.

Murat Karayılan, Kandil'de düzenlediği basın toplantısında geri çekilme sürecinin başladığını açıkladı.

KARAYILAN'DAN 6 MADDELİK AÇIKLAMA:

Sürecin kesintiye uğramaması için temel olan bazı hususlar açıklamada 6 madde halinde formüle edildi.

1- PKK hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini tamamlayacak.

2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 8 Mayıs 2013 tarihinde başlayacak. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, örgüt üyelerinin hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

3- Geri çekilmede PKK'lıların üsleneceği yer Kuzey Irak'a çekilecek olan PKK'lıların güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Kuzey Irak Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden bekliyor.

4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi isteniyor. Geri çekilen PKK'lılara yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak PKK misilleme yapacak.

5- PKK, çekilirken, Türkiye de buna paralel olarak, herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Öcalan'a mektuplarla ifade edildiği ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.

6- Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.

SÜREÇ 3 AŞAMADA TAMAMLANACAK!

Karayılan, demokratik çözüm süreci olarak ifade edilen sürecin üç aşamadan oluştuğunu belirtti.

"Uygulanmakta olan ateşkes ve PKK'nın başarılı bir biçimde geri çekilmesiyle birlikte birinci aşama sona erecek ve ikinci aşama başlamış olacaktır."

ANAYASA VURGUSU!

İkinci aşama, sorunun kalıcı çözümü için, daha çok devletin ve hükümetin yükümlülüklerini yerine getireceği aşama olarak belirtildi. Bu süreçte atılacak bazı adımlarsa şu şekilde formüle edildi:

"Anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlarla Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözüme kavuşturulmasının koşulları doğmuş olacaktır. Koruculuk, özel tim, vb. tüm özel savaş yapılarının devre dışı edilmesi ve demokratik sivil toplum zihniyetine uygun bir ortamın oluşturulması gereklidir."

Yeni ve demokratik bir anayasanın bu sürecin gelişmesindeki öneminin altının çizildiği açıklamada, şu tespitlere yer verildi: 

"Özellikle Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir."

'NORMALLEŞME SÜRECİ'

Normalleşme süreci olarak altı çizilen üçüncü aşama ise şöyle formüle edildi:

"Bu görevin gerçekleşmesiyle birlikte, üçüncü aşama olan 'normalleşme süreci' başlamış olacaktır. Normalleşme süreci, barışın kalıcılaşması, toplumsal uzlaşma, eşitlik ve özgürlükler sürecidir. Öcalan dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve PKK'nın silahsızlanması gündeme girecektir"

Terör örgütü PKK'nın geri çekilmesine ilişkin yapması beklenen basın toplantısını izlemek üzere 50'den fazla gazeteci Kandil'e geldi.

Aralarında yabacı basın mensuplarının da bulunduğu çok sayıda gazeteci Erbil'den karayoluyla Kandil Dağı yakınlarındaki Kandil'e geldi. Gazetecilerin isimlerini ve hangi kuruluşta görev yapıklarına ilişkin bilgileri alan örgüt mensupları, canlı yayın araçlarının girişine izin vermeyerek, geri gönderdi.

Kandil Belediyesi önünde bekletilen gazetecilerin, basın toplantısının düzenleneceği yere götürüleceği bildirildi.

Öte yandan terör örgütü PKK üyeleri, basın mensuplarına uyacakları kurallarla ilgili bilgi verdi.Bölgeye konvoy halinde gidileceği, cep telefonlarının alınmayacağı, basın 
toplantısı saatinin daha sonra açıklanacağı ifade edildi.

Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) iddiasına göre Kandil'de yapılması beklenen çekilme toplantısı tehlikeye girdi. Haberde şöyle denildi:

'Keşif yapan uçakların bugün Kandil üzerinde de keşif faaliyetlerine başlaması nedeniyle Kandil'in girişinde çok sayıda gazetecinin bekletildiği öğrenildi. Çok sayıda gazetecinin henüz basın toplantısının yapılacağı noktaya ulaşmaması nedeniyle de basın toplantısı gerçekleştirilemiyor. Toplantının bugün yapılıp yapılmayacağı şu an itibariyle netlik kazanmış değil. '

PKK ÇEKİLİRKEN ASKER NE YAPACAK?

Sabah Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre, olası saldırı ve provokasyon girişimleri, çatışma, sıcak temas ihtimaline karşı geri çekilmede güzergahtaki 120 karakolda birer koordinatör subay görev yapacak. Bu subaylar PKK'lıların geçişi sırasında birliklerin sevk ve idaresinden sorumlu olacak.

Karakollara bağlı geçici üs bölgeleri, uzak emniyet timleri, gözetleme kuleleri ve pusu noktaları da bulunuyor. Karakol ve üs bölgelerinde gece çalışma özelliğine sahip "Baykuş", ay ışığında çalışan "Kedigözü" ve vücut ısısına duyarlı "Yarasa" adlı termal kameralar var.

HERONLAR UÇMAYACAK, TERMAL KAMERALAR ÇALIŞMAYACAK

Yasal bir düzenleme bulunmadığı için görüntü alınması halinde 'görev gereği' müdahale edilmesi şart olduğu için, PKK'lıların çekilmesi sırasında geçici üs bölgelerindeki timler, pusulama görevi yürüten özel birlikler ile yüksek ve hâkim tepelerdeki gözetleme kulelerinde görev alan güvenlik güçleri karakollara çekilecek. PKK'lıların geçişleri 01.00 ile sabaha karşı 04.00 arasında olacak. PKK'lılar, Türkiye'ye giriş yaptıkları ve "güvenli koridor" olarak gördükleri kendi geçiş güzergâhlarını kullanacak. İntikaller gece karanlığında araziyi bilen örgüt kuryeleri öncülüğünde yapılacak, gündüzleri ise yüksek kayalık bölgelerde beklenecek. Bu saatlerde Heron uçuşları olmayacak, termal kameralar çalışmayacak. Görüntü ya da temas olmadığı için müdahale de yapılmayacak. Sadece sinyal uyarıcı sismik cihazlarla istihbarat amaçlı dinleme yapılacak. Subay ve komutanlar bağlı bulundukları ilin valisiyle koordinasyon halinde çalışacak.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/karayilandan-tarihi-aciklama/532922/1/gundem


Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,112 µs