En Sıcak Konular

HER SENE İÇİN 14 GÜN KIDEM TAZMİNATI!

20 Nisan 2013 22:04 tsi
HER SENE İÇİN 14 GÜN KIDEM TAZMİNATI! Çalışana her yıl için 1 brüt maaş ödeyen mevcut sistemin yerini alacak Kıdem Tazminatı Fonu sendikaların görüşüne sunuldu.

Her sene için 14 gün kıdem tazminatı!

Kıdem Tazminatı Fonu'nda beklenen oldu

Çalışana her yıl için 1 brüt maaş ödeyen mevcut sistemin yerini alacak Kıdem Tazminatı Fonu sendikaların görüşüne sunuldu. Yeni Fon çalışılan her yıl için 30 değil, 14 günlük ücretin kıdem olarak ödenmesini öngörüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla geçtiğimiz yıl rafa kaldırılan Kıdem Tazminatı Fonu'nda beklenen oldu. Mevcut Kıdem Tazminatı sisteminin kaldırılması ve yerine bir fon kurulmasına ilişkin sistem raftan indi. Çalışma Bakanlığı "Kıdem Tazminatı Fonu" başlığını taşeronluk sistemiyle ilgili taslağa iliştirerek, sendikaların önüne koydu. Taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesi gerekçesiyle yola çıkan Çalışma Bakanlığı, önceki gün topladığı 3'lü Danışma Kurulu toplantısında konuyu sendikaların önüne getirdi.

Kendimiz de yürütebiliriz

Bakanlık taşeron işçilerin sorunlarının çözümünde mevcut kıdem tazminatı sisteminin kaldırılmasını ve bireysel hesapları öngören bir fon sistemini kurulmasını ön şart olarak görüyor. Çalışma Bakanı başkanlığında önceki gün taşeronluk gündemiyle gerçekleşen toplantıya TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve ilgili bürokratlar katıldı. Ancak bu toplantıda bakanlığın masaya getirdiği taslakta kıdem tazminatı konusunun da gündeme gelmesiyle 3'lü Danışma Kurulu toplantısı bir daha toplanmamak üzere dağıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in, "Çok istisnai bir şey olmadığı sürece bir daha toplanmayalım. Çalışmaları biz kendimiz yürüteceğiz" diyerek toplantıyı bitirdiği öğrenildi. Kıdem tazminatı sistemi yerine Fon Sistemi'ne geçilmesine ilişkin ilk adım olarak, bunun ilk uygulaması taşeron işçiler için yapılacak.

Taşeronlarda denenecek

Ardından tüm çalışanlara yaygınlaştırılacak. Böylece taşeronlarla yeni sisteme geçiş yapılması, ortaya çıkacak aksiliklerin de böylece giderilmesi, ayrıca toplumdaki itirazların da yumuşatılması amaçlanıyor.

Artık her iş için taşeron kullanmak mümkün olacak

Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçinin sorununu çözme amacıyla getirdiği taslakta yer alan başka bir düzenleme ise işçi temsilcilerini ayağa kaldırdı. Bakanlık, İş Kanunu'nun taşeronluğu düzenleyen 2'nci maddesindeki "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektiren işler" şeklindeki tanımı, "teknoloji veya uzmanlık gerektiren işler" olarak değiştirme önerisiyle gelince, işçi temsilcileri ayağa kalktı. Bu değişiklik, taşeronluğa getirilen sınırlamanın ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Bu düzenlemeye itiraz eden işçi temsilcileri, taşeronluğun kuralsız ve koşulsuz şekilde daha da yaygınlaşacağını savundu. Konfederasyonların bakanlığın önerisine sert çıktıkları ve kabul edilemez olduğunu vurguladıkları öğrenildi.

Brüt maaşı 2 bin TL olan ne kadar alacak?

Diyelim ki işçi Mehmet brüt 2 bin TL maaşla çalışıyor. Bu ücret seviyesinden 10 yıllık kıdemi var. İşten ayrıldığı takdirde şu an için alacağı kıdem tazminatı 20 bin TL olacak. Yeni sistemde ise her yıla 14 günlük ücret üzerinden alacağı para 9 bin 400 liraya düşecek.

Biriken parayı görecek ancak dokunamayacak

Yeni sistemde tüm çalışanların parasının bireysel hesaplarda toplanması, herkesin kendi hesabındaki parayı izlemesi öngörülüyor. Buna göre yeni sistemde çalışanlar, örneğin banka ATM'lerinden bile para çekerken kendi hesabındaki parayı görebilecek. Ancak bunu çekemeyecek, kullanamayacak.

Taşeronluk bahane sorun uygulamada

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yeniden gündeme gelen tasarı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bakanlık bireysel hesaplara dayanan bir sistem öneriyor, fon sistemi. Bunu da 'taşeronlar hukuken kıdem tazminatı alamıyor' gerekçesine dayandırıyorlar. Oysa toplantıda bir kez daha anlattık.

Tazminat alabilir

Taşeron işçi de kanuna göre kıdem tazminatı alabilir. Burada yaşanan sorun hukuktan değil, işveren uygulamalarından kaynaklanıyor. Bakanlık olarak bunu denetleyin engelleyin sorunu çözün, dedik. Çünkü sorun uygulamada. Bunu kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi söyledik. Zaten hiçbir konuda uzlaşma sağlanamadığı için toplantı bitti. Bir daha da toplanmayı düşünmüyoruz. Taşeron işçiliğinin sorunlarının çözülmesi değil, koşulsuz ve kuralsız bir taşeron sistemi getirilmeye çalışılıyor. İş Kanunu 2. madde taşeron için üç koşul gerektiriyordu. Bakanlık şimdi bu koşulları kaldırmayı öneriyor. Yeni durumda her işi 'teknoloji ve uzmanlık gerektiriyor' diyerek taşerona verebilirsiniz." (GÜLÜMHAN GÜLTEN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/her-sene-icin-14-gun-kidem-tazminati/531595/2/Ekonomi





Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,568 µs