En Sıcak Konular

FAZIL SAY'IN ALDIĞI CEZAYA DAİR

17 Nisan 2013 23:01 tsi
FAZIL SAY'IN ALDIĞI CEZAYA DAİR Fazıl Say ve onun gibi düşünenler "kutsala küfrederek" adam ve aydın olunamayacağını görmeliler.

Fazıl Say'ın aldığı cezaya dair

"Aydın kimliği" tartışmaları öteden beri toplumu hayli meşgul etmiştir. Gerçek manada aydın kimdir? Aydın kimliğini tanımlayan temel öğeler nelerdir? Sadece entelektüel birikim, tahsil, kültür, düzeyi gibi kavramlar aydını tarif için yeterli midir?
Bence değildir.
Yaptığı sanatsal çalışmanın düzeyi ne olursa olsun bir kişi "yaşadığı toplumun değerlerine yabancı ise, o değerlerle savaş halinde ise, o değerlerle dalga geçiyorsa asla aydın olamaz. Yaşadığı topluma tepeden bakan ve aşağılayan kişi için aydın demek aydın kavramına hakarettir.
Bu açıdan bakıldığında Fazıl Say isterse dünyanın en ünlü piyanisti olsun benim nazarımda "aydın olma vasfına haiz değildir." Sadece iyi bir piyanisttir.
Bu nedenle Fazıl Say'ın "dini değerler hakaret" davasından aldığı 10 aylık cezadan dolayı yargıya saldıranlara da, Fazıl Say'a sahip çıkanlara da katılmıyorum.
Fazıl say neden dolayı yargılandı? Ne söyledi ve yazdı ki mahkemeye verildi?
Bilmeyenler için kısa bir hatırlatma yapayım:
Say, geçtiğimiz yıl twitter sayfasında "İslam'a, Hz. Peygamberimize ve hatta Allah'a (c.c) yönelik çok ağır hakaretlerde bulundu. Bu hakaret cümleleri öylesine "iğrenç" boyutta ki ben bunları ancak sansürleyerek vermek istiyorum:
"Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir?"
"Müezzin, 22 saniyede okudu akşam ezanını.  Ne acelen var? Sevgili! Rakı masası!"
Fazıl Sayın diğer iğrenç ifadelerini sütunuma almayacağım.
Sadece bu kadarı bile onun "en azından" ne kadar cahil olduğunu gösteriyor. Şarap yudumlayarak beste yaparken anlaşılan alkol duvarını sürekli aştığı için "şarap" kelimesinin ne anlama geldiğini araştıramamış. Şarap kelimesi Arapça "şerebe" yani "içmek" kökünden gelir. "İçilen şey" anlamına gelir. Arapçada "içilen" her şeyin adı şaraptır! Şarap, üzüm suyundan elde edilen bir alkolün adı değildir. Su, meyve suyu, süt de şaraptır!
KURANI KERİM'DE DE BU ANLAMDA KULLANILMIŞTIR. YANİ "İÇİNDE EN GÜZEL ŞARAPLAR (İÇECEKLER) OLAN CENNET" KASDEDİLMİŞTİR.
Müezzinin akşam ezanını 22 saniyede okumasıyla dalga geçmesi ise ayı bir cehalettir. Evet, akşam namazı hızlı okunur. (Gerçi ben bu yaşa kadar 22 saniyede okuyan müezzine rastlamadım ama el cevap okunabilir!) İslam uleması bunda birçok hikmetin olduğunu asırlardan beri bize bildiriyorlar. Ama ben bunun hikmeti olarak Hz. Peygamberimizin "kıyamet akşam namazı vakti kopacak" hadisi şerifini görüyorum. Müslümanlar, bir an önce namazlarını kılıp Allah'ın huzuruna öyle vasıl olma heyecanı içinde bulunurlar akşam vaktinde.
Kuşkusuz "bin an önce şarabımı yudumlayayım" düşüncesinde olan Fazıl Say, "bir an önce namazımı kılayım" heyecanıyla tutuşan bir müminin ilahi aşkını kavrayamaz.
Keşke o heyecanı kavrasa ve o aşkın bestesini yapsa idi o zaman gerçek aydın ve sanatçı olabilirdi.
Keşke Fazıl Say, "inanmasa bile" içinde yaşadığı toplumun "imanıyla, Müslümanlıyla, ezanıyla, müezziniyle, cennetiyle" biraz ilgilenme biraz araştırma "düzeyini" göstermelidir.
Mesela ben şu sıralar Amerikalı bir tarih araştırmacısı olan Leslie P. Pierce'nin Osmanlı'da haremi anlattığı "Haremi Hümayun, Osmanlı İmparatorluğu'nda Hükümranlık ve Kadınlar" adlı kitabını okuyorum. Pierce, Osmanlı'da haremin ne olduğunu kulaktan dolma uyduruk fantezi bilgileriyle değil, yıllarını verdiği objektif araştırmalarla ele alıyor ve "haremin nasıl muazzam bir eğitim kurumu" olduğunu belgeleriyle anlatıyor.
Fazıl Say, haremi ele alsaydı eminim hiç araştırmadan oryantalistlerin çizdirdiği hayali resimlerin ışığında "Osmanlı'nın uçkur dairesi" olarak yorumlayacaktı.
Tıpkı Kuran'a, Peygamber'e saldırırken tek bir kelime araştırma yapma ihtiyacı hissetmemesi gibi.
Dolayısıyla Fazıl Say ve onun gibi düşünenler "kutsala küfrederek" adam ve aydın olunamayacağını görmeliler.
Ona sahip çıkanlar da (sanatına elbette sahip çıkılmalı) bu gerçeği lütfen göz ardı etmesinler.

Muharrem Bayraktar- Yeni Mesaj

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ...http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12005415/fazil-say-in-aldigi-cezaya-dair/muharrem-bayraktar



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,010 µs