En Sıcak Konular

''ÖZÜR SONRASI'' TÜRKİYE'YE YENİ GÖREV

9 Nisan 2013 21:37 tsi
''ÖZÜR SONRASI'' TÜRKİYE'YE YENİ GÖREV Kerry’nin Erdoğan ve Davutoğlu görüşmelerinin içeriği belli oldu. “Özür sonrası” Türkiye’nin yeni görevi: Hamas’a diz çöktürmek!

Taşları bağla köpekleri sal

Kerry'nin Erdoğan ve Davutoğlu görüşmelerinin içeriği belli oldu. "Özür sonrası" Türkiye'nin yeni görevi: Hamas'a diz çöktürmek!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 5 hafta içinde iki defa Türkiye'yi ziyaret etti. Ankara'da temaslarda bulunan Kerry'nin Türkiye ziyaretlerinin kodları çözüldü. ABD tarafından terör örgütü olarak nitelenen Hamas, İsrail'i tanımadığı için masaya oturmuyor. Direnişin simgesi olan HAMAS'ın bu tutumu İsrail'in meşruiyeti için en büyük tehlike. Bu yüzden ABD, Türkiye'den Hamas'ı ikna etmesini istiyor. Türkiye verilen görev şu: Hamas şiddeti kınasın, direnişe son versin, İsrail'in varlığını kabul etsin, el sıkışmak için masaya otursun.

Herşey yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Son aylarda yaşanan ani gelişmelerin nedeni, Kerry'nin Türkiye beş hafta içinde yaptığı iki ziyaretle anlaşıldı. Kerry daha Türkiye'ye gelemden ABD yayımlanan gazete ve dergilerde ziyaretin İsrail için yapıldığı belirtilmişti. Yaşanan gelişmelerde bu iddiaları doğruladı.

Türkiye İsrail için devrede

20 Martta İsrail'i ziyaret eden Obama, telefon diplomasisiyle, Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yeni bir süreç başlattı. Özür diplomasisiyle göz boyayan İsrail, Filistin'de yaptığı katliamlara devam ederken Türkiye'ye öne sürülen şartlara ilişkin söz vermedik açıklaması yaptı. Türkiye tek taraflı olarak 'bayrakları suya indirirken' İsrail bildiğini okumaya devam etti. Şimdi de ABD'de İsrail'in güvenliği ve varlığını teminatı için Türkiye'den Hamas'ı ikan etmesini istiyor. Geçtiğimiz hafta sonu Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry arasında yapılan görüşmelerin ağırlıklı gündem maddesi de Hamas'tı.

Obama'nın çabasına vurgu

Davutoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kerry'nin son Ankara ziyaretinde bütün bölgesel konuları kapsamlı şekilde ele aldıklarını, daha sonra telefon temaslarıyla bu konularda önemli mesafeler katedildiğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda, Kerry ve ABD Başkanı Barack Obama'nın katkılarıyla elde edilen sonucun, bunların göstergesi olduğunu ifade etti. Davudoğlu'nun bu açıklaması ABD'nin son aylarda yürüttüğü diploması atağının kim için olduğunu da ortaya çıkardı. Kerry'nin "Türkiye Ortadoğu barış sürecinde kilit rol oynayabilir. Özellikle Hamas ile El Fetih arasındaki sıkıntıların giderilmesi sürecin sürerliliği bakımından çok önemli. Aynı şekilde bölgeyi çok iyi bilen Türkiye'nin İsrail ile de bu konuyu görüşmesi de çözümün daha sağlam olmasını sağlar" ifadeleri oynanan tiyatroyu gözler önüne serdi.

İhale Türkiye'ye verildi

Bütün değerlendirmeler Hamas'ı ikna görevinin Türkiye'ye verildiği yönünde. Middle East Online, İsrail-Filistin barış görüşmelerine Hamas'ın da dahil edilmesi rolünün Türkiye'ye verildiğini öne sürdü. Site  hafta sonunda Brookings Enstitüsü'nde bir araya gelen uzmanların, İsrail ve Filistin'de yaşananları masaya yatırdığını ifade etti. Hamas'ı 1997'den itibaren terör örgütü olarak gören Amerika, Hamas'la doğrudan müzakereye girmeye karşı çıkıyor. İsrail'in Washington Eski Büyükelçisi ve Tel Aviv Üniversitesi'nde profesör olan Itamar Rabinovich, Hamas'la Amerika arasındaki temasın, başka ülkeler aracılığıyla gerçekleşmesinin daha iyi olacağını düşünüyor. Middle East Online'ın haberine göre bu rol, ABD Başkanı Barack Obama sayesinde 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısı sonrasında İsrail'le ilişkileri düzelen Türkiye'ye verildi. ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'da daha önce yaptığı açıklamlarda 'Hamas'ın şiddeti sonlandırması için' Türkiye ve Katar gibi ülkelerin devreye girmesi gerektiğini  söylemişti.

İran'ı yalnızlaştırmak Rusya'yı engellemek

ABD İsrail ve Filistin görüşmelerine yeniden başlatarak sorunun İsrail'den yana çözümü için bastırıyor. Bunun içinde Hamas ve Müslüman Kardeşlerle arası iyi olan Türkiye'yi işin içine sokuyor. ABD için İsrail ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi önemli. Obama'nın diplomatik çabası bunun içindi. ABD Hamas ve Müslüman Kardeşleri Türkiye ile birlikte kendi çizgisine çekmek istiyor. Böylelikle İran daha da yalnızlaşacak, Rusya ve Çin'in karşısına da ABD'nin dizayn ettiği bir blokla çıkılacak.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Taslari_bagla_kopekleri_sal/278020#.UWQAQ6LxqCk



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,634 µs