En Sıcak Konular

RUHBAN OKULUNDA GERİ SAYIM

7 Nisan 2013 20:42 tsi
RUHBAN OKULUNDA GERİ SAYIM ABD ve AB hem Heybeliada’nın yeniden açılması hem de Patrik’in ekümenik sıfatıyla anılması için uzun yıllardan beri Türkiye’ye telkinde bulunuyor.

Bir viraj daha dönüldü

Fener Rum Patriği Bartholomeosun doğum yeri olan Gökçeadada bulunan Rum okulu Milli Eğitim Bakanlığının izniyle 48 yıl sonra yeniden eğitime açıldı.

Ruhban okulu için seferberlik

ABD ve AB hem Heybeliada'nın yeniden açılması hem de Patrik'in ekümenik sıfatıyla anılması için uzun yıllardan beri Türkiye'ye telkinde bulunuyor. 1996 yılında Avrupa Konseyi Parlamentosu kararlarında İstanbul Konstantinopolis olarak takdim edilirken Patrik de ekümenik sıfatıyla anıldı. ABD tarafından 2006 yılında yayımlanan İnsan Hakları ve Demokrasiye Katkı Raporu'nda, Fener Rum Patrikhanesi "ekümenik" olarak nitelenerek, Heybeliada Ruhban Okulu'nun geri açılması ve Patrikhane'nin ekümenik olarak tanınması istenmişti. Bu tür raporlara ve kararlara girmiş binlerce örnek var. ABD ve AB dillendirdiği bu isteklere en açık destek AKP hükümetinden geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında Yunanistan ziyareti sırasında Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ekümenik denmesinden rahatsızlık duymadığını açıkladı, ardından Obama'ya Ruhban Okulu'nu yeniden açma sözü verdi.

Ekümenik iddiası güç kazanacak
Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması Türkiye'de yaşayan Rum azınlık için istenmiyor. Okul açıldığı zaman tüm dünyadan öğrenci kabul edecek. Dünyanın farklı yerlerinden Ortodokslar eğitim için İstanbul'a akın edecek. Bu durumda İstanbul Kilisesi'nin ekümenik olduğu iddiası da daha da güçlenmiş olacak. Böylelikle İstanbul Ruhban Okulu ile birlikte yine Ortodoksların dini merkezi haline gelecek. Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için Başbakan'ın talimatıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK çalışma yürütüyor. Son olarak Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ruhban Okulu'nun açılması için yapıcı bir çalışma içinde olduklarını belirterek, "Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusuyla ilgili yapıcı bir anlayışla konunun tüm yönlerini dikkate alarak bir çalışma içindeyiz" dedi. Verilen izinle birlikte Ruhban Okulu'nun açılması yönünde bir viraj daha dönülmüş oldu.

Rum azınlık okulu açılması talebinin Bakanlık tarafından onaylandığını belirten Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Gökçeada Rum İlkokuluna açılış izni verdiklerini söyledi. Avcı, Bakanlığın azınlıklara ait okulların kendi istekleri doğrultusunda açılması veya kapatılması yönünde gelen talepleri önemle değerlendirdiğini de belirtti. Bu arada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için başlatılan faaliyetler hakkında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, önemli bir değerlendirmede bulundu. Yılmaz, okulun açılması konusunda yapıcı bir anlayışla ve konunun tüm yönlerini dikkate alan bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Yılmaz, Ruhban Okulu'nun açılması için hükümet olarak yapıcı bir çalışma içinde olduklarını belirterek, "Heybeli Ada Ruhban Okulu'nun açılması konusuyla ilgili yapıcı bir anlayışla konunun tüm yönlerini dikkate alarak bir çalışma içindeyiz" dedi. Verilen izinle birlikte Ruhban Okulu'nun açılması yönünde bir viraj daha dönülmüş oldu.

Verilen sözler bir bir yerine geliyor
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında Yunanistan ziyareti sırasında Fener Rum Patriği Bartholomeos'a "Ekümenik" denmesinden rahatsızlık duymadığını açıklamıştı. Ardından 25 Mart 2012'de Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Güney Kore'nin başkenti Seul'de ABD Başkanı Obama ile bir araya gelerek Ruhban Okulu'nu görüşmüş, bu görüşmede Erdoğan, Obama'ya Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılacağı sözünü vermişti. ABD Başkanı Obama da "Bu kararı duymaktan mutluyum" diyerek memnuniyetini dile getirmişti. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından 5 Temmuz 2012'de Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz." diyerek Ruhban Okulu'nun açılmasına yeşil ışık yakmıştı. Görmez bu görüşmeyle Fener Rum Patriği'ni ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olmuştu.

Yeni YÖK yasasıyla kılıf hazırlandı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için verdiği talimatın ardından ilginç gelişmeler yaşanıyor. Başbakanın kurmaylarına verdiği talimatın ardından Heybeliada Ruhban Okulu'nun Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde açılmasına olanak sağlanmıştı. YÖK'ün yaptığı çalışmada Patrikhane'nin YÖK'e bağlı yabancı üniversite olarak kurulmasına imkan tanınıyor. Bu yasa taslağı şu Türkiye'de bir değil birden fazla Ruhban Okulu'nun açılmasına da zemin hazırlıyor. Patrikhane de okulun yabancı bir üniversite üzerinden açılmasında ısrar ediyor.

Proje adım adım işliyor
Ruhban Okulu'nun açılması Türkiye'de yaşayan Rumların için istenmiyor. Okul açıldığı zaman tüm dünyadan öğrenci kabul edecek. Bu durumda İstanbul Kilisesi'nin Ekümenik olduğu iddiası da daha da güçlenmiş olacak. Böylelikle İstanbul Ruhban Okulu ile birlikte yine Ortodoksların merkezi haline gelecek.

Ruhban Okulu için geri sayım
Ruhban Okulu'nun Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bünyesinde açılması için hazırlıklar sürüyor.Fener Rum Patriği Bartholomeos'un doğum yeri olan Gökçeada'da bulunan Rum okulu Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle 48 yıl sonra yeniden açıldı. Başbakan Erdoğan'ın "Biz bu işi çözeriz çünkü yasa masa gerekmiyor. Gelin bir iki caminin açılışı için müsada eden biz bu camileri açalım. Eş zamanlı bu adımı atalım" açıklamasının ardından Selanik'te bulunan Yeni Camii'de 90 yıl sonra ilk defa namaz kılındı. Ardından Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait bir deponun camiye dönüştürülmesi kararı alındı. Camide 'çevreye uyumsuz olduğu gerekçesiyle' minareler kullanılmayacak. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Ruhban Okulu için her şey bir bir hazırlanıyor.

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Bir_viraj_daha_donuldu/277909#.UWGhNaLxqCk



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,572 µs