En Sıcak Konular

AKP GİZLİ OY ŞARTININ KALDIRILMASINI İSTEDİ

7 Nisan 2013 20:38 tsi
AKP GİZLİ OY ŞARTININ KALDIRILMASINI İSTEDİ AKP, son hükümler bölümünün anayasanın değiştirilmesiyle ilgili maddesinde, anayasa değişikliklerini kolaylaştıracak, ancak bu değişikliklerin halkoyuna sunulmasını zorlaştıracak düzenlemeler istedi.

AKP kaldırılmasını istedi!

Fireye önlem mi?

Anayasa'nın "Başlangıç", "Mali" ve "Son hükümler" bölümlerine ilişkin önerilerini önceki gün TBMM Başkanlığı'na sunan AK Parti, son hükümler bölümünün anayasanın değiştirilmesiyle ilgili maddesinde, anayasa değişikliklerini kolaylaştıracak, ancak bu değişikliklerin halkoyuna sunulmasını zorlaştıracak düzenlemeler istedi.

330 oy yeter

AK Parti'nin önerdiği modele göre Anayasa değişikliklerine ilişkin teklifler mevcutta olduğu gibi yine en az 184 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulabilecek ve en az 330 oy ile kabul edilebilecek. Ancak mevcut sistemde 330 oy anayasa değişikliğinin Meclis'te kabulü için yeterli olmasına karşın, bu değişikliğin referanduma sunulmasını zorunlu kılıyor. Yani yürürlükteki anayasa TBMM Genel Kurulu'nda 330'un üstünde, fakat 367'nin altında oyla kabul edilen anayasa değişiklikleri için otomatik referandum öngörüyor. AK Parti ise önerdiği metinde bu yönde bir hükme yer vermeyerek, otomatik referandum zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Başkanlık sistemine uygun olarak halen Cumhurbaşkanı'na tanınan anayasa değişikliklerini onaylayarak yayınlama, veto etme ve halkoylamasına sunma yetkisini Başkan'a veren AK Parti, anayasa değişikliklerinin veto edilmesi halinde izlenecek süreçte de önemli değişiklikler önerdi.

AK Parti'nin önerdiği metinle TBMM'ye de vetolu anayasa değişikliklerini referanduma sunabilme imkanı tanıdı. Buna göre veto edilen anayasa değişikliği TBMM'ce 330 oyla halk oylamasına sunulabilecek.

Gizli oy istemiyor

AK Parti, "gizli" oy şartı nedeniyle anayasa değişiklik paketlerinde geçmişte yaşadığı "fire" sıkıntısına çözüm formülünü de öneri metnine yansıttı. Gizliliğin sağladığı özgürlük nedeniyle geçmişte anayasa değişiklik paketlerinde tatsız sürprizler yaşayan AK Parti, öneri metninde, anayasa değişikliklerinin 2 turda görüşüleceği ve gizli oylama yapılacağı hükümlerine yer vermedi. Anayasa değişikliklerinin tıpkı yasalar gibi "tek tur" görüşülmesini ve "açık" oylanmasını öngördü. (Şebnem HOŞGÖR / VATAN)

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/akp-kaldirilmasini-istedi/527986/9/Siyaset



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,971 µs