En Sıcak Konular

GERÇEKLER VE YENİ HİKAYELER

6 Nisan 2013 22:44 tsi
GERÇEKLER VE YENİ HİKAYELER Geride bıraktığımız hafta içinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler kırılganlığın arttığına işaret ediyor.

Gerçekler ve yeni hikâyeler

Geride bıraktığımız hafta içinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler kırılganlığın arttığına işaret ediyor. Geçen yılın son çeyrek döneminde büyüme rakamı yüzde 1,4 oranına gerilemiş; takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış rakam ise yüzde 0,0 olarak gerçekleşmiş. Mart ayı enflasyonu ise yüzde 0,6 olmuş ve yıllık oran yüzde 7.29'a yükselmiş. Küresel koşullar olumsuzlaşırken büyüyemeyen ve enflasyon baskısını azaltamayan ekonomimizin sorunları ağırlaşmaya devam edecek gibi görünüyor. Net sermaye hareketlerinin istikrarsızlaşmaya başladığını ve bu yılın ikinci çeyrek döneminde Hazine'nin büyük itfaları ve ciddi boyutta finansman ihtiyacı olduğunu dikkate alır isek, bizi bekleyen koşulları daha iyi anlayabiliriz. Bu tablo, ciddi yan tesirlere rağmen Merkez Bankası'nı ayağını frenden çekmeye zorlamış olabilir.

Hatırlanacağı gibi çok tehlikeli seviyelere yükselen cari açık nedeniyle ekonominin kontrollü şekilde soğutulması öngörülmüş, fakat 2012 üçüncü çeyreğinden itibaren yumuşak inişin tamamlanmış olacağı ve yeniden çıkışa geçileceği iddia edilmişti. Açıklanan büyüme rakamları gelişmelerin böyle olamadığını ve durgunluğun derinleştiğini söylüyor. Ayrıca altın ihracatını dikkate almaz isek, cari açıktaki küçülmenin kesinlikle yeterli olmadığını ve tehlikenin ciddiyetini koruduğunu düşündürüyor.

Bu yılın ilk çeyrek döneminde kredi hacmindeki yüzde 20'ye yaklaşan sıçrama sayesinde iç talep bir miktar hareketlenmiş olabilir ama bu kez de cari açık yeniden büyümeye başladı; altın ihracatı geri döndü ve bu sayede olumsuzluk kısmen gizlendi. Olumsuz küresel koşullar nedeniyle ihracatı artırmak, dış açık konusundaki iyice ciddileşmiş sorunu aşmak mümkün olamıyor. Riskler büyürken reel getirilerin sıfıra inmesi, varlık değerlerinin şişkinliği, içeridekilerin durumu kötüleşirken yabancı sermayenin güven vermeyen tavrı Türkiye'nin hareket yeteneğini önemli ölçüde daraltıyor.

2013 yılının ikinci çeyrek döneminde muhtemelen kredi hacmindeki artış hızı bir miktar gerileyecek, iç talep artmaya devam edemeyecek; kaynak kullanımında öncelik Hazine'nin olacak. İhracatta artış olmamasını ve mevcudun korunmasını başarı saymak gerekecek. Paranın devir hızı kısmen gerileyebilecek, karşılıksız çek ve protestolu senet hacmi yeniden artmaya başlayacak. Üretim mevcut düzeylerini korumakta zorlanırken, hizmet sektörlerindeki birikmiş dengesizlikler sorun yaratmaya devam edecek. Bu tablo ilk çeyrekteki kıpırdanmanın ardından ikinci çeyrekle birlikte durgunluğun derinleşmeye devam edebileceğini söylüyor. Belli ki bu durumu sorumlular da görüyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Beklentilerin bozulmaması ve güvensizliğin artmaması, gelişmelerin kontrolden çıkmaması için yeni hikâye üretmeye çalışıyorlar; bu çabada dış destek de buluyorlar gibi görünüyor. Siyasi açılım ile gündem değişiyor, ekonomideki tıkanıklığın aşılması umuluyor; bunu desteklemek üzere Türkiye'nin kredi notu yükseliyor ve Merkez Bankası ayağını frenden çekerek parasal gevşemeye geçiyor. Başka bir deyişle, daha dereyi görmeden paçalar sıvanıyor; yeni gündem yaratılması ve beklenti pompalaması ivmelendiriliyor. Bu tablo kendi gerçeklerimizden uzaklaşmaya devam edeceğimizi, bugünün sıkıntılarının sebebi durumundaki yanlışların sürdürüleceğini söylüyor. Yerli ve yabancı yatırımcıları hesapsızca risk almaya teşvik etmek ve günü kurtaracak finansmanı bulmak için belli ki başka bir yol bulamıyorlar.

Daha farklı görünmeyi hayal edebilirsin ve devamında yeni ufuklara yelken açmayı umabilirsin. Fakat görünmek istediğin gibi olmak için gerekenlere katlanmadan olumlu sonuç beklemeye kalkarsan evdeki hesabın kesinlikle çarşıya uymaz. Türkiye'yi yönlendirenler de hayal ediyor ve bunu yaparken borçlar büyüyor, risk artıyor ve gelecek tükeniyor. Her şey açığa çıkınca hayal kırıklığına uğrayanların daha iyi bir gelecek için el ele vermesi ve uzlaşması imkânsızlaşıyor.

Uğur Civelek - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Gercekler_ve_yeni_hikyeler/14409#.UWB0wqLxqCk



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,141 µs